Ingezonden persbericht

Primeur op de handbaldagen

SITTARD/GELEEN, 20051024 -- De organisatie van de Limburgse Handbal Dagen is er in geslaagd om voor de achttiende editie die plaatsvindt op 28, 29 en 30 december van dit jaar, een topteam uit de Portugese profcompetitie te contracteren. Het team van het altijd zonnige Madeira zal als eerste Portugese club naar het toernooi komen.


Madeira Andebol SAD, zoals de club volledig heet, staat momenteel bovenaan in hun landelijke competitie.
Dit professionele team geeft de ambities van de organisatie voor deze achttiende editie van de handbaldagen duidelijk weer. Zeker wanneer in ogenschouw wordt genomen dat naast dit team er op dit moment ook twee koplopers uit sterke internationale competities naar Limburg komen.

Franse teams zijn vanwege hun frivole spel graag geziene gasten op de LHD.
Dat de organisatie US Dunkerque, momenteel koploper in de Franse competitie, heeft weten vast te leggen maakt de verwachtingen weer hooggespannen. Dunkerque komt met een keur aan topspelers, waaronder ex-wereldkampioen Patrick Cazal, naar Limburg.

Naast beide genoemde ploegen is ook het Poolse Vive Kielce de derde ploeg van een absoluut topniveau die de Handbaldagen heeft weten te contracteren voor hun toernooi. Kielce speelt in eigen competitie al jaren mee voor de landstitel en staat op dit moment ruim bovenaan in de Poolse competitie.

Als de tekenen niet bedriegen dan hebben De Limburgse Handbal Dagen een drietal teams in huis die grote kans maken om volgend jaar Champions League te spelen.
Nog een stapje hoger dan het Europese niveau waar men nu op speelt. Voor de twee laatste buitenlandse ploegen is de organisatie al vergevorderd in de onderhandelingen, maar men kan op dit moment nog geen definitieve namen prijs geven.

Deense tegenwind

De kenners zullen zich afvragen waar de Scandinavische, en in het bijzonder de Deense, ploegen blijven die afgelopen jaren zoveel succes op het toernooi hebben gehad. Denen zijn bijna elk jaar aanwezig, maar dit jaar kan dit wellicht een probleem opleveren.
De nieuwe Deense bondscoach Ulrik Wilbek, vorig jaar nog als trainer van de Deense winnaar Viborg HK aanwezig op de LHD, heeft namelijk zijn internationals en hun clubs geadviseerd hun fysieke belasting in december, zo vlak voor de Europese titelstrijd in januari 2006, tot het minimum te beperken. Hij noemde in dit verband met name de Limburgse Handbal Dagen als een zware belasting.
Hij beargumenteerde zijn besluit door Nederlands toptoernooi een te grote aanslag op de conditie van zijn toch al zwaar belaste spelers te noemen. De Deense clubs die internationals leveren, twijfelen dan ook om met deze spelers aan het toernooi deelnemen. Desalniettemin stelt de organisatie alles in het werk om alsnog een attractief Deens team aan de deelnemerslijst toe te voegen. Deze onderhandelingen lopen op dit moment nog.




Ingezonden persbericht