Gemeente Delfzijl

Zorgverzekering

Gemeente Delfzijl sluit collectieve zorgverzekering voor minima

23 december 2005

Gemeente Delfzijl sluit met zorgverzekeraar Menzis een collectieve ziektekostenverzekering af. Alle inwoners van de gemeente Delfzijl met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm kunnen deelnemen aan deze collectieve zorgverzekering.

Het betreft de basisverzekering en een breed aanvullend pakket. Delfzijl is een van de eerste gemeenten in Noord-Groningen die zo een collectieve verzekering voor zijn inwoners afsluit.

De collectieve zorgverzekering biedt een aantal voordelen. Het belangrijkste is dat de doelgroep uit de gemeente in het nieuwe zorgstelsel onder uitstekende voorwaarden verzekerd kan zijn, ook mensen met problematische schulden. Verder gelden aantrekkelijke premiekortingen op de basisverzekering en aanvullend pakketten.

Mensen die in aanmerking komen voor deze zorgverzekering worden in de loop van januari nader geïnformeerd.

Het overgrote deel van de uitkeringsgerechtigden in de gemeente is nu verplicht verzekerd bij Menzis. Om de maximale deelneming te bereiken, is de gemeente besprekingen gestart over een collectieve zorgverzekering met zorgverzekeraar Menzis.
De overeenkomst die wordt afgesloten bestaat uit de volgende onderdelen:
⢠De verzekering is bedoeld voor inwoners uit de gemeente Delfzijl met een bijstandsuitkering of een ander inkomen dat niet hoger is dan 110% van de bijstandsnorm.
⢠De deelnemers krijgen een korting op de premie voor de basisverzekering (nominale premie) van 5,1 % en op de premie van de aanvullende verzekeringen 9%.
⢠De dekking van het pakket aanvullende verzekering (de Garant Noord verzekering) wordt uitgebreid. Hierdoor vervalt een aantal eigen risicoâs en is het mogelijk om bij de verzekeraar een beroep te doen op onder meer brilmonturen en glazen. Voortaan hoeft men hiervoor niet meer naar de bijzondere bijstand.
⢠Ook inwoners die nu met een achterstand in de premiebetaling hebben, kunnen deelnemen aan de collectieve regeling.

Geen verplichte deelname
Mensen zijn niet verplicht om aan de collectieve zorgverzekering van de gemeente deel te nemen. Deelnemers moeten wel het volledige pakket afnemen. Voor deelnemers met een uitkering bij de gemeente kan de premie worden ingehouden op de uitkering en direct worden doorbetaald aan de zorgverzekeraar. Hiermee wordt uitschrijving en premieachterstanden voorkomen. De zorgverzekeraar is anders verplicht bij hernieuwde inschrijving een boete op te leggen van 130 % over de ontbrekende premieperiode.

De verwachting is dat een groot aantal minimaâs uit de gemeente gebruik zullen maken van de gunstige regeling.