Gemeente Zaanstad

B&W besluiten van week 51 Kermis 2006: week eerder dan Dam tot Damloop en andere berichten
29-12-2005

Zaans Veiligheidsplan voor 2006 tot 2010
Het college ging akkoord met de beleidsnotie Integraal Veiligheidsplan 2006-2010. Het plan beschrijft de ambitie van Zaanstad op het gebied van veiligheid voor de komende vier jaar en hoe deze uitgevoerd moeten worden. Zaanstad is van oudsher een relatief veilige stad in vergelijking met andere grote steden. Dat moet zo blijven. Zaanstad wil zowel in fysiek en sociaal opzicht een veilige stad blijven waar het goed wonen, werken leren en recreëren is. Het college wil de komende jaren op diverse terreinen de veiligheid verbeteren. Het gaat dan om woon- en leefomgeving, bedrijvigheid en sociale veiligheid en jeugd en veiligheid. Een kleine greep uit de doelen- en actielijst:

Veilige Woon en leefomgeving

* Zorgen voor sociaal veilige buurten. Inverdan en Zaandam Zuidoost gelden als prioriteitsgebieden;

* Bevorderen van actieve participatie van bewoners;
* Optreden tegen criminaliteit. Terugdringen van delicten en voorkomen van (huiselijk) geweld en agressie. Het aantal `eerste meldingen' van huiselijk geweld in 2009 is gelijk aan die van 2005. Het aantal herhalingsmeldingen moet dan lager zijn dan in 2005.

Veiligheid rond bedrijven

* Wegwerken achterstallig onderhoud;

* Invoering parkmanagement;

* Uitvoeren van schouwen;

* Toepassen van het keurmerk Veilig Ondernemen.
* Doel: tenminste twee bedrijventerreinen krijgen keurmerk;
* Een kwart minder delicten tegen bedrijven/ondernemers ten opzichte van de 27 delicten in 2002;

* Onveiligheidsgevoel verbeteren van 6,2 naar 6,4%.

Veiligheid in uitgaanscentra en bij evenementen
* Nieuw horecabeleid vaststellen inclusief de doelstelling en ambitie voor 2009;

* Meten van de horecaoverlast, maar ook het meten van de aantrekkelijkheid van het uitgaansleven;

* Medio 2006 wordt het regionale evenementenbeleid vastgesteld. Fysieke en externe veiligheid;

* Jaarlijks maximaal 5 verkeersdoden en 68 ziekenhuisopnamen door verkeersongelukken;

* Eind 2008 alle panden uit de hoogste risicocategorie beschikken over een gebruiksvergunning;

* Bestuurlijk kader externe veiligheid bij nieuwbouw en infrastructurele werken in 2006 klaar;

* Jaarlijkse risicoanalyse bedrijvigheid;
* Rampenbestrijdingsplannen in 2006 klaar.

Communicatie

* Bevolking en bedrijven adequaat informeren over veiligheidissues;
* Bevolking bedrijven en media en externe partners gemeente betrekken bij de veiligheid;

* Transparant en open communiceren over veiligheidsrisico's en snel reageren wanneer er echt iets gebeurt.

Zaanstad vraagt geld bij minister voor perronoverkapping station Krommenie-Assendelft
Het college heeft een verzoek ingediend bij de minister van Verkeer en Waterstaat, mevrouw K. Peijs, om een financiële bijdrage te leveren voor een perronoverkapping en stationshal voor het nieuw te bouwen station Krommenie-Assendelft. De kosten zijn begroot op EUR 3.352.000, indien de bouw ervan gecombineerd kan worden met de verplaatsing. De gemeente hoopt uiterlijk in maart 2006 te horen van het ministerie of de aanvraag gehonoreerd wordt.

Op 20 oktober 2005 stemde de gemeenteraad in met de verplaatsing van het station Krommenie-Assendelft. Het nieuwe station krijgt onder ander nieuwe perrons en wachtvoorzieningen, fietsenstallingen, bus- en taxistandplaatsen en veiligheidspoortjes. In het door de Raad aangenomen plan is geen rekening gehouden met een perronoverkapping. In de raad is een motie aangenomen, waarin staat dat de raad een kwalitatief hoogwaardig station inclusief een overkapping en stationshal zeer wenselijk te vindt. De 6.500 nieuwe woningen in Saendelft en Kreekrijk en de VMBO-vestiging Triascollege (met 1.800 leerlingen) zorgen voor veel nieuwe reizigers. Het college is daarom gevraagd om te onderzoeken of er extra geld bijeengebracht kan worden. Gedeputeerde Hooijmaijers van de provincie Noord-Holland ondersteunt de Zaanse wens: ook de provincie vindt dat het station een dak moet hebben. De gedeputeerde laat het college per brief weten dat het zinvol is om bij het rijk subsidie te vragen. De gedeputeerde was recent op werkbezoek in Zaanstad.

Ontsluiting Erasmushuis/Twiskeweg
In de wethouderscommissie van 21 november 2005 is het bouwplan Erasmushuis/Twiskeweg besproken. Op dit overleg bleek dat de fracties in grote meerderheid instemmen met de opzet van het plan en het voorgestelde bouwvolume, omdat met dit plan een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan het creëren van en eigentijds aanbod aan woningen en zorgvoorzieningen.
Over de verkeersontsluiting was nog wel discussie. In dit verband is door de heer R. Ootjers een alternatief verkeersvoorstel gedaan. Het college van B&W heeft onderzoek gedaan naar de verkeerskundige haalbaarheid en het draagvlak van deze nieuwe variant in vergelijking tot de compromisvariant van Buitenhuis/ZVH. Voor de nieuwe variant is geen draagvlak bij de bewoners. Ook op verkeerskundig gebied de variant van Buitenhuis/ZVH de voorkeur. Het college van B&W blijft dan ook de voorkeur geven aan de compromisvariant van Buitenhuis/ZVH.

Samenwerkingsovereenkomsten De Knoop verlengd
Het college van B&W en drie grote marktpartijen binnen `De Knoop' in het Inverdan gebied verlengen de looptijd van de in januari 2004 gesloten samenwerkingsovereenkomsten met een jaar tot 1 januari 2007. NS Vastgoed Ontwikkeling BV, AM vastgoed BV en woningcorporatie Parteon hebben voor de ontwikkeling van `De Knoop' met de gemeente op 13 januari 2004 een samenwerkingsovereenkomst gesloten. In deze overeenkomsten werd opgenomen dat deze van rechtswege zouden eindigen indien op 1 januari 2006 niet alle voorlopige ontwerpen van de projecten in `De Knoop' door het college van burgemeester en wethouders werden goedgekeurd.

Zaanstad is nog steeds in overleg met alle drie de partners om te komen tot voorlopige ontwerpen en realiseringsovereenkomsten met betrekking tot het gebied `De Knoop'. Omdat dit secuur dient te gebeuren, zien alle partijen zich genoodzaakt om de overeenkomsten te verlengen tot 1 januari 2007. Positief daarbij is dat verwacht wordt al in 2006 realiseringsovereenkomsten te kunnen sluiten. De inhoud blijft verder hetzelfde.

Exploitatieovereenkomst Pieter Lakplantsoen
Rochdale gaat 48 seniorenwoningen plus bijbehorende voorzieningen bouwen in het Pieter Lakplantsoen. Een deel van de grond waarop de woningen gaan komen, is gemeentelijk eigendom. De gemeente en Rochdale hebben afspraken gemaakt over gedeeltelijke verkoop van gronden aan Rochdale en gedeeltelijke in erfpacht nemen door Rochdale van deze grond. Ook is afgesproken dat de gemeente Zaanstad 35 parkeerplaatsen (op kosten van Rochdale) zal gaan aanleggen.

Basisschool De Meander krijgt noodlokalen
Openbare basisschool De Meander in Assendelft krijgt vijf tijdelijke lokalen. Bestuurscommissie OPOZ heeft een spoedaanvraag gedaan en B&W zijn daarmee akkoord gegaan. De kosten bedragen ruim 250.000 euro. De basisschool deelt nu een gebouw aan de Burg. de Boerstraat met basisschool Octant en een peuterspeelzaal. Door groei van het aantal leerlingen wordt het daar te krap. De huisvesting is tijdelijk, want vanaf september 2007 is de Brede School Saendelft klaar.

Zaanstad geeft uitvoering aan Klimaatbeleid
Het college van B&W heeft besloten om alle eigen gemeentelijke nieuwbouw - en renovatieprojecten minimaal te laten voldoen aan de vaste en kostenneutrale variabele maatregelen uit het Nationaal Pakket Duurzame Utiliteitsbouw. Daarnaast heeft het college besloten om voor alle gemeentelijke nieuwbouwprojecten een verscherpte Energie Prestatie Coëfficiënt van 8-10% te eisen. Deze maatregelen vloeien voort uit het uitvoeringsplan Klimaatbeleid 2004-2007.

Kermis 2006: week eerder dan Dam tot Damloop
Burgemeester en wethouders organiseren de kermis van 2006 een week eerder dan normaal. Daarmee rijden de kermis en de Dam tot Damloop elkaar niet meer in de wielen. Dit heeft het college laten weten aan de kermisbonden.
In 2005 ontstonden problemen voor het internationale atletiekevenement. Afgesproken was, dat de kermisexploitanten hun attracties in de nacht van zaterdag op zondag zouden verwijderen. Op de dag van de loop bleken echter nog 12 kermisattracties in werking (in feite een illegale kermis), waarvan een zelfs precies op de route van de Dam tot Damloop. Het parcours moest daarom nog worden verlegd. B&W vinden dat het zo niet langer kan. De kermis vindt in 2006 een hele week eerder plaats, zodat beide evenementen zonder problemen kunnen plaatsvinden.

Verder besloot het college van B&W:

* de straatnamen Grote Streng en Kleine Streng in Westzaan vast te stellen. Deze straten zijn onderdeel van Industriegebied Westzanerpolder. Straatnamen in dit industriegebied zijn vernoemd naar historische scheepsonderdelen: scheepsmasten en -touwen. Deze twee straten zijn een aanvulling op namen die in augustus 2004 werden vastgesteld.

* in te stemmen met het verlenen van een bouwvergunning aan Hordijk Beheer B.V. voor het vergroten en verbouwen van haar bedrijfspand aan de Westzanerdijk 388 in Zaandam.

* het treasuryjaarplan 2006 vast te stellen.
* de jaarrekening 2004 van Saendelft Commandiet B.V. vast te stellen.

* Vergoedingen voor huisvestingsvoorzieningen met OPOZ af te handelen.

Bijgewerkt op 29-12-2005