Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Persbericht Universiteit Leiden

21 december 2005

Oorsprong van de mens: Afrika, Azië of beide?

In een artikel in Nature van donderdag 22 december plaatsen de archeologen Wil Roebroeks (Universiteit Leiden) en Robin Dennell (Sheffield, UK) grote vraagtekens bij Afrika als uniek oorsprongsgebied van de mens. Mogelijk verspreidden vroege mensachtigen zich al veel eerder dan 1,8 miljoen jaar geleden vanuit Afrika naar Azië, en werd Afrika 1,8 miljoen jaar geleden op zijn beurt bevolkt door mensachtigen die in Azië al een (onbekend) lange evolutie achter de rug hadden - in plaats van andersom!

In het vrij algemeen geaccepteerde scenario begonnen rond 1,8 miljoen jaar geleden vroege mensachtigen zich vanuit Afrika over Azië te verspreiden. Deze mensen, in het algemeen aangeduid als Homo erectus, hadden een groot lijf en flinke hersenen. Ze beschikten volgens sommige onderzoekers over de typisch menselijke wanderlust. Uiteindelijk kwamen zij aan op Java. Daar wist de Nederlander Eugène Dubois eind negentiende eeuw hun resten op te graven. Dit scenario staat bekend als Out of Africa 1. (Het staat los van het andere scenario, Out of Africa 2, waarin de herkomst van alle moderne mensen, Homo sapiens, teruggaat op één Afrikaanse oerpopulatie die circa 200 duizend jaar geleden leefde). Maar klopt dit eerste scenario wel?

De auteurs wijzen op de grote verschillen in intensiteit van onderzoek tussen Afrika en Azië. Misschien, zo stellen ze, is Afrika op dit moment wel het kerngebied en Azië marginaal omdat we eenvoudigweg in Azië nog niet genoeg gezocht hebben. De spectaculaire vondsten die Azië de laatste jaren heeft opgeleverd maken dat tot een serieuze optie. De 1,8 miljoen jaar oude fossielen uit Dmanisi (Georgië) stammen van kleine mensachtigen met kleine hersenen.

Grote lichamen en dito hersenen zijn blijkbaar geen voorwaarde voor kolonisatie van gebieden buiten Afrika. Bovendien vullen de vondsten van Dmanisi uitstekend het gat dat in Afrika geconstateerd is tussen het geslacht Homo en zijn voorloper, het geslacht Australopithecus.

Out of Asia en Into Africa? De auteurs vinden dat het hoog tijd is om deze nieuwe vragen serieus te gaan onderzoeken.

Dennell, R. & W. Roebroeks 2005. An Asian perspective on early human dispersal from Africa. Nature. December 22 2005

Faculteit der Archeologie, Leiden University NL

Dept of Archaeology, University of Sheffield UK