Gemeente Langedijk


Nieuwjaarswens burgemeester 2006
28 december 2005

Een nieuw jaar, 2006, en 926 jaar Langedijk

Twee kanten kun je belichten in een nieuwjaarsbericht: het afgelopen jaar u begrijpt al de verwijzing in de kop van het artikel én het komend jaar.

Terugkijken wordt al gauw een opsomming. U weet waarschijnlijk heel goed wat er allemaal speelde in Langedijk. Voor de hand ligt daarom dat ik u mijn reflecterende, beschouwende mening geef.

Landelijke zaken en ontwikkelingen zie je ook in Langedijk

De vrijheid in onze maatschappij is een groot goed, maar maakt de maatschappij tegelijk ook kwetsbaar. Hoeveel berichten zijn er niet over terrorisme en de maatregelen die nodig zijn om allerlei dreiging te keren?Verworven rechten komen daarbij onder druk. We moeten dus opletten dat er een evenwicht blijft. De discussie heeft in deze tijd het karakter waarbij uit meerdere hoeken fundamentalisme op ons afkomt. Dat is best lastig: welke positie nemen we daarbij in? Veiligheid in Langedijk voor iedere inwoner. Een thema dat -naar dit jaar is gebleken- niet meer vanzelfsprekend is. Maatregelen zijn getroffen ten behoeve van een effectief politieoptreden. Maar ook de aanpak Pak m waarbij aan alle inwoners gevraagd wordt mee te werken aan een veilig Langedijk. Daarnaast is bovendien een pakket preventievoorstellen in de maak. Ik ben tevreden als daarvoor een breed draagvlak ontstaat.

Het gezag van de overheid wordt voordurend betwijfeld

Het sterkst is dat landelijk, maar ook lokaal wordt er getwijfeld aan de overheid. Permanent is het debat over hoe de plaatselijke regering (het college) het doet ,waarbij het parlement (de gemeenteraad) ruimte zoekt voor initiatief en controle. De filosoof Immanuel Kant schreef : strijd is de weg, consensus het doel. Politieke strijd is dus goed. En in onze gemeenteraad op gezette tijden ook merkbaar aanwezig. Gelukkig met respect voor ieders mening!

De groei naar debatten over waar we naar toe willen, zal zich verder ontwikkelen. Waarbij college en raad elkaar nodig hebben. Want voorbereiding en opdracht kunnen niet zonder elkaar. Het integriteitsonderzoek van de gemeenteraad krijgt begin 2006 een afsluitend debat. Versterkt Langedijk zich naar de toekomst? Het antwoord is aan alle betrokkenen!

Levensdoelen

De afgelopen periode was economisch lastig. Bedrijven knokken voor opdrachten, velen doen hetzelfde voor een baan. Door de rationalisering dreigt er steeds meer ongeschoold werk te verdwijnen. Daarnaast gaan de eisen, die gesteld worden aan mensen, nog steeds omhoog. Maar kan iedereen daarin wel mee? En kan werk een inkomen opleveren waarvan je de kosten van levensonderhoud kunt betalen? Dat is wereldwijd een toenemende vraag in de ontwikkelde landen. Wat de aantrekkende economie in 2006 betekent voor werkzoekenden uit alle groepen, is daarom nog niet op voorhand positief! Naast al het werk moet er ook ruimte blijven voor persoonlijke ontwikkeling. Die keuzes beginnen al op jonge leeftijd: een sport , een hobby , tijd en zorg voor elkaar óf keuzes voor meer werk en geld. De ontspanning, waarnaar de toenemende druk doet verlangen, kent soms zeer ongezonde trekken: hoogtepunten beleven we niet, maar eisen we op bestelling. Als iets waarop we recht hebben. Gelukkig is er een tegenwicht, in de normen die bij velen aanwezig zijn. Bij normen hoort ook dat je de overheid niet ziet als een bedrijf waar je wat kunt halen. De gemeente, dat zijn we allemaal, met de bijdragen van velen. Thuis, dus van jongs af aan, wordt daarvoor de basis gelegd door ouders en hun voorbeeldgedrag. In de school komen dan kinderen binnen met een goede basis, die ontwikkeld kan worden.

Een levendig jaar

De bestuurlijke en inhoudelijke opgaven zijn anno 2006 niet zo makkelijk. Zoveel is duidelijk. En wat de beste aanpak is, daarover gaan de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart a.s !!

Het nieuwe jaar zal ongetwijfeld levendig zijn. En bruisend. Dat vooral hoort bij Langedijk: bruisend was het kenmerk dat ik meenam als belangrijkste conclusie van de laatste vrijwilligersavond in Oudkarspel.

Een gezond en voorspoedig 2006!!

Hans Cornelisse,

Burgemeester van Langedijk