Vrije Universiteit Amsterdam


22.12.2005

P.R. Prud'Homme van Reine

auditorium

Faculteit der Sociale Wetenschappen

10:45

The synergy masquerade versus the battle for identities. Processes of culture, identity and power in international merger & acquisitions


Promotor: prof.dr. M.B. Veenswijk

Synergie-maskerade bij fusies en overnames

Als fusiepartners voorgenomen fusies en overnamen willen rechtvaardigen, gebruiken ze vaak de term synergie in de betekenis van onderscheidende elementen die elkaar aanvullen. Het uitgangspunt daarbij is dat bedrijven elkaar versterken, juist omdat zij verschillende markten bedienen of over een verschillend productenpakket beschikken. Als leiders van bedrijven het over cultuur hebben, noemen ze synergie echter vaak in een adem met harmonie. Zij gebruiken dit begrip in de betekenis van overeenkomsten, en willen ermee uitdrukken we passen bij elkaar omdat we een aantal gemeenschappelijke eigenschappen hebben. Juist de verschillen die aanleiding geven tot zogeheten strategische synergie, komen tot uiting in cultuurverschillen, belangentegenstellingen en verschillen in machtspositie, concludeert Peter PrudHomme in zijn proefschrift. Daarin brengt hij culturele processen in kaart in internationale fusies en overnames, op basis van vragenlijsten, interviews en participerend onderzoek in bedrijven.

De ontwikkeling van een gemeenschappelijke cultuur in harmonie, zoals fusiepartners vaak suggereren bij de start van een fusie of overnameproces, is een illusie: de strijd om identiteit is niet te vermijden. De zogenaamde winnaars zijn de bedrijven en leiders die accepteren dat conflicten en spanningen onvermijdelijk zijn en confrontaties tussen groepen en individuen stimuleren in plaats van deze te onderdrukken door een zogeheten synergie-maskerade. De maskerade leidt alleen maar tot uitstel van het uitvechten van belangentegenstellingen en machtsstrijd. Paradoxaal genoeg resulteert dat vaak juist in het benadrukken van cultuurverschillen door een of beide betrokken partijen, als een strategisch wapen in de strijd om identiteit Prudhomme concludeert dat verschillen in nationale- of organisatiecultuur op zichzelf niet bepalend zijn voor het slagen of falen van internationale fusies en overnames. De strategieën en tegenstrategieën die de betrokken partijen hanteren, waarbij ze culturele identiteit inzetten als middel om voor hun belangen op te komen en hun machtspositie te versterken, spelen een veel grotere rol.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:

T 020 59 85666
E communicatie@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl