Gemeente Zwolle

Aanpak vuurwerkafval verdient ZAP-speldje


Datum uitgave: 22-12-2005

Donderdag 22 december 2005 heeft Marcel Bouwmeester, eigenaar van tabakzaak KSJ aan de van Karnebeekstraat, uit handen van wethouder Gerard van Dooremolen het zogenoemde 'ZAP-speldje' ontvangen. ZAP staat voor Zwerfafval Pakker, een onderscheiding bestemd voor burgers die op eigen initiatief een bijdrage leveren aan de aanpak van zwerfafval. Marcel Bouwmeester heeft het speldje en een oorkonde ontvangen omdat hij een uniek softwarepakket ontwikkeld waarmee de consument statiegeld ontvangt op ingeleverd vuurwerkafval. Het ZAP-speldje is een initiatief van de Stichting Nederland Schoon. De gemeente Zwolle heeft Marcel Bouwmeester aangedragen voor de Zwerfafval Pakker. Statiegeldsysteem
Klanten die na het afsteken van het vuurwerk de potten met een kassabon weer bij hen inleveren, krijgen als extra beloning statiegeld uitgekeerd. Het statiegeld leidt niet tot hogere verkoopprijzen: de klant betaalt voor het vuurwerk net zoveel als bij de andere verkooppunten. De winkelier betaalt het statiegeld uit eigen zak. Vorig jaar hebben consument voor het eerst kennis kunnen maken met het statiegeldsysteem bij vuurwerkverkooppunten KSJ en rijwielhandel Gait Rigter. Ook dit jaar ontvangen consumenten bij deze twee vuurwerkverkooppunten statiegeld op ingeleverd vuurwerkafval.

Maak ook na het knallen een klapper!
Naast het statiegeld, zetten gemeente Zwolle en de Zwolse Vuurwerkvereniging extra in om vuurwerkkopers te stimuleren om hun vuurwerkafval na het afsteken op te ruimen. Dit gebeurt met de actie 'Maak ook na het knallen een klapper!'. De laatste drie dagen van het jaar mag er vuurwerk gekocht worden. Consumenten die op deze dagen bij de acht officiële verkooppunten die zijn aangesloten bij de Zwolse Vuurwerkvereniging vuurwerk kopen, ontvangen bij aankoop een speciale bon. De ingevulde bon kan de koper (alleen) samen met zijn vuurwerkrestanten inleveren bij het verkooppunt. De bonnen kunnen uiterlijk tot en met zaterdag 8 januari 2006 ingeleverd worden. Per verkooppunt wordt uit alle bonnen een winnaar getrokken. De prijs: een MP3-speler. Alle verkooppunten van vuurwerk krijgen rond de jaarwisseling een grijze container bij de deur. Hierin kan verpakkingsmateriaal en afgestoken vuurwerk worden ingeleverd.

Deelnemende verkooppunten
De acht vuurwerkverkooppunten die meedoen aan de actie zijn: Rijwielhandel Koetsier (Nieuwe Deventerweg 13), KSJ (Van Karnebeekstraat 26), Rijwielhandel Gerrits (Assendorperstraat 232 - 234), Rijwielhandel Gait Rigter (Rembrandtlaan 70), Takman (Campherbeeklaan 1), Primera Ter Schuur (Assendorperstraat 147), Drogisterij J. Schrijver (Petuniaplein 10), Rijwielhandel Scholten (Luttekestraat 13).

Bron: afdeling communicatie
Datum van 22-12-2005 tot 28-12-2005