Siemens

Persbericht

0601.729

Den Haag, dinsdag 3 januari 2006

Siemens presenteert beeldverwerkingssysteem met digitale camera voor snelle controle van meerkleurige objecten

Siemens heeft een beeldverwerkingssysteem ontwikkeld voor de automatische controle van meerkleurige objecten. Met de compact uitgevoerde digitale camera van het systeem kan men een controle uitvoeren op detailverschillen in de weergave van gekleurde objecten. Bovendien kan men een gekleurd object controleren op details in de vorm. De Simatic MV 220 is met 30 controles per seconde bijzonder snel. Het nieuwe beeldverwerkingssysteem is ontwikkeld als intelligente sensor voor automatiseringssystemen in de industrie. De robuuste behuizing van kunststof in combinatie met metaal in de hoge beschermingsklasse IP 65 is afgestemd op toepassing in een ruwe industriële omgeving direct bij de machine.

De Simatic MV 220 is het eerste product uit een nieuwe serie intelligente beeldverwerkingssensoren bij Simatic Machine Vision. De voornaamste toepassingsgebieden van de MV 220 zijn de fabricagetechniek. Verder is de sensor ontwikkeld voor gebruik in de verpakkings-, voedings- en genotmiddelenindustrie.

De sensor is uitgevoerd als een digitale camera met een cmos-chip. Bij het controleren van objecten bedraagt de resolutie 640 x 480 beeldpunten. Het objectief is traploos instelbaar op een blikveld van 40 x 30 mm tot 200 x 150 mm. De afstand tot het object is te variëren tussen 50 en 250 mm. In de camera is een belichting ingebouwd die wit licht geeft. Desgewenst kan men met de sensor een externe belichting aansturen. Een eveneens ingebouwde laser vereenvoudigt het uitrichten bij het instellen. De unit voor het bedienen en afbeelden van het object is uitgevoerd met vier toetsen, een vierletterig tekstdisplay en indicatie van de bedrijfsstand door middel van leds. Met digitale in- en uitgangen kan men het beeldverwerkingssysteem integreren in een automatiseringsinstallatie.

Het systeem is zelflerend. De gebruiker hoeft het systeem niet te programmeren. Men kan volstaan met het presenteren van de objecten aan de camera. Het systeem leert dan een model te herkennen aan de hand van criteria van een of meer correcte objecten. Voor het gebruik van de Simatic MV 220 heeft men dan ook geen speciale opleiding nodig. Zelfs medewerkers die geen expert zijn op dit gebied kunnen het systeem zonder problemen instellen op een nieuwe toepassing. Het systeem is in staat om in totaal zestien verschillende modellen te leren herkennen. Hierdoor is de omsteltijd heel kort bij het wisselen van verschillende soorten objectmodellen. Men kan met het systeem zowel stilstaande als bewegende objecten controleren. Voor de uitslag of een object goed wordt bevonden zijn drempelwaarden aan te geven. Het controleresultaat goed of niet goed wordt naar buiten toe uitgevoerd via twee digitale uitgangen.

De Simatic MV 220 is toe te passen bij volledigheidscontrole van gekleurde onderdelen bij een object. Ook kan men de positie of inbouwstand van gekleurde onderdelen controleren. Men kan de sensor gebruiken bij kwaliteitscontrole om kleurverschillen bij objecten te detecteren. Een applicatie in de praktijk is de controle van etiketten. Wanneer varianten van onderling verschillende producten door een fout in de interne logistiek samen zouden worden verpakt herkent de MV 220 de verschillen in gekleurde opschriften en afbeeldingen in de etiketten bij deze producten.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Raymond van den Berg, Siemens Industry
Tel: (070) 333 8014
E-mail: raymond-vanden.berg@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet www.siemens.nl/persinfo
Digitaal beeldmateriaal is te downloaden van:
http://www.siemens.com/index.jsp?sdc_p=cfi1075924lmno1284338ps5uz3&sdc _bcpath=1327899.s_5%2C%3A1176453.s_5%2C&sdc_sid=33753271564&

Quick links
Kopen bij Siemens
Financieren bij Siemens
Verkopen aan Siemens
Publicaties

2-1-2006 © Siemens Nederland N.V.