Llink


Rotterdam, 28 december 2005


- PERSBERICHT -

"Hongersnood is zo logisch als de stoep waar je over loopt"

Frénk van der Linden en Isa Hoes presenteren het LLiNK Jaaroverzicht

In 'LLiNK Jaaroverzicht: Het Vergeten Verhaal van...' presenteert de nieuwe omroep LLiNK verhalen die in 2005 nauwelijks of geen aandacht hebben gehad. Uit ongeveer honderd aangedragen verhalen hebben kijkers en luisteraars tien verhalen die gekozen die in het programma aandacht zullen krijgen. Al deze verhalen hebben een grote impact mensenlevens, diersoorten, de natuur en het milieu. Frénk van der Linden en Isa Hoes hebben een persoonlijke band met dit soort onderwerpen. Samen presenteren ze het 'LLiNK Jaaroverzicht' op vrijdagavond 30 december tijdens een anderhalf uur durende uitzending op Nederland 3.

Via het werk hebben beide presentatoren regelmatig te maken met zaken die zich in het nieuws en de media afspelen. Frénk heeft als buitenland verslaggever in zijn werk een duidelijke 'feeling' met invalshoek van het alternatieve jaaroverzicht van LLiNK. Hij schrijft het liefst over onderwerpen voordat ze in het nieuws komen of wanneer de aandacht verdwenen is. Weinig journalisten houden zich bezig met gebeurtenissen buiten het brandpunt van de aandacht. "De meeste journalisten vliegen met zijn allen op een bepaald onderwerp af, dan staan ze er een tijdje naar te kijken en als het is uitgewoed gaan ze naar het volgende brandje.", aldus van der Linden. Volgens hem zit er iets scheef in de verhoudingen waarin onderwerpen gebracht worden. "Als je de hoeveelheid show business nieuws afzet tegen wat we hebben gehoord uit Burma, een van de ergste dictatoriale staten, dan schrik je je te pletter." Hij zegt dat dit veroorzaakt wordt doordat de journalistiek veel commerciëler is geworden. "Bladen worden voor een groot deel verkocht door die spectaculaire verhalen."

Isa Hoes is ambassadeur van Kinderstem, dit fonds richt zich volledig op kinderen in sloppenwijken. Over haar vrijwilligerswerk zegt ze; "Als ik aan kinderen denk, denk ik aan hun onschuld, blijdschap, naïviteit, maar vooral hun onbezorgdheid. Kinderen hebben wat mij betreft recht op een zo zorgeloos mogelijke toekomst!" De omstandigheden voor kinderen in sloppenwijken zijn slecht, veel kunnen er niet naar school. "Waardoor ze later geen fatsoenlijke baan krijgen." Deze zaken verdienen meer aandacht dan ze tot nu toe krijgen. Volgens Frénk van der Linden is het probleem niet zozeer dat grote nieuws feiten snel door het publiek vergeten worden, dit is niet zo, het is meer dat structurele misstanden worden vergeten. Over hongersnood in Afrika; "We zijn het gaan beschouwen als iets dat net zo logisch is als de stoep waar we over lopen, dag in dag uit. Je staat er niet meer bij stil."

In het "LLiNK Jaaroverzicht" worden de Vergeten Verhalen aan de hand van reportages, discussies en studiogasten onder de aandacht gebracht. Bij alle verhalen wordt bovendien onderzocht hoe één persoon het verschil kan maken. Naast de aandacht voor de tien Vergeten Verhalen is er ook ruimte voor een discussie over de effecten van 50 jaar hulpverlening. Moet het 'rijke' westen Afrika nog wel ondersteunen met voedselhulp? Kan Afrika alleen zichzelf helpen? Frénk van der Linden gaat hierover samen met Aad van den Heuvel, grondlegger van LLiNK, en journalist Dick Wittenberg in discussie. De uitzending wordt afgesloten met een spetterende modeshow waarmee LLiNK laat zien dat modebewuste kleding ook milieuverantwoord kan zijn. Het "LLiNK Jaaroverzicht: Het Vergeten Verhaal van..." wordt uitgezonden op 30 december 2005 om 20:30 uur op Nederland 3.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Yvonne Gispen 010 - 288 2281

Het LLiNK Jaaroverzicht 'Het Vergeten Verhaal van...' is een programma van LLiNK. LLiNK, de kleinste omroep met de grootste idealen, maakt programma's over mondiale verhoudingen, mensen- en dierenrechten, natuur en milieu. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. Vanaf september 2005 zendt LLiNK uit op Nederland 3, Radio 1, 747AM, 3FM en www.LLiNK.nl.

Yvonne Gispen
Communicatie & Voorlichting

LLiNK DeNieuwe Omroep
Lloydstraat 5
3024 EA Rotterdam
T. +31(0)10 288 2281
F. +31(0)10 288 2200
M. +31(0)6 5268 5286
E. yvonne@llink.nl
I. www.llink.nl

LLiNK DeNieuwe Omroep maakt programma's over mondiale verhoudingen, mensen- en dierenrechten, natuur en milieu. Met haar interactieve programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. Vanaf september 2005 gaat LLiNK uitzenden op radio, televisie en internet. Met een frisse blik en oplossingsgericht.