Vereniging van Effectenbezitters


VEB passeert grens 30.000 leden

Persbericht | 03-01-2006

Op de valreep heeft de Vereniging van Effectenbezitters in 2005 de grens van 30.000 leden doorbroken. Voor de VEB is dit een belangrijke mijlpaal. De grens van 10.000 leden werd gepasseerd in 1989, terwijl het ledental in 1998 voor het eerst boven de 20.000 uitkwam.

De VEB is opgericht op 8 maart 1924 en bestaat derhalve ruim 81 jaar. Begin jaren ´30 werden de activiteiten op een lager pitje gezet en tot in de jaren zeventig bleef het een kleine vereniging met minder dan 2.000 leden. Onder leiding van Robert de Haze Winkelman, directeur van de VEB van 1987 tot en met 1995, gingen professionalisering en groei van het ledenbestand hand in hand. In de tien jaar daarna profiteerde de VEB eerst van een toenemende populariteit van beleggen (1995-2000) en vervolgens - na tal van beursschandalen - van de erkenning dat een krachtige belangenbehartiger nodig is (2001-2005). Tijdens de laatste 10 jaar is het aantal juridische acties dat de VEB namens of voor beleggers heeft aangespannen, aanzienlijk toegenomen.

Het jaar 2005 was voor de VEB een belangrijk jaar met diverse mijlpalen:

* samen met de Stichtingen Leaseverlies, Eegalease en de Consumentenbond werd eind april een schikking met Dexia bereikt. Hiermee is een bedrag van circa 1 miljard euro gemoeid. Bij de bereikte oplossing is de nadruk gelegd op de restschuldproblematiek, de situatie waarin de klant na verkoop van de effecten nog een schuld overhoudt. De (voormalige) aandelenlease-klant kan zelf beslissen of hij of zij van de Duisenberg-regeling gebruik maakt.

* Op 28 november werd - samen met de Amerikaanse class action advocaten - een schikking bereikt van 1,1 miljard dollar met Ahold. Daarbij is van belang dat het onderzoek naar de gang van zaken (enquête) bij Ahold gewoon zal worden afgerond. Beleggers die in aanmerking komen, ontvangen waarschijnlijk een compensatie van 1,00 tot 1,30 dollar per aandeel. Een belangrijk precedent in deze zaak is dat Europese (en Nederlandse) aandeelhouders net zo zullen worden behandeld als de Amerikaanse beleggers.
* De VEB is actief geweest in de dossiers VNU (voorgenomen overname van IMS Health), Koninklijke Olie (juridische fusie) en Versatel (overname door Tele2), waar - door een actieve opstelling van buitenlandse aandeelhouders - successen zijn geboekt ten aanzien van de verbetering van de positie van aandeelhouders in Nederland.
* De VEB heeft - door actieve deelname aan meer dan 150 aandeelhoudersvergaderingen - een wezenlijke rol gespeeld in het bevorderen van naleving van de Code Tabaksblat. In december heeft de VEB hierover een onderzoeksrapport gepubliceerd.