Kaspersky Lab ontdekt kwetsbaarheid in Windows Meta File

Kaspersky

Trojan-programma's maken misbruik van de nieuwe kwetsbaarheid in Windows

Kaspersky Lab - producent van secure content management oplossingen die bescherming bieden tegen virussen, spyware, spam, trojans, wormen en hackeraanvallen - heeft enkele Trojan programma's ontdekt die gebruik maken van een kwetsbaarheid in het Windows Meta File. Kaspersky Lab heeft daarom het beveiligingsniveau opgevoerd naar de status -geel-.

De kwetsbaarheid zelf wordt aangeduid als extreem kritisch (de hoogst mogelijke aanduiding). Op dit moment is er vanuit Microsoft nog geen oplossing (patch) beschikbaar voor deze kwetsbaarheid. Kaspersky Anti-Virus detecteert het virus als: Trojan-Downloader.Win32.Agent.ACD

De kwetsbaarheid is aanwezig op computers met het volgende besturingssysteem: Windows XP met SP1 en SP2 en Microsoft Windows Server 2003 met en zonder SP1.

Bij standaardinstellingen hoeft een gebruiker van Internet Explorer slechts één pagina te bezoeken om geïnfecteerd te raken. Browsers zoals Mozilla Firefox en Opera vragen de gebruiker om een .wmf bestand op te slaan of te openen, hiermee zijn deze browsers ook indirect kwetsbaar.

Het door Kaspersky Lab gedecteerde programma dat misbruik maakt van de kwetsbaarheid zijn Trojan-downloaders. Deze installeren dan weer andere Trojan programma's op de computer van het slachtoffer. Op dit moment worden de Trojan programma's gedownload van unionseek.com en iframeurl.biz. Andere websites zouden ook voor kunnen gaan komen.

De antivirus database van Kaspersky Lab, die de update voor deze kwetsbaarheid detecteert, is uitgebracht. Wij raden u aan om de database op reguliere basis bij te werken. Kaspersky Lab heeft al .wmf malware gevonden die hierop inspeelt en zich installeert op een plaats waar gewone gebruikers genoeg rechten hebben om de trojan uit te kunnen voeren. 'Dit is erg slim gedaan' zegt Roel Schouwenberg, virusanalist bij Kaspersky Lab. 'Omdat velen die werken als gebruiker met beperkte rechten zich veilig wanen voor virussen en daarom mogelijk zelfs geen antivirus software draaien.'

Tot slot kunnen we ook nog melden dat systemen die voorzien zijn van hardware DEP (Data Execution Prevention) ook indirect beschermd zijn tegen deze kwetsbaarheid. Hardware DEP is een functionaliteit die aanwezig is in systemen die gebaseerd zijn op AMD 64-bit processoren of de meest recente Intel 5-serie en 6-serrie processoren.

'We raden iedereen aan om geen bestanden met de extentie .wmf te openen of op te slaan mits ze van een betrouwbare bron afkomen' aldus Roel Schouwenberg. 'En zet voor de zekerheid de Internet Explorer security settings op 'hoog'!'

Over Kaspersky Lab
Kaspersky Lab is een internationaal softwarebedrijf dat geavanceerde Secure Content Management oplossingen aanbiedt, die thuisgebruikers en grote netwerkomgevingen beschermt tegen virussen, spyware, spam en hackers. Met haar anti-virus producten biedt Kaspersky al 12 jaar een gedegen oplossingen tegen computervirussen en spyware. Met de unieke kennis en expertise van haar 450 medewerkers en een wereldwijd distributienetwerk heeft Kaspersky een globaal marktaandeel van circa 11% op content security weten te bereiken. Kaspersky Lab Benelux is de Benelux vestiging van Kaspersky Lab Inc waar partners terecht kunnen voor aankoop van alle Kaspersky producten, Channel ondersteuning, OEM projecten en Customer Care.

28)

Perscontact:

Kaspersky Lab Benelux
Emmeke Jansen - Marcom Manager
Havensingel 1A
5211 TX 's-Hertogenbosch
(t) 073 6154860
(f) 073 6121830
www.kaspersky.nl
info@kaspersky.nl

Klik hier voor het pack shot van Kaspersky Anti-Virus