TNO

TNO magazine

Persbericht 2005-51

Deze week heeft de Europese Commissie opdracht verleend tot oprichting van een platform om de invoering van de richtlijn Energie Prestatie van Gebouwen (EPBD) binnen de EU te ondersteunen. TNO coördineert samen met het Belgische Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) de verschillende acties in de EU-lidstaten om de richtlijn zo effectief mogelijk in te voeren. De richtlijn wordt door heel Europa vanaf januari a.s. ingevoerd en heeft als belangrijkste doel om het energiegebruik in gebouwen aanzienlijk terug te dringen.

Vanaf 4 januari 2006 zijn alle 25 lidstaten van de EU verplicht om de EPBD in te voeren. Het gaat ondermeer over minimum energieprestatie-eisen voor nieuwbouw, energieprestatiecertificaten voor bestaande gebouwen bij verkoop of verhuur en periodieke inspectie van installaties. Aangezien deze operatie tot aanpassingen zal leiden in de bouwregelgeving en de bouwpraktijk, heeft de Europese Commissie aan een consortium, waarin TNO en WTCB als coördinator optreden, opdracht verleend tot het oprichten van een Europees platform. Belangrijkste doelen van dit platform zijn het bevorderen van informatie-uitwisseling tussen de EU-lidstaten en andere betrokken (markt-)partijen en het ondersteunen van de Europese Commissie bij de evaluatie van het effect en de effectiviteit van de richtlijn.

TNO heeft in de hele ontwikkeling van de EPBD een belangrijke rol gespeeld. Dick van Dijk, die binnen TNO dit project leidt: "voor een groot deel van de richtlijn heeft de Nederlandse bouwpraktijk van 1996-2002 model gestaan. De uitgangspunten van de Nederlandse EPN methodiek zijn nagenoeg integraal in de richtlijn terecht gekomen. Zo voldoet Nederland al jaren aan het onderdeel inzake de Energie Prestatie benadering voor de nieuwbouw via de EPN".

TNO zal niet alleen veel van haar expertise kunnen inzetten voor de andere lidstaten, maar het krijgt ook een uitstekend zicht op de ontwikkelingen in andere EU-landen. Het project start begin 2006 en zal tot medio 2008 doorlopen.

23 december 2005
Vrijdag 30 december 2005

Persvoorlichting
M.J.M. (Maarten) Lörtzer
T 015 269 49 75

J. (June) Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35
E pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA Delft