Vereniging Natuurmonumenten


Veel meer soorten broedvogels in broekbos
03-01-2006

Zeldzaam en bedreigd
In het Broekbos, onderdeel van het Harderbos bij Biddinghuizen, hebben afgelopen jaar veel meer soorten vogels gebroed dan voorheen. Vereniging Natuurmonumenten, beheerder van het gebied, meldt dat dit blijkt uit een inventarisatie-onderzoek dat is uitgevoerd door een vrijwilliger van Natuurmonumenten. Ondanks de kleine oppervlakte van het Broekbos (34 ha) broedden er maar liefst 58 soorten broedvogels, waarvan er 12 voorkomen op de Rode Lijst van zeldzame en bedreigde vogels. Daaronder waren dodaars, roerdomp, bruine kiekendief, grote karekiet en snor. Volgens Natuurmonumenten is het succes onder meer te danken aan de maatregelen die de natuurorganisatie twee jaar geleden heeft genomen om meer open water in het gebied te maken.

Opmerkelijke resultaten

In 2005 zijn 58 soorten broedvogels geteld in het Broekbos. Dat zijn er 7 meer dan in 2004. De nieuwelingen zijn roerdomp, bruine kiekendief, buizerd, boomvalk, snor, grote karekiet en baardman. Met uitzondering van boomvalk en buizerd zijn dit allemaal soorten van overjarig rietland. Vooral het voorkomen van zoveel verschillende internationaal bedreigde moerasvogels is opmerkelijk. Oftewel de aanwezigheid van dodaars (6 broedparen), roerdomp (1), bruine kiekendief (1), boomvalk (1), krooneend (2), ijsvogel (1), baardman (1), grote karekiet (1), snor (1) en blauwborst (10) bewijst het belang van het moerasdeel in het Broekbos en geeft aan dat de inrichting zijn vruchten afwerpt. De pioniersoorten - zoals bontbekplevier, kleine pluvier en tureluur - die vorig jaar al profiteerden van de nieuwe inrichting van het gebied zijn nagenoeg verdwenen.

Trekgaten

In december 2003 liet Natuurmonumenten in het Broekbos een aantal lange stroken uitgraven die vervolgens onder water kwamen te staan. Ze zien eruit als de trekgaten die in laagveengebieden zijn ontstaan door het wegbaggeren van veen voor de turfwinning. Doel van dit graafwerk was om betere leefomstandigheden te scheppen voor zeldzame moeras- en rietvogels als roerdomp, snor, blauwborst, rietzanger, baardmannetje en krooneend. Sommige van deze soorten kozen het Broekbos af en toe al uit als broedplaats. Met deze maatregelen zijn op een relatief klein oppervlak verrassend veel biotopen aanwezig. De tellingen van 2005 hebben het belang daarvan duidelijk bewezen. Voor wie zelf een kijkje wil nemen in het Broekbos is de blauwe route van 2,5 km (gedeeltelijk over vlonders) zeker een aanrader. De route start vanaf het Kievitslandenpad. Bezoek ook de vogelkijkhut die halverwege de route staat. Het is aan te raden laarzen of goede waterdichte schoenen te dragen.

Voor nadere informatie...

...
kunt u contact opnemen met Age Boonstra, beheerder Harderhoek, telefoon 0320 288 208 of 06 53 733 886.