Indianenleider vermoord na ontruiming inheems grondgebied

Llink

LLiNK eist aandacht op voor vergeten verhaal van landloze indianen in Brazilië

Op kerstavond is in Brazilië een dorpshoofd van de Guàrani-Kaiowá indianen, Dorvalino Rocha, op brute wijze vermoord. Twee weken eerder filmden reporters van LLiNK de ontruiming van Rocha's indianendorp in Nhande Ru Marangatu. Met de reportage wilden zij het slepende conflict tussen indianen en grootgrondbezitters onder de aandacht brengen van het Nederlandse publiek. Zoals ook nu weer is gebleken, worden in dit conflict schendingen van de rechten van de mens niet geschuwd. De reportage is vrijdag 30 december te zien in het LLiNK Jaaroverzicht om 20.30 uur op Nederland 3.

LLiNK heeft het nieuws over de moord gisteren vernomen van CIMI, een belangenorganisatie voor indianen. CIMI bericht dat Rocha volgens ooggetuigen werd doodgeschoten door beveiligingsmedewerkers van één van de plantage-eigenaren, die het grondgebied van de indianen opeisen. De moord vond plaats in de buurt van het protestkamp, dat zijn dorpsgenoten onlangs langs de toegangsweg tot het gebied hadden gebouwd.

Twee weken eerder stond een intimiderende politiemacht van tweehonderd man tijdens de ontruiming tegenover tientallen protesterende Guàrani-Kaiowá indianen in Mato Grosso do Sul, een deelstaat in het zuidoosten van Brazilië. De ontruiming volgde na een uitspraak van een lokale rechter. Hij oordeelde dat het stuk land toebehoort aan de grootgrondbezitters die er soja verbouwen. Mede door de gevoeligheid van het onderwerp arresteerde de politie de LLiNK-reporters toen bleek dat zij voor een buitenlandse omroeporganisatie werkten. De politie veroordeelde de medewerkers voor het filmen zonder geldige vergunning. Na het betalen van een boete kwamen zij weer vrij en moesten binnen drie dagen het land verlaten.

De Braziliaanse grondwet (gewijzigd in 1988) bepaalt dat inheemse gebieden toebehoren aan indianen. Het terugkrijgen van grond blijkt in de praktijk echter een moeizaam en bureaucratisch proces. Indianen moeten onder meer bewijzen dat het land van hen is door aan te tonen dat ze er al eeuwenlang leven. Daarnaast moet het gebied gemarkeerd worden. Multinationals en grootgrondbezitters die inmiddels hun fabrieken en soja-plantages op dezelfde grond hebben aangelegd, zijn van mening dat de grond van hen is. Indianen en multinationals procederen eindeloos met elkaar. Slechts een aantal indianenstammen is het daadwerkelijk gelukt om hun inheemse woongebied terug te krijgen.

De Guàrani-Kaiowá indianen gaan waarschijnlijk tegen de uitspraak van de lokale rechter in beroep. De zaak zal pas op z'n vroegst in februari plaatsvinden. Tot die tijd woont de stam van 700 indianen in het kampement dat ze langs de kant van de hoofdweg hebben opgeslagen.

In het 'LLiNK Jaaroverzicht' presenteren Frénk van der Linden en Isa Hoes tien vergeten verhalen. De verhalen en gebeurtenissen hadden én hebben een grote impact op de leefomgeving van mens en dier. Toch hebben ze het brandpunt van de journalistiek niet of nauwelijks gehaald. De verhalen worden verteld aan de hand van reportages, discussies en interviews met studiogasten. Ook oplossingen komen aan de orde, zo wordt het sluitstuk van de uitzending een modeshow met duurzame kleding. De uitzending vindt plaats op vrijdagavond 30 december tijdens een anderhalf uur durende uitzending op Nederland 3 van 20:30 tot 22:00 uur.
EINDE PERSBERICHT

---
Voor beeldmateriaal en interviewaanvragen:
Yvonne Gispen 010 - 288 22 81