Politie Gelderland-Zuid

Politieoptreden oudejaarsnacht in Bruchem en Brakel

Bruchem / Brakel, 03-01-2006 o Tijdens de jaarwisseling is de politie enkele malen in Bruchem en Brakel in actie gekomen. Onder meer daar waar vreugdevuren waren ontstoken. De beleidsuitgangspunten van de gemeenten t.a.v. vreugdevuren zijn leidend voor het optreden van de politie. De beleidsuitgangspunten die de politie ten aanzien van vreugdevuren hanteert, zijn als volgt. Er wordt opgetreden tegen personen die vreugdevuren aansteken of voorbereidingen daartoe treffen. Ook wordt direct opgetreden tegen mensen die bluswerkzaamheden van de brandweer willen belemmeren.

Bruchem

Rond 01.30 uur worden op de Fazantstraat autobanden in brand gestoken. Er is getracht het vuur uit te maken. Omstanders bleven met vuurwerk naar de politie gooien. De politie is teruggetreden en later is de brand door de brandweer geblust.

Rond 03.46 uur werden aan de Dorpsstraat autobanden in brand gestoken. Ook wordt de politie diverse keren bekogeld met vuurwerk. Op dat moment is besloten de ME in te zetten. Voorafgaand aan dit optreden zijn omstanders gevorderd zich te verwijderen. Toen hier geen gehoor aan is gegeven, heeft de ME een charge uitgevoerd. Vervolgens heeft de brandweer onder begeleiding van de ME het vuur geblust.

Aangezien er nog meer branden in Bruchem waren heeft de ME de rest van de nacht de brandweer geassisteerd bij hun bluswerkzaamheden. Hierbij is nog een maal een charge uitgevoerd.

Brakel

In de vooravond heeft de politie ook opgetreden na het ontsteken van vreugdevuren. Personen weigerden zich te verwijderen waardoor de brandweer niet kon blussen. Er werd met zwaar vuurwerk gegooid. Hierbij zijn twee personen aangehouden.

Later op de avond is er een grote groep mensen bij een vreugdevuur op de kruising Beukenstraat / Esdoornstraat Hierbij is ook zwaar vuurwerk naar de politie gegooid. Dat was reden om een Arrestatie Eenheid in te zetten. Zij hebben vier personen aangehouden. De ME bleef op de achtergrond beschikbaar. Zij hebben ter controle door Brakel gereden.