Gemeente Amsterdam

Ontdekken en bewonderen van vroeg Suriname

3 januari 2006
---
Persbericht De Universiteitsbibliotheek Amsterdam (UvA) begint het nieuwe jaar met een tentoonstelling over bijzonder Suriname. Aanleiding is de oplevering van de beelddatabankSuriname 1599-1975.

De expositie Verhalen van de Wilde Kust werpt een blik op de vroege geschiedenis van het koloniale Suriname aan de hand van materiaal uit de eigen collectie. Er zijn onder meer historische prenten, kaarten, tekeningen en gedrukte werken te zien. De rijke Surinamicacollectie maakt deel uit van de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek.

Beelddatabank

Al vanaf de zestiende eeuw reizen mensen naar Suriname en stellen hun Quadroon slavin van Suriname ervaringen te boek. De Surinamicacollectie van de Universiteitsbibliotheek omvat boeken en kaarten vanaf het begin van de zeventiende eeuw tot heden. De beelddatabank heeft het mogelijk gemaakt een digitale impressie van die gehele collectie te geven. De expositie Verhalen van de Wilde Kust richt zich op de vroegste periode van deze verslaglegging en vertelt het verhaal van de ontdekking, de verwondering en de bewondering door Europeanen van Suriname en haar inwoners.

Tot de hoogtepunten in de expositie behoren de beroemde natuurstudies van Maria Sibylla Merian (1647-1717). De Universiteitsbibliotheek bezit van haarMetamorphosis Insectorum Surinamensium behalve ongekleurde en gekleurde exemplaren ook een zeer bijzonder exemplaar in tegendruk. Ook maatschappij-kritische waarnemingen komen aan bod, zoals die van John Gabriel Stedman in zijn Narrative of a Five Years Expedition against the Revolted Negroes of Surinam (1796). Stedman schreef een indringend verslag van het leven in de koloniale maatschappij, dat voorzien is van prachtige gravures.

Leven in de kolonie

Getekende en gedrukte kaarten zijn een andere belangrijke bron van informatie over het beeld van geheel Guyana of de Wilde Kust uit die tijd. Bijzonder illustratief is de eerste in Amsterdam gedrukte kaart van Jodocus Hondius (1536-1612), deNieuwe caerte van het wonderbaer ende goudrijcke landt Guiana (ca. 1599).

Reizigers, militairen, wetenschappers en planters geven zo een beeld van het leven in de kolonie waar ze korte of langere tijd deel van uitmaken. de Nieuwe caerte van het wonderbaer ende goudrijcke landt Guiana

Locatiegevens

Verhalen van de Wilde Kust. Topstukken uit de Suriname-collectie Van 25 januari 2006 tot 28 april 2006. Openingstijden: elke werkdag van 13:00 - 17:00. Plaats: tentoonstellingszaal Universiteitsbibliotheek UvA, Singel 425.

Te bereiken: met tram 1, 2 en 5 halte Koningsplein. Toegang: gratis.