Provincie Zeeland


Draagvlak voor prestatiesubsidies

Duidelijke afspraken bij het toekennen van subsidies moet leiden tot een eindafrekening, waarbij wordt gekeken of de prestatie, die met het provinciale geld is nagestreefd, ook is gehaald. Heeft de organisatie niet al het geld nodig gehad en de prestatie is wel compleet geleverd, dan kan dat een bonus opleveren. Omgekeerd kan de organisatie verplicht worden een deel van de subsidie terug te betalen, omdat de doelstelling niet is bereikt.
Uit een enquête, uitgezet onder zon 200 gesubsidieerde instellingen in Zeeland, is gebleken dat de instellingen zon manier van werken kunnen waarderen. Uit de kleine 80 antwoorden die werden ontvangen, blijkt dat de instellingen in zon systeem wel behoefte hebben aan duidelijke afspraken, waaraan de prestaties kunnen worden getoetst. Door gestandaardiseerde formulieren kan hieraan al voor een deel tegemoet worden gekomen. Tussentijds contact tussen subsidieaanvrager en verlener zal de procesbewaking vergroten.
Gedeputeerde Staten zijn doende een nieuwe subsidienota en verordening te schrijven. De uitkomsten van de enquête zijn daarbij bouwsteen. Uit het onderzoek, waarop vooral kleine organisaties reageerden, kwam verder naar voren dat de huidige algemene subsidieverordening op zich goed leesbaar is, maar door de veelheid aan informatie toch niet gemakkelijk hanteerbaar is. De instellingen geven de voorkeur aan vermelding van de voorwaarden in de toekenningsbrief in plaats van de complete verordening meegestuurd te krijgen. Een dikke 70 procent van de instellingen is overigens content met de huidige manier van subsidieverstrekking.
De nieuwe subsidieregels moeten voor de zomer ter vaststelling aan Provinciale Staten worden aangeboden.

21 december 2005, mw. J.C. van Nieuwenhuijze, tel. 0118-631402, nr. 190/05