Provincie Zuid-Holland


PVDA vindt onduidelijkheid situatie hoek van holland ontoelaatbaar

'Eerst de tweede ontsluitingsweg, dan pas onderhoudswerkzaamheden aan de Maasdijk.'

De PvdA-statenfractie in Zuid-Holland heeft vragen gesteld aan het college van GS over de onderhoudswerkzaamheden aan de Maasdijk in Hoek van Holland. De PvdA maakt zich zorgen over de gevolgen van de werkzaamheden voor de veiligheidssituatie in het gebied. Ook de economische gevolgen van een tijdelijke afsluiting van de Maasdijk baren de PvdA zorgen.

De Maasdijk is momenteel de eerste en enige ontsluitingsweg voor Hoek van Holland. Een tweede ontsluitingsweg staat al jarenlang op de planning, maar ligt er nog steeds niet. De Maasdijk zal tussen april en juni worden afgesloten voor onderhoudswerkzaamheden. Het verkeer moet dan omrijden door het Westland. Pas daarna komt de tweede ontsluitingsweg aan de orde.

Het Rotterdamse PvdA-statenlid Kirsten Verdel begrijpt deze volgorde niet: "Het moet precies andersom: eerst de tweede ontsluitingsweg, dan pas onderhoudswerkzaamheden aan de Maasdijk. Zo worden veel problemen voorkomen. Het is nu bijvoorbeeld onduidelijk of Hoek van Holland tijdens de werkzaamheden wel zonder problemen bereikt kan worden door ambulances, politieauto's en brandweerwagens. En de economische schade van een tijdelijke afsluiting wordt nu al op 10 miljoen euro op jaarbasis geschat, nog afgezien van de omzetdaling voor ondernemers. Om nog maar te zwijgen over de overlast voor het Westland als het vrachtverkeer daarnaar omgeleid wordt."

Verdel heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van GS over de situatie in Hoek van Holland. Verdel: "We vinden de onduidelijkheid over deze situatie ontoelaatbaar. En het duurt ook allemaal zo lang, wat meer bestuurlijke slagkracht moet mogelijk zijn. Waar een wil is, is een weg. Een tweede ontsluitingsweg in dit geval."

Bijlage: schriftelijke vragen aan GS


----------
Noot voor de pers,