Inspectie Werk en Inkomen

Operatie eenmalige herbeoordelingen goed uitgevoerd

Reïntegratiedoelstelling onder druk

UWV voert de eenmalige herbeoordelingen van mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering goed uit. Tot die conclusie komt de Inspectie Werk en Inkomen in het vandaag verschenen rapport Opnieuw beoordeeld. Het aantal verlaagde en ingetrokken uitkeringen valt hoger uit dan verwacht. Hierdoor moeten meer mensen dan voorzien werk vinden. IWI deelt de zorg van UWV of dit zal lukken. Als de reïntegratie achterblijft bij de verwachtingen komt de reïntegratiedoelstelling die een belangrijk onderdeel vormt van de operatie onder druk te staan.

IWI onderzocht in 2005 of UWV de eenmalige herbeoordelingen goed uitvoert en of de beoogde werkhervatting van de grond komt. De inspectie vindt dat het uitvoeringsproces van schatten van de arbeidsgeschiktheid goed verloopt. UWV heeft zich aanvankelijk wel verkeken op de tijd die met de herbeoordelingen is gemoeid. IWI vindt de nieuwe einddatum van 1 juli 2007 die UWV met de minister van SZW is overeengekomen reëel. Een onzekere factor daarbij is het beslag op de capaciteit die UWV nodig zal hebben om vanaf 1 januari 2006 de nieuwe Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) in te voeren.

Sinds 1 oktober 2004 gelden strengere criteria voor de beoordeling voor een WAO-, WAZ- en Wajonguitkering. UWV roept iedereen met zo'n uitkering die geboren is na 1 juli 1954 op voor een herbeoordeling volgens deze nieuwe criteria. Uitgangspunt is dat er meer gekeken wordt naar wat iemand ondanks ziekte of handicap nog wel kan. De overheid wil dat mensen die geen uitkering meer krijgen zelf werk vinden. UWV ondersteunt hen met reïntegratietrajecten. IWI is van mening dat UWV de reïntegratieactiviteiten volgens de regels uitvoert. Hoeveel mensen er in zullen slagen nieuw of meer werk te vinden, is nu nog niet duidelijk. Eerste betrouwbare indicaties hiervan zijn niet voor begin 2006 te verwachten.

Cijfers tot halverwege 2005 tonen aan dat bijna de helft van de herbeoordeelden een lagere of geen uitkering meer krijgt. Dit komt niet alleen door de strengere criteria, maar ook door het consequent oproepen van alle WAO'ers tot 50 jaar en door het intensief beoordelen van mensen met lastig vast te stellen aandoeningen.

persbericht IWI, 23 december 2005