Dienstenbond CNV

Voorstellen voor een CAO SPORT 2006
30-12-2005

Het jaar 2005 heeft zich gekenmerkt door een moeizaam overeengekomen CAO met door het gehele jaar heen vele bijeenkomsten over diverse onderwerpen. Nu staan we opnieuw voor een uitdaging met verbetervoorstellen die passen bij een nieuwe en volwaardige CAO. In zorgvuldig overleg zijn de gezamenlijke bonden in de Sport tot de volgende voorstellen gekomen.

Looptijd:
De voorstellen dienen gelezen te worden tegen de achtergrond van een looptijd van 1 jaar, namelijk van 1 januari 2006 tot en met 31 december 2006.

Ruimte:
a. Wij gaan uit van een arbeidsvoorwaardenruimte voor 2006 van 4 %. 2% dient daarvan besteed te worden aan loonsverbetering, 2 % kan gebruikt worden voor andere doeleinden ter verbetering van de arbeidsvoorwaarden.

b. Vanuit 2005 hebben wij nog 1 % beschikbaar om -indien gewenst- te benutten voor het opvangen van gevolgen van regeringsbeleid (ziektekosten, levensloop e.d.)

c. Vanuit de premie-ontwikkeling van het PGGM is naar onze mening plm. 1 % extra beschikbaar voor ons CAO-overleg.

d. P.m. vermelden wij hier de opbrengstvan een jaarurensystematiek (daarover later meer) en van een mogelijke verschuiving in de verdeling van de premielast van het PGGM.

Benutting:
a. Zoals boven al aangegeven stellen wij voor om een algemene loonsverhoging van
2 % toe te passen.

b. Wij stellen voor om de plm 1% zoals hierboven vermeld onder c. te gebruiken voor een bijdrage ten behoeve van de levensloopregeling (in navolging van andere PGGM-sectoren). Nadere afspraken over pensioenopbouw tijdens benutting levensloopverlof zijn gewenst.

c. Een verdere uitbreiding van het meerkeuzesysteem is zeer wenselijk, ook voor wat betreft het aantal deelnemende werkgevers. Het geheel van afspraken rondom levensloopregeling en jaarurensystematiek maakt dat welhaast onontkoombaar.

d. Een eenduidige premieverdeling in het pensioen is voor ons bespreekbaar. De negatieve netto inkomenseffecten die op kunnen treden voor met name de laagste inkomens willen wij compenseren. We denken hierbij aan een bodem in een eindejaarsuitkering (hierover later meer). De verhouding in premieverdeling tussen werkgevers en werknemers willen we laten afhangen van de mate waarin de netto-effecten kunnen worden opgevangen. Zorgstelsel: wij zijn blij met de ontwikkelingen die m.b.t. het zorgstelsel naar voren komen op basis van de gesprekken die gevoerd zijn met zorgverzekeraars. Wij zijn bereid een deel van de arbeidsvoorwaarden- ruimte te besteden aan (kortingen op) aanvullende verzekeringen wanneer dit zal leiden tot nog aantrekkelijkere aanbiedingen van die zorgverzekeraars.

e. Wij stellen voor een aanpassing door te voeren op de regeling woon-werkverkeer; een uitbreiding van het aantal kilometers dat voor woon-werkverkeer vergoeding in aanmerking komt vinden wij wenselijk.

f. De ontwikkeling van de brandstofprijzen is zorgelijk voor mensen die hun eigen auto voor dienstreizen gebruiken. Wij willen in overleg bezien op welke manier hieraan tegemoet zou kunnen worden gekomen.

g. Een overstap naar een jaarurensystematiek is wat ons betreft nadrukkelijk bespreekbaar.

Onderwerpen die daarbij spelen zijn:
onderscheid tijdfunctionarissen/taakfunctionarissen; de normale dagspiegel;
werken buiten de normale dagspiegel; collectieve sluiting; vroegtijdige inroostering;
wijze van beloning voor werken buiten ingeroosterde uren; beloning van uren boven het overeengekomen aantal uren op jaarbasis; welke grenzen stellen we op basis van de arbeidstijdenwet?

h. Seniorenbeleid: we kunnen ons voorstellen dat er, als gevolg van het ingezette regeringsbeleid, behoefte is aan een gesprek over de omstandigheden waaronder werknemers in de sector ook daadwerkelijk kunnen doorwerken. Wij hopen met deze voorstellen een goede bijdrage te hebben geleverd voor een vruchtbaar CAO-overleg.

i. De huidige WAO wordt per 1 januari 2006 vervangen door de WIA (Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) bestaande uit de IVA (inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten) en de WGA (werkhervatting gedeeltelijke arbeidsongeschikten). We willen voor mensen die niet meer volledig aan het werk kunnen een inkomensbescherming realiseren. Concreet stellen wij voor om medewerkers die voor minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn niet ontslagen kunnen worden wegens hun arbeidsongeschiktheid. De groep 35%-80% zal aan het werk blijven, eventueel via herplaatsing. Gezorgd moet worden dat deze groep niet onder de inkomensgrens van 70% van het wettelijk minimum loon komt.

Aan deze gezamenlijke voorstellen voegt CNV Dienstenbond toe:

j. Het is mogelijk om de contributie aan een vakbond fiscaal vriendelijk te betalen via

uw bruto-salaris. Als u daarvoor kiest kan dat per maand een behoorlijk financieel

voordeel opleveren waardoor uw lidmaatschap tot 1/3 goedkoper wordt.

Uw werkgever dient daaraan zijn medewerking te willen verlenen en daarom willen we het onderbrengen in de CAO!

k. CNV Internationaal maakt zich sterk voor internationale collegialiteit voor werknemers die het minder goed hebben getroffen dan de mensen in de rijke landen, waartoe ook Nederland behoort. Ook in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn er vakbondsprojecten in bijvoorbeeld Oost-Europa en werelddelen als Azië, Afrika en Zuid Amerika. Deze hebben onder meer tot doel de positie van de werknemers te verbeteren, aandacht te schenken aan arbeids-omstandigheden, veiligheid op het werk, scholing e.d. Wij vragen de werkgevers in de Nederlandse Sport een project te financieren.

De voorstellen worden met een positief advies aan u voorgelegd. Wij verzoeken u vriendelijk ons voor 12 januari 2006 te laten weten of u met de voorstellen kunt instemmen. Mocht u niet reageren dan gaan wij er van uit dat de voorstellen uw instemming hebben. U kunt uw mening kenbaar maken op het mailadres hilversum@cnvdibo.nl (Dan graag onder vermelding CAO Sport)