Ingezonden persbericht

DE FINALE van Nijmegen 2000 jaar

Spetterende afsluiting van jubileumjaar Nijmegen met jarige Frans Bauer

NIJMEGEN, 20051221 -- 2005. Een bijzonder jaar waarin het 2000-jarig bestaan van Nijmegen op vele manieren is gevierd. Op vrijdagavond 30 december wordt het jubileumjaar van de oudste stad van Nederland spectaculair uitgeluid! Midden op het Keizer Karelplein. Tussen 20.45 en 23.15 uur kijken we terug op een succesvol feestjaar. Samen met o.a. Arne Jansen, Lange Frans & Baas B, De Sjonnies, Jochen Miller, Jan Keizer en niemand minder dan Frans Bauer! En dat is heel bijzonder want net als Nijmegen viert Frans Bauer deze avond zijn verjaardag!


Keizer Karelplein
2005 was een jaar om nooit te vergeten. Met een ongelooflijk aantal mooie evenementen. Oude en nieuwe, groot- en kleinschalig, hoog- en laagdrempelig. Een feest van, voor en door Nijmegen! Op 30 december sluiten we het jubileumjaar af zoals we begonnen. Met elkaar, midden op het Keizer Karelplein. Het drukke verkeersplein wordt voor deze unieke gelegenheid afgesloten voor alle verkeer en omgetoverd tot een sprookjesachtig feestterrein. Samen met alle Nijmegenaren en iedereen die het afgelopen jaar verslingerd is geraakt aan onze stad kijken we terug op een sprankelend feestjaar.

Finale van Nijmegen 2000 jaar!
Vanaf 20.15 uur warmen diverse Nijmeegse muziekformaties het toestromende publiek op. Zuid-Amerikaanse ritmes van de sambaband Outra Vez en opzwepende muziek van Batavorum Pipes and Drums, de Kwakbergband en de Fietsband. Om 20.45 uur kondigt de presentator van de avond Arne Janssen de start van DE FINALE aan. Met optredens van Lange Frans & Baas B., De Sjonnies, Frans Bauer, Jan Keizer en deejay Jochen Miller. Maar ook met de uitreiking van de Gelderlander Wijkprijs, de bekendmaking van de 'Grootste Nijmegenaar aller tijden' en natuurlijk een terugblik op dit bewogen jaar door burgemeester Guusje ter Horst en Jacques Thielen, voorzitter van de stichting Nijmegen 2000 jaar. Rond 23.15 uur wordt het publiek getrakteerd op een schitterend licht- en vuurspektakel.

Verassend amusement vol herkenning
Maar er is meer, veel meer. Het hele plein is sprookjesachtig aangekleed. Tal van chaletjes verkopen niet alleen bier, glühwijn of snert, maar bieden ook verrassend amusement vol herkenning. Op diverse plekken wordt teruggeblikt op verschillende evenementen die het afgelopen jaar hebben plaats gevonden. Zo is er een literaire bazaar waar deelnemers aan de wedstrijd 'Het beste Nijmeegse verhaal' voordragen uit eigen werk, of waar nog een keer genoten kan worden van de prachtige elftallen van dichter Jaap van den Born (uit: 2000 jaren Nijmegenaren ). Er is een terugblik op de tentoonstelling 'Rijke Uren', de hedendaagse variant op het getijdenboek van de Nijmeegse gebroeders Van Limburg. Een aantal 'oude bekenden' zijn weer van de partij, zoals Joris Ivens, Jan van Hoof, Karel de Grote, Petrus Canisius, Titus Brandsma, in de hoedanigheid van 'living statue'. Een terugblik op het stadsfilmfestival is te vinden in de Cinema Mobile. Er is straattheater, er staan bijzondere kunstobjecten en er is plek om voor de laatste keer het hart te luchten over het jubileumjaar bij de speciale 'verzuchtingen'-stek . Daarnaast kan iedereen zijn of haar eigen unieke herinnering aan dit Nijmeegse stadsjubileum laten maken. Een team van modieuze naaisters staat klaar om van allerlei 'Nijmegen 2000 materiaal' tassen en accessoires te maken. Of men tikt de laatste Nijmegen 2000 memorabilia voor een prikje op de kop tijdens de 'Nijmegen 2000 Finale sales'. Kortom een programma vol amusement en herkenning!

We hopen dat u erbij bent. Bij de FINALE van Nijmegen 2000 jaar!