Gemeente Maastricht

Nieuwjaarsspeech burgemeester Leers, Stadhuis, 2 januari 2006

Dames en heren,

Graag wil ik u vanaf deze plaats allemaal nog eens een goed en gezond 2006 toewensen. Ik hoop oprecht dat het nieuwe jaar u veel geluk en voorspoed mag brengen. En vooral een goede gezondheid.

Het zal u ongetwijfeld allemaal opgevallen zijn. Ik sta hier achter een nieuw spreekgestoelte.
Het oude geval, van waarachter jaren achtereen is gespeecht en geredekaveld, was dringend aan vervanging toe. Ik zeg dat met respect, want het heeft drie burgemeesters overleefd. Het werd ons precies 25 jaar geleden cadeau gedaan door de politie. Maar ook de politie verandert. Gelukkig maar.

We hebben er goed over nagedacht, dit nieuwe spreekgestoelte. Eerst vond ik dat een zeepkist wel voldoende was. En toen dacht ik weer, is zo'n ding eigenlijk nog wel nodig. De moderne spreker van vandaag wil immers het katheder nog wel eens ontvluchten. Beroemd is in dit verband de zogeheten `Brinkman-shuffle'. Eelco Brinkman - de oud CDA fractievoorzitter - wilde zijn politieke boodschap wat meer schwung geven. Dus stapte hij achter het spreekgestoelte weg en ging lopende over het toneel de zaal toespreken met behulp van een zendermicrofoon. Het heeft niet veel geholpen.

Dit spreekgestoelte, dat ik vandaag trots in gebruik neem, past bij Maastricht. Vele andere gemeenten zouden gewoon naar Overtoom hebben gebeld, en een katheder hebben besteld. En, toet-toet, daar is ie al. Nee hoor, in Maastricht willen we kwaliteit en stellen we ons niet tevreden met wat er toevallig wordt aangeboden door de diverse leveranciers. Nee, dames en heren, dit spreekgestoelte heeft ongekende mogelijkheden en voordelen. Ik zal u er eens een paar demonstreren. Is je speech wat mager en van onvoldoende gewicht: geen nood. Je maakt gewoon jezelf wat belangrijker Kijk zo. En als de stemming er maar niet in wil komen dan zet je gewoon een ander licht op. (Ron, help even) En dan moet er nog ergens een knopje zijn en dan gaat het spreekgestoelte zelf spreken... Dan hoef je zelf niets meer te doen ...Eens kijken ... Nee, dames en heren, u moet maar door die fratsen heen kijken. Dat doet onze Mastreechter Staar ook. We hadden gewoon een nieuw exemplaar nodig en al met al denk ik te mogen zeggen dat we hier een zeer geslaagd ontwerp hebben van het architectenbureau Frencken-Scholl.

Dames en heren,
Ik beschouw dit spreekgestoelte figuurlijk als een klein voorschot op wat er in het komend jaar allemaal aan krachtige kwaliteitsverbeteringen staat te gebeuren. Op slechts enkele schreden van hier zullen in 2006 het nieuwe Entre Deux en Mosae Forum gereedkomen. Nog deze maand start de herinrichting van de Markt, Boschstraat en Hoenderstraat. De Markt zal geen parkeerterrein meer zijn waar twee keer in de week marktkramen staan. Nee, de Markt krijgt weer een functie voor de Maastrichtse gemeenschap: ontmoetingsplein met een hoge verblijfskwaliteit. En openbaar vervoer.

Natuurlijk blijven we ook verder werken aan de oplossing van de overlast van de drugshandel, aan het veiliger en schoner maken van de stad, aan revitalisering, aan sanering, aan verbetering. Lopende projecten als voor Vinkenslag en Malberg zullen met kracht worden voortgezet. Want Dames en heren, 2006 zal, meer nog dan het afgelopen jaar het jaar van de uitvoering worden. Waar maken wat we beloofd hebben, uitvoeren wat in gang gezet is. Het komt er nu op aan te laten zien dat we ook gewoon doen wat we zeggen. Ik heb dat vanmiddag ook onze ambtenaren voorgehouden. Zij delen die visie geheel.

Niet dat er geen nieuwe ambities zijn. Ondanks het feit dat de rode banieren van `De beste stad' die de hal van het stadhuis sierden nu weg zijn, hebben we nog steeds de ambitie de beste stad van Nederland te zijn en te blijven. En dat blijven we vast en zeker als we er ook nog in slagen de bureaucratie te verminderen. Ik heb onze medewerkers uitgedaagd om het aantal regels en voorschriften nu eens stevig te verminderen. Natuurlijk, regels zijn er niet voor niets, maar soms werken ze averechts, beknotten ze mensen onnodig in hun mogelijkheden en zijn ze een vorm van gestold wantrouwen. Minder regels, meer eigen verantwoordelijkheid. Die twee dingen horen bij elkaar. We gaan die uitdaging aan. U ook, samen met ons. Want minder regels legt ook een grotere verantwoordelijkheid bij de samenleving.

Dames en Heren, 2006 zal ook het jaar worden van de gemeenteraadsverkiezingen. Een nieuw stadsbestuur, een nieuwe raad. Ik hoop van ganser harte dat de Maastrichtse bevolking een grote betrokkenheid zal tonen bij deze verkiezingen. Dat is belangrijk omdat het stadsbestuur zich dan gedragen weet door de bevolking. Dat is ook van belang om de huidige sfeer van scepsis en afkeer tussen politiek en burgers te doorbreken. Ik heb het afgelopen jaar al de nodige kritische opmerkingen gemaakt over het gebrek aan leiderschap en het geringe vertrouwen van de burger in de politiek. Laten wij hier in Maastricht bewijzen dat het mogelijk is om het vertrouwen van de burgers te herstellen en te behouden. Niet door mooie praatjes, referenda of kerntakendiscussies, maar gewoon door hen een veilige, overzichtelijker en vertrouwde leefomgeving te bieden. Dáár moeten we samen aan werken.

Dames en heren,
Wat zal het nieuwe jaar ons verder nog brengen? Op Winterland staat een woonwagen waarin waarzegger Anika Theunisz (geen familie van) bezoekers ontvangt die dat nu al willen weten. Ik ben zojuist even bij haar langs geweest. Ze was heel positief gestemd. Ik citeer: "Het komt allemaal goed. Ook met Maastricht." Zei ze. Nu kan een waarzegster natuurlijk van alles zeggen, maar zij had toch wel aan paar uitspraken die hout snijden. Zo zei ze, dat de toekomst onzeker is. En ... niets ligt vast... Maar ze zei ook : voor een belangrijk deel bepaal je de toekomst zelf. En zo is het. Want wat er uiteindelijk allemaal terecht komt van die mooie plannen en ideeën, hangt uiteindelijk af van onze eigen inzet en inbreng. Laten we er daarom samen krachtig de schouders onder zetten, dan wordt 2006 zeker een prachtig jaar.

Dames en heren, ik sluit af met een nieuwjaarswens. Het jaar 2006 is in de Chinese traditie het jaar van de hond. Nou denkt iedereen, zeker als ik dat zeg, aan blaffen en bijten. Maar ik zou willen zeggen: laten we vooral wat meer kwispelen. Tevreden zijn met wat we hebben. Ik ben in ieder geval tevreden met wat er de afgelopen jaren gepresteerd is. En ik ben dankbaar. Dankbaar al bijna vier jaar lang burgemeester van Maastricht te mogen zijn. De beste stad van Nederland. Ik dank u daarvoor hartelijk.