Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


ZuiderAmstel en de Amsterdamse Burgermonitor 2005

In november heeft bureau O&S de resultaten bekend gemaakt van een grootschalig onderzoek onder een representatief aantal inwoners van Amsterdam. Gevraagd werd naar hun mening over onder meer politieke betrokkenheid, lokale politiek, ambtenaren, maatschappelijke betrokkenheid, samenleven van groepen en informatievoorziening.

Wanneer de scores in ZuiderAmstel worden vergeleken met de gemiddelde scores in Amsterdam, valt op dat ZuiderAmstel over het algemeen hoger scoort. Zo voelen bewoners van ZuiderAmstel zich meer dan gemiddeld verbonden met hun stadsdeel. Meer dan driekwart voelt zich thuis in de eigen woonbuurt.
De interesse in de stadsdeelpolitiek is in ZuiderAmstel ook bovengemiddeld. Dit vertaalt zich in een stemintentie voor de komende stadsdeelraadsverkiezingen in 2006. Van de kiesgerechtigden spreekt 75% de intentie uit om te gaan stemmen. Bij eerdere verkiezingen haalde ZuiderAmstel ook al het hoogste opkomstpercentage in Amsterdam. Op het gebied van informatievoorziening speelt internet een steeds belangrijkere rol. Internetgebruik is de afgelopen jaren in alle stadsdelen enorm toegenomen. In ZuiderAmstel beschikt 74% van de inwoners over een internetaansluiting. Hiermee wordt net boven het stedelijk gemiddelde gescoord. De bekendheid van de website van ZuiderAmstel is bij 21% van de ondervraagden bekend, terwijl het gemiddelde in Amsterdam op 27% ligt.

Stadsdeelwethouder Erik Koldenhof:
"Een belangrijk speerpunt is de digitale dienstverlening. Sinds november 2005 is loket ZuiderAmstel online. De informatie op dit loket wordt in de komende periode steeds meer stadsdeelspecifiek gemaakt. Op de relatieve onbekendheid van de website van ZuiderAmstel past maar één antwoord: promotie! Deze moet gelijk lopen met het ontwikkeltempo van de informatie en de mogelijkheden op de website. Met het hoge percentage aan thuisaansluitingen in ZuiderAmstel is er voldoende potentieel om de bekendheid van de website ZuiderAmstel in 2006 te vergroten."