Gemeente Vlieland

het bestuur
en de medewerkers
van de
gemeente Vlieland
wensen iedereen
hele fijne feestdagen

wijziging verschijning "Uit het kastje"
Wegens de viering van oud en nieuw verschijnt "Uit het Kastje" volgende week op vrijdag 30 december i.p.v zaterdag 31 december.

bedrijfsafval
In verband met de te verwachten drukte tijdens de komende feestdagen zal op dinsdag 27 december 2005 en maandag 2 januari 2006 een extra rit ten behoeve van de lediging van bedrijfscontainers worden uitgevoerd.

politiebericht
Vanaf 14 november 2005 is er landelijk een project "controle verlichting voertuigen " van start gegaan. Het blijkt dat ook op Vlieland het voeren van verlichting voor met name de fietsers zeer slecht gesteld is. Er is door ons vele malen geconstateerd, dat met name de ouderen geen verlichting voeren. Maar niet te spreken over wanneer naast deze ouders de jeugd op hun mountainbikes zonder licht fietsen. Vanaf nu zullen er dan ook controles plaatsvinden, zeker gezien het feit dat er de afgelopen weken diverse ernstige aanrijdingen met letsel zijn gebeurd. Tijdens deze controles zal er niet worden gewaarschuwd, maar zal er repressief worden opgetreden. Team Vlieland

openstelling winkels gedurende feestdagen
Op 1e Kerstdag 25 december dienen winkels op grond van de winkeltijdenwet de gehele dag gesloten te zijn. Op 2e Kerstdag 26 december is het toegestaan winkels geopend te hebben van 12.00 tot 18.00 uur. Ook op Nieuwjaarsdag 1 januari 2006 mogen winkels tussen 12.00 en 18.00 uur geopend zijn.

Ophaaldienst Drumbandschuur
Zaterdag 24 decemberwordt het oud papier etc.

gewoon opgehaald. De schuren sluiten omstreeks 15.00 uur. Zaterdag 31 december is er geen ophaaldienst en de schuren zijn gesloten. Gelieve deze dag geen oud papier etc. aan de straat te zetten.
De ophaaldienst

Oud en Nieuw viering
Sinds jaar en dag wordt het nieuwe jaar op Vlieland spectaculair ingeluid door een aantal Vlielanders, die met motor- bromfietsen ( zonder uitlaat) door het dorp rijden. Voor zover wij weten is Vlieland nog de enige gemeente waar dat op deze "ludieke" wijze plaatsvindt. Uiteraard weet iedereen dat het wettelijk gezien niet kan en mag, maar zowel
de bestuurders als de toeschouwers beleven er veel plezier aan. Dit komt ook omdat de bestuurders zich altijd redelijk aan de gemaakte afspraken houden. Voor de nieuwe generatie zetten wij deze afspraken nog even op een rijtje:
Voor de bestuurders:

·even na "nieuwjaar" verzamelen bij het Westend Start om ongeveer 00:10 uur;

·niet door de Dorpsstraat daar naar toe rijden!;
·bestuurders geen drank op;

·daarna gezamenlijk en met veilige snelheid rijden;
· achter de voorste bestuurders blijven rijden (door bij elkaar te blijven is het effect het grootst). Afgelopen jaar ging dat bijzonder goed;

·nooit tegen de stroom inrijden.
NB: De bestuurder van bromfiets en/of motor is te allen tijde verantwoordelijk en aansprakelijk voor zijn rijgedrag en voertuig. Denk daarbij aan rijbewijs, helm, verzekering, en kenteken e.d. Denk vooral aan goede verlichting.
Voor de toeschouwers:

·Rijbaan vrij houden (denk hierbij aan flessen e.d.);
·Honden en katten binnenhouden;

·Geen vuurwerk naar bestuurders gooien.

Tot slot nog dit:
Weet dat veel mensen zich storen aan veelvuldig "oefenen", soms zelfs al drie dagen tevoren, dat geeft onnodig herrie, is niet goed voor het milieu en kost veel geld namelijk een boete van 86,-- en de verrassing gaat er vanaf. Indien wij ons allemaal aan deze regels houden, denken wij dat deze traditie op Vlieland wellicht nog eeuwig voort kan duren. Namens ons allen een prettige en veilige jaarwisseling toegewenst. Wijtse Kikstra, Marco Bakker, Leon Westers,
Robert van Heerde en Martijn Visser (bestuurders). Renze Brandsma (politie)

Dienst Sociale Zaken
Op maandag 26 december 2005 en op maandag

2 januari 2006 is de Dienst Sociale Zaken gesloten. Voor spoedgevallen kunt u bellen met Locatie Harlingen 0517-492260.

ingekomen vergunningaanvragen
Burgemeester en wethouders maken bekend dat de volgende aanvragen om vergunning zijn ingekomen:
aanlegvergunning

·De heer H.J. Broersma, voor het geheel bestraten van de voortuin op het perceel Burgemeester Rablaan 3 (ingekomen 19 december 2005).
·De heer R.J. Bijma, voor het geheel bestraten van de voortuin op het perceel Burgemeester Rablaan 5 (ingekomen 19 december 2005).
·De heer Y. Bosma, voor het bestraten van de tuin op het perceel Duinweg 1 (ingekomen 22 december 2005).

·De heer P. Bruinink, voor het bestraten van de achtertuin op het perceel Helmweg 4 (ingekomen 22 december 2005).
·De heer A. Kramer, voor het bestraten van de tuin op het perceel Duinweg 11 (ingekomen 22 december 2005).
reguliere bouwvergunning

·De heer E.J. Houter, voor het plaatsen van een zonwering boven het terras op het perceel Havenweg 1 (ingekomen 19 december 2005).
·De heer H. van Wezel, voor de vervangende nieuwbouw van een zomerwoning op het perceel Duinkersoord 42 (ingekomen 21 december 2005).

·De heer G. van Boom,voor de vervangende nieuwbouw van een zomerwoning op het perceel Duinkersoord 58B (ingekomen 22 december 2005). Nadere informatie kunt u verkrijgen op het gemeentehuis bij: Ruimtelijke Ordening: mevr. B. Verheij
telefoon: 0562-452719
Bouw- en woningtoezicht: mevr. J. van der Wal
telefoon: 0562-452707.

verleende vergunningen
Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende vergunningen hebben verleend:
sloopvergunning

·Mevrouw C.N. Koolschijn,voor het slopen van een zomerwoning op het perceel Duinkersoord 121 (verzonden 21 december 2005). reguliere bouwvergunning

·De heer D. Rispens,voor het plaatsen van een dakkapel en een inpandig balkon op het perceel Dennenlaan 15 (verzonden 21 december 2005).
·Mevrouw C.N. Koolschijn,voor de vervangende nieuwbouw van een zomerwoning op het perceel Duinkersoord 121 (verzonden 21 december 2005).
Belanghebbenden kunnen tegen bovengenoemde besluiten binnen zes weken na de datum van verzending bij het college van burgemeester en wethouders van Vlieland schriftelijk gemotiveerde bezwaren indienen. Postadres: Postbus 10, 8899 ZN Vlieland
Informatie bij: mevr. B. Verheij, tel. 0562-452719.

bevolkingsonderzoek baarmoeder-halskanker
Elk jaar wordt in Nederland bij ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld.
Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 t/m 60 jaar. Daarom wordt voor vrouwen van deze leeftijdsgroep het bevolkingsonderzoek georganiseerd. Wie worden uitgenodigd?
Alle vrouwen van 30 t/m 60 jaar ontvangen eenmaal in de vijf jaar een uitnodiging van GGD Fryslân voor deelname aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dit onderzoek is van belang om baarmoederhalskanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Vroege ontdekking vergroot de kans op genezing aanzienlijk. De persoonsgegevens voor de uitnodiging zijn afkomstig van de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Zodra een vrouw zich inschrijft in een gemeente, worden de persoonsgegevens in deze administratie opgenomen. GGD Fryslân heeft toestemming om deze gegevens te gebruiken voor de uitnodiging.
Onderzoek.
Het onderzoek gebeurt door middel van het zogenaamde uitstrijkje. Dit wordt gemaakt door uw huisarts of de assistente. De uitslag van het uitstrijkje is een momentopname. Het is geen garantie dat alles tot het volgende uitstrijkje in orde zal blijven. Ga daarom altijd naar uw huisarts als u tussendoor klachten krijgt.
Het laten maken van een uitstrijkje voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is voor alle uitgenodigde vrouwen gratis. U moet dan wel het laboratoriumformulier, dat u is toegezonden, meenemen naar uw huisarts.
Planning.
De komende weken (2 januari t/m 3 februari 2006) krijgen vrouwen geboren in 1951 een brief van GGD Fryslân, waarin zij worden uitgenodigd mee te doen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoeder-halskanker. Ontvangt u deze weken géén uitnodiging, dan kunt u contact opnemen met onderstaand telefoonnummer. In de afgelopen maanden (november/december) hebben vrouwen geboren in 1960 een brief ontvangen om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Hebt u daar nog geen gehoor aan gegeven, dan kunt u alsnog naar uw huisarts gaan om een uitstrijkje te laten maken in het kader van het bevolkingsonderzoek.
Neemt u dan wel de uitnodigingsbrief mee. Als u deze brief niet meer hebt, kunt u contact opnemen met onderstaand telefoonnummer. informatie.
Voor meer informatie kunt u bellen met de informatielijn bevolkingsonderzoek van GGD Fryslân: 058-233 43 64 (werkdagen van 9.00
-10.00 uur)
Zie ook de website van GGD Fryslân:

leefbaarheidssubsidie toegekend aan twee Waddenprojecten De Lokale Actie Groep (LAG) Waddeneilanden heeft tijdens haar vergadering van 15 december 2005 besloten een positief advies uit te brengen aan Gedeputeerde Staten van Fryslân wat betreft twee leefbaarheidsprojecten.


1. Trapveld, Schiermonnikoog

De gemeente Schiermonnikoog heeft in overleg met het eilander jeugdparlement subsidie gevraagd voor het verbeteren van het trapveld bij de basisscholen. Op dit moment is er slechts één doel zonder net, en in de ballenvanger aan de noordkant zitten grote gaten. Dit moet verbeterd worden, en ook dient het veld geëgaliseerd te worden.

De LAG stelt aan het college van Gedeputeerde Staten voor een bijdrage van 931,25 uit het Leefbaarheidsbudget beschikbaar te stellen.


2. Speelterrein Skôttepad Ballum, Ameland

De gemeente Ameland heeft na een verzoek van dorpsbelang Ballum een bijdrage gevraagd voor het realiseren van een speelterrein voor de kleinere kinderen aan 't Skôttepad te Ballum. In dit deel van het dorp wonen veel gezinnen met kinderen in de leeftijdscategorie van 0 tot 6 jaar. Hiervoor zijn op dit moment geen passende speelvoorzieningen in de nabije omgeving. De LAG stelt aan het college van Gedeputeerde Staten voor een bijdrage van 5.000,00 uit het Leefbaarheidsbudget beschikbaar te stellen.

Leefbaarheidsbudget
De provincie heeft jaarlijks voor elk van de zes plattelandsgebieden geld beschikbaar voor kleine, lokale leefbaarheidsprojecten in en rond de dorpen. Deze projecten lopen uiteen van het aanleggen van een jeudeboules-baan tot het inrichten van ontmoetingsplaatsen voor jongeren. Voor het plattelandsgebied Waddeneilanden is nog geld uit het leefbaarheidsbudget beschikbaar. Mensen met projectideeën kunnen contact opnemen met het projectbureau Plattelânsprojekten Waddeneilanden in Franeker, tel. (0517) 380 730. Plattelânsprojekten
De belangrijkste taak van de LAG Waddeneilanden is het adviseren van het college van Gedeputeerde Staten van Fryslân over de projectvoorstellen die uit dit gebied komen. De LAG bestaat uit bestuurlijke vertegenwoordigers van gemeenten en uit themadeskundigen uit het gebied. De provincie Fryslân is in 2001 gestart met Plattelânsprojekten om een impuls te geven aan projecten op het platteland. Plattelânsprojekten staat voor de gebiedsgerichte aanpak in Fryslân. Deze aanpak heeft twee pijlers: goede projectideeën en subsidies bij elkaar brengen en het bevorderen van de samenwerking tussen inwoners, organisaties en overheden. In elk van de gebieden is een gebiedsplatform (op de Waddeneilanden 'LAG' genaamd) opgericht.

KENNISGEVING
Nummer 04 Wm/05, 05 Wm/05,WET MILIEUBEHEER
Namens de burgemeester en wethouders van gemeente Vlieland maakt de directeur van de Milieuadviesdienst bekend dat een aanvraag is ingekomen van:
Manege "De Seeruyter" te Vlieland voor een vergunning op grond van artikel 8.4, eerste lid van de Wet milieubeheer voor het oprichten en in werking hebben van een manege met winkel, voor de verkoop van ruitersportartikelen en dierbenodigdheden op het perceel Badweg 8 te Vlieland kadastraal bekend gemeente Vlieland sectie B, nr. 620 (vergunningnummer 04 Wm/05).
De heer P. Kuiper te Vlieland voor een vergunning op grond van artikel
8.4 eerste lid van de Wet milieubeheer voor het oprichten en in werking hebben van een inrichting voor de bouw annex onderhoud van polyester boten en de stalling van boten op het perceel Korenmansweg 5 te Vlieland, kadastraal bekend gemeente Vlieland sectie B, nr. 570 (vergunningnummer 05/ Wm/05). Omdat de directeur van de Milieuadviesdienst, namens het college, voornemens is de gevraagde vergunningen te verlenen zijn ontwerpbeschikkingen gemaakt. Terinzagelegging
De aanvragen, de ontwerpbeschikkingen en de daarop betrekking hebbende stukken liggen vanaf

28 december 2005 tot en met 8 februari 2006 op het gemeentehuis aan de Dorpsstraat 127 te Vlieland, ter inzage, elke werkdag van 09.00 uur tot 12.00 uur, alsmede op dinsdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur. Tevens kan telefonisch of na afspraak, door een medewerker van de Milieuadviesdienst een mondelinge toelichting op de stukken worden gegeven. (telefoon: 058-2339050).
Bedenkingen
Gemotiveerde bedenkingen kunnen door een ieder tot en met 8 februari
2006 schriftelijk bij de Milieuadviesdienst, Postbus 1017, 8900 CA te Leeuwarden worden ingediend. Een afschrift van de schriftelijke ingebrachte bedenkingen zal worden verzonden aan de aanvrager. Indien gewenst kan een ieder ook mondeling bedenkingen inbrengen tijdens een gesprek op het gemeentehuis. De aanvrager van de vergunning zal ook in de gelegenheid gesteld worden tijdens het gesprek aanwezig te zijn. Voor een verzoek om een dergelijke gedachtewisseling over het ontwerp van de beschikking kan men tot en met 18 januari 2006 bellen naar het gemeentehuis, telefoon: 0562-452700.
Leeuwarden, 24 december 2005
Burgemeester en wethouders van Vlieland,
Namens dezen: De directeur Milieuadviesdienst Noord-Friesland, J.C. Woudenberg

agenda
maandag 26 december
Stortemelk Kertscross, inschrijving vanaf 10.00 uur in "de Bolder", start 11.00 uur.
woensdag 28 december
optreden Vlielands Zeemanskoor in de kerk, aanvang 20.30 uur vrijdag 30 december
optreden "Pad van 4" in de kerk, aanvang 20.30 uur.

mededeling instemmen grondstromenplan oude dorpskern Oost VlielandFR/199/0080
Gedeputeerde staten hebben op 23 november 2005 van de gemeente Vlieland een melding van de gemeente Vlieland ontvangen met het verzoek om goedkeuring te geven aan het grondstromenplan voor de oude dorpskern van Oost-Vlieland.
Naar aanleiding van deze melding wordt in een ontwerp-raambeschikking, op grond van de artikel 40 van de Wet bodembescherming, vastgesteld om


1.goedkeuring te verlenen aan de resultaten van het bodemonderzoek, neergelegd in de bodemkwaliteitskaart voor de oude dorpskern van Oost-Vlieland;

2.goedkeuring te verlenen aan het overgelegde grondstromenplan voor het grondverzet in de oude dorpskern van Oost-Vlieland en de daarin opgenomen standaardformulieren voor het opstellen van een deelsaneringsplan en een evaluatieverslag, met in achtneming van de in de beschikking aangegeven voorwaarden.
U kunt de stukken inzien
U kunt de ontwerp-raambeschikking en de daarop betrekking hebbende stukken met ingang van 27 december 2005 t/m 6 februari 2006 inzien
·bij de provincie Fryslân, Afdeling Bodem,
Tweebaksmarkt 52 in Leeuwarden, iedere werkdag van 9.30 tot 16.00 uur;
·in het gemeentehuis van Vlieland, Dorpsstraat 127 te Vlieland. Op werkda-gen van 9.00 tot 12.00 uur.
Belanghebbenden kunnen hun zienswijze over de ontwerp-raambeschikking mondeling of schriftelijk naar voren brengen bij Gedeputeerde staten van Fryslân, Postbus 20120, 8900 HM Leeuwarden. Dit kan zolang de stukken ter inzage liggen. Als u de stukken wilt inzien of mondeling uw zienswijze naar voren wilt brengen, verzoeken wij u vooraf een afspraak te maken met de projectleider de heer Y. Zeinstra van de Afdeling Bodem, tel: 058-2925451. Ook voor nadere informatie kunt u met de projectleider contact opnemen.

Gemeente Vlieland, Koninklijke Luchtmacht, Staatsbosbeheer, Politie Vlieland en VVV Vlieland hebben de eer en het genoegen

een ieder uit te nodigen voor de

NIEUWJAARSRECEPTIE

welke zal worden gehouden op zondag 1 januari 2006

locatie: restauratie "de Bolder"
tijdstip: 15.00-17.00 uur
met levende muziek
Evenals voorgaande jaren nodigen Gemeente Vlieland, Koninklijke Luchtmacht, Staatsbosbeheer, Politie Vlieland en VVV Vlieland u uit, voor een gezellig samenzijn op de eerste dag van het nieuwe jaar, om met elkaar het glas te heffen op een gezond en voorspoedig nieuwjaar.

De drankjes en hapjes worden wederom gesponsord door genoemde instanties.

Programma: 15.00-15.15 ontvangst


15.15 uur Nieuwjaarsspeech Burgemeester Galama en verder: jaaroverzicht van O.Poenel & Oma Griet prijsuitreiking opkleden
prijsuitreiking origineelste 'nieuwjaarsduiker/ster'

Voor de kinderen is er vanaf 15.00 uur een filmvoorstelling.

Wij hopen u allen te mogen begroeten en wensen u prettige feestdagen

Gemeente Vlieland - Koninklijke Luchtmacht - Staatsbosbeheer - Politie Vlieland - VVV Vlieland