Erasmus MC
29-12-2005: Gezond dieet helpt
ouderdomsblindheid voorkomen
Een gezonde voeding met voldoende vitamine C, E, zink en beta
caroteen, helpt ongeneesbare blindheid op oudere leeftijd te
voorkomen. Dit is de conclusie van een onderzoek dat vandaag is
gepubliceerd in het gezaghebbende internationale tijdschrijft JAMA. De
onderzoeker, Redmer van Leeuwen, oogarts in opleiding bij het Erasmus
MC, promoveerde twee jaar geleden op dit onderwerp.
De betreffende blindheid op oudere leeftijd heet 'ouderdoms
macula-degeneratie' (OMD). Daarbij sterft het centrum van het netvlies
af. Het is de belangrijkste oorzaak van ongeneesbare blindheid in de
geïndustrialiseerde landen. Met het stijgen van de leeftijd neemt het
aantal patiënten met en de ernst van OMD toe. Het eindstadium van de
ziekte treedt gemiddeld op in de leeftijd van 70 tot 75 jaar. Het
JAMA-artikel beschrijft dat in de VS 11,5% van de blanke
tachtigplussers met het eindstadium van deze aandoening heeft te
maken. Zonder effectieve behandeling verdubbelt dit aantal in de
komende twintig jaar naar verwachting naar zo'n drie miljoen patiënten
in de VS alleen. In Nederland heeft één op de tien tachtig-plussers
met deze aandoening te maken. Volgens berekening van Van Leeuwen komen
er in 2015 jaarlijks 7.540 nieuwe OMD patiënten bij, tegen 4.420 op
dit moment. Mensen die roken of bij wie OMD in de familie voorkomt
hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van deze ouderdoms
blindheid.
Het ontstaan van deze blindheid op oudere leeftijd kan worden
voorkomen door voldoende vitamine C, E, zink en beta caroteen te eten.
Goede bronnen voor vitamine E zijn volgens de auteurs bijvoorbeeld
plantaardige oliën, eieren en noten. Voor vitamine C zijn dat
citrusvruchten en sappen, broccoli en aardappelen. Hoge concentraties
zink vinden we in vlees, kip, vis, granen en melkproducten en beta
caroteen zit vooral in wortelen, boerenkool en spinazie.