Gemeente Spijkenisse


Burgemeester Broekhuis kondigt afscheid aan

03 januari 2006

De heer Broekhuis is 16 maart 1996 in deze functie benoemd. Van 1989 tot 1996 was hij burgemeester van Hendrik Ido Ambacht. Voordien was hij van 1982 tot 1989 wethouder voor de VVD in Ede. Vanaf 1974 was hij reeds raadslid in deze Gelderse gemeente.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Jan Broekhuis

ter gelegenheid van de Nieuwjaarsreceptie in het stadhuis op 2 januari 2006

Dames en heren,

Het is vandaag de tiende keer dat ik u in een toespraak welkom heet tijdens de nieuwjaarsreceptie van onze gemeente. Tien is een rond getal en dus leek het me wel aardig deze keer terug te blikken op wat ik in die negen eerdere nieuwjaarstoespraken zoal heb gezegd. Ik heb daarom mijn speeches van de afgelopen jaren nog eens doorgenomen. Het was een feest van herkenning. Ik kwam dingen tegen die nu nog spelen, maar ook zaken die allang verleden tijd zijn. En soms nog maar net.

In 1997, toen ik mijn eerste nieuwjaarstoespraak als burgemeester van deze stad hield, had ik het onder meer over de entree van het stadhuis, die we toen hadden: het gangetje dat nauwelijks vindbaar in de winkelpassage was weggestopt. De burger, u dus, moest bij ons door de achterdeur.
"Achterom", zei ik letterlijk. En ik beloofde u, een beetje voorbarig misschien, dat u een ingang zou krijgen op een betere plek. Ik citeer: "Aan de koninklijke kant, en dat is de voorkant". Het heeft even geduurd, maar fijn dat u vanavond misschien voor het eerst, via die koninklijke entree binnenkwam om deze bijeenkomst bij te wonen.

Een jaar later, in 1998, had ik het onder andere over Stadspoort. Zegt u dat nog wat? Nee, ik bedoel niet het gelijknamige partyschip uit Spijkenisse. Stadspoort was een ambitieus plan om onze ligging aan de rivier beter te benutten en ons stadscentrum veel meer uitstraling te geven.
Toen duidelijk was dat dit plan niet door kon gaan, begonnen we met een ander plan. En we deden dat in samenspraak met u, via drukbezochte stadsgesprekken. Die bijeenkomsten waren, zoals ik het toen zei, 'een inspirerende kookpot', waaruit zeker 'een goed plan zal worden gebrouwen'.
Ik sta nog steeds volledig achter die uitspraak, dames en heren. Veel ideeën en wensen van toen krijgen nu, met de uitvoering van het Centrumplan, gestalte. En wat inmiddels is gerealiseerd, ziet er fantastisch uit, vind ik.

In 2000, opgelucht als we waren dat het millenniumprobleem zich nauwelijks had voorgedaan, kondigde ik de plaatsing van videocamera's in de Voorstraat aan. In die tijd, het is nog maar zes jaar geleden, was dat -zacht gezegd- helemaal nog niet zo gebruikelijk. "Ik geef toe", zei ik dan ook, "het is even wennen.".

Wat ook een beetje wennen was, was de positieve score van Spijkenisse in een onderzoek naar de sociaal-economische situatie in de veertig grootste gemeenten van Nederland.
"We fietsen mee in de kopgroep", zei ik tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van 2001. Sommigen van u keken me wat glazig aan. Maar de cijfers logen niet. Relatief weinig mensen op of onder de armoedegrens, relatief veel werkgelegenheidsgroei, relatief weinig criminaliteit. Met een achtste plaats stonden we keurig in de top 10. In dat verband zullen we - in een aantal opzichten - in het komende jaar veel energie moeten aanwenden om deze positie weer te heroveren!

Bladeren door de nieuwjaarstoespraken was als wandelen door de recente geschiedenis van onze stad. Ik kwam bijvoorbeeld de Cultuurregio tegen, de Special Olympics, de vernieuwing van de flatstrook Groenewoud, de plannen voor watertaxi's, de succesvolle aanpak van graffiti, de wijkveiligheidsplannen, de wisselstrook op de Spijkenisserbrug en de lancering van onze gemeentelijke website, die op dat moment helemaal nog niet interactief was. Ik hoor het me nog zeggen, in 2000: "Noem het maar een elektronische gemeentegids". Deze aanduiding klinkt nu al wat ouderwets.

Dames en heren, terugblikken is leuk. Maar ik wil vandaag ook met u vooruit kijken. Naar de gemeenteraadsverkiezingen bijvoorbeeld. Die zijn al over twee maanden. Op 7 maart, om precies te zijn. Ongetwijfeld zal dan een aantal nieuwe mensen in de gemeenteraad komen. Dat is goed. Zij kunnen met nieuwe ideeën, nieuw elan en nieuwe energie onze stad verder vooruit helpen.

Of ook het college na de verkiezingen een of meer nieuwe gezichten krijgt? Deze vraag kan ik niet voor alle collegeleden beantwoorden. Ik ga alleen over mijn eigen positie, dames en heren. En wat die positie betreft, is het antwoord op deze vraag: JA; dat wil zeggen, ik heb besloten in de loop van dit jaar terug te treden als burgemeester van Spijkenisse.

Vandaag heb ik de fractievoorzitters en de collegeleden daarover geïnformeerd en nu maak ik het publiekelijk bekend.

Met veel plezier en met hart en ziel heb ik me voor deze stad ingezet en zal ik me ook de komende maanden blijven inzetten. Nu ik hier binnenkort tien jaar het mooie ambt van burgemeester heb uitgeoefend, vind ik het tijd voor een nieuw gezicht in mijn plaats. Maar ook tijd voor mijzelf om de bakens te verzetten, hoewel ik op dit moment nog geen concreet vaarplan voor ogen heb.

Vanzelfsprekend ga ik niet meteen weg. Ik blijf tot september, als het nieuwe college en de nieuwe gemeenteraad zijn ingewerkt. Dan hoeft mijn opvolger zich daar niet mee bezig te houden en kan hij of zij meteen volop voor de stad aan de slag.

Want dat is toch veruit het mooiste van dit vak, dames en heren. Dat je voor een stad, voor een gemeenschap, voor mensen dus, aan het werk bent.

Op de nieuwjaarsreceptie van 2007 staat hier dus een andere burgemeester. Hij of zij zal vast andere ideeën hebben, andere accenten leggen en een andere stijl hanteren. En dat is goed. Zo moet het ook zijn.

Eén ding zal mijn opvolger waarschijnlijk niet veel anders doen dan ik. En dat is u vanaf deze plek heel veel voorspoed in het nieuwe jaar toewensen.

Dank u wel.