Ingezonden persbericht


Gemeente Amsterdam verlengt Enterprise Agreement met Microsoft

Vanwege de bedrijfscontinuïteit en de kostenvoordelen: minimaal een besparing van 1,2 miljoen euro

Schiphol-Rijk, 22 december 2005 - De gemeente Amsterdam heeft namens 34 onderdelen van de gemeente (stadsdelen, bedrijven en diensten) opnieuw een driejarig Enterprise Agreement met Microsoft afgesloten. Het contract is een verlenging van een contract dat in 2002 werd gesloten en dat dit jaar afliep. Het nieuwe contract loopt tot oktober 2008. De gemeente Amsterdam heeft voor de verlenging van het contract met Microsoft gekozen vanwege de kostenvoordelen en de bedrijfscontinuïteit. Bovendien heeft een onderzoek van de gemeente uitgewezen dat open source software voorlopig geen alternatief biedt.

De voortzetting van het contract is in lijn met een motie van de raad waarin op meer standaardisatie van ICT-producten wordt aangedrongen, aldus de gemeente. Met de verlenging bespaart de gemeente een bedrag van minimaal 1,2 miljoen euro. Naast de Microsoft desktopsoftware omvat het contract ook diverse serversoftware, waaronder Exchange Server, Content Management Server, SharePoint Portal Server en Microsoft Operations Manager. De 34 gemeentelijke organisaties vertegenwoordigen ruim 14.000 werkplekken/PC's, wat neerkomt op circa 90 procent van het totaal aantal gemeentelijke werkplekken.

De gemeente heeft ook via een aantal pilotprojecten onderzocht of open source software een alternatief zou kunnen bieden voor de software van Microsoft. Daarbij is specifiek gelet op uitwisselbaarheid van bestanden, functionaliteit, beheer, migratiekosten en benodigde opleidingen. Uit de evaluatie van deze projecten blijkt echter dat de huidige open source oplossingen voorlopig geen gelijkwaardig alternatief kunnen bieden. De gemeente heeft aangegeven de ontwikkelingen op het gebied van open source op de voet te blijven volgen.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een bekend innovator op het gebied van software, diensten en technologie voor zowel zakelijk als persoonlijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan oplossingen en diensten die mensen en organisaties overal ter wereld in staat stelt hun ambities te verwezenlijken.