Time : 4:51:11 PM
Date : Thursday, December 22, 2005
Sender Name: Kabinet Keulen

Taalpremie is en blijft afgeschaft in Vlaanderen

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen stelt in een reactie op de prikactie in het OCMW van Sint-Genesius-Rode dat het voorontwerp van besluit dat morgen 23 december op de agenda van de Vlaamse regering staat, niets wijzigt aan de bestaande situatie met betrekking tot de taalpremie.

De Vlaamse overheid verzet zich reeds van 1993, bij monde van de respectieve ministers van Binnenlands Bestuur Theo Kelchtermans, Leo Peeters, Johan Sauwens, Paul Van Grembergen en Marino Keulen als toezichthoudende overheid tegen de toekenning van de taalpremie in (vooral) de randgemeenten. De invoering van de zogenaamde krachtlijnen van toenmalig minister Theo Kelchtermans creëerde in 1993 nieuwe salarisschalen voor het personeel van de lokale en regionale besturen. In die salarisschalen waren alle vergoedingen en premies opgenomen, tenzij hiervoor een uitdrukkelijke regeling bestond bij wet, besluit of rondzendbrief. Voor de taalpremie was dat niet het geval.

Ook aan andere betrekkingen bij het personeel van de lokale en regionale besturen waarvoor bijzondere brevetten of attesten vereist zijn (zoals Vlarem-brevetten, Bloso-getuigschriften, VGV-brevetten, diploma ruimtelijke ordening,...) zijn trouwens geen bijkomende vergoedingen verbonden. Een bijkomende complicatie vormen de toeristische centra, waar van sommige ambtenaren ook meertaligheid wordt gevraagd, zonder dat daar een bijkomende toelage tegenover staat.

In 1997 werd de taalpremie onwettig verklaard bij rondzendbrief, behalve voor personeelsleden die hem op dat ogenblik reeds genoten. Niettemin waren er randgemeenten die de taalpremie bleven toekennen, ook aan nieuwe personeelsleden. Via het administratief toezicht vernietigde de Vlaamse regering deze raadsbesluiten systematisch. Dit was het geval voor het OCMW van Sint-Genesius-Rode (vernietigingen in januari 2003, juni 2003 en november 2004) en in de gemeente Wemmel (vernietiging september 2005).

De aangehaalde rondzendbrief van 1997 werd in februari 2005 door de Raad van State vernietigd. De Raad was van mening dat een vernietiging van een invoering van de taalpremie door het administratief toezicht op grond van die rondzendbrief juridisch niet voldoende gefundeerd was. Vlaams minister Marino Keulen heeft de bepaling over de taalpremie daarom in een besluit van de Vlaamse regering gegoten, dat morgen 23 december na overleg in het comité C principieel door de Vlaamse regering zal worden goedgekeurd.

Minister Keulen beklemtoont dat de inhoud van het bewuste artikel in dit besluit aangaande de taalpremie hetzelfde blijft als wat bepaald werd in de rondzendbrief van 1997. De gemeenteraad in kwestie kan bij wijze van overgangsregeling nog steeds beslissen dat personeelsleden die de taalpremie reeds ontvangen, die ten persoonlijke titel mogen behouden. De Vlaamse regering blijft terzake dus dezelfde politieke motivering volgen.

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Taalpremie is en blijft afgeschaft1

Link to Press Release - NL