AutoRai

Kia in top tien van best verkochte automerken

(1/3/2006)
Voor het eerst in de geschiedenis is Kia de top-10 van best verkochte automerken in Nederland binnengedrongen. Een verwachting die twee jaar geleden al werd voorspeld voor het einde van 2005 en nu werkelijkheid is voor het ambitieuze groeimerk.
Al een aantal jaren is Kia een van de snelst groeiende merken van Nederland. Met aansprekende modellen, uitstekende kwaliteit en aantrekkelijke prijsstelling veroverde het Koreaanse merk de Nederlandse markt. Nu heeft Kia voor het eerst in de geschiedenis een plek veroverd in de top-10 van best verkochte automerken in Nederland. Daarmee heeft Nederland Kia definitief in de armen gesloten.

Kia sloot het jaar 2005 af met een recordverkoop van 15.044 geregistreerde personenautoâs. In een licht dalende automarkt (in totaal werden 465.196 nieuwe autoâs verkocht) zag Kia haar marktaandeel groeien met 23%. Daarmee is het Koreaanse merk niet alleen een van de snelste stijgers op de Nederlandse automarkt, Kia eindigde ook in de top-10 van best verkochte automerken. Nederland is het eerste grote autoland in Europa waar Kia een top-10 positie behaalt.

De meest succesvolle modellen van 2005 zijn de Picanto (4.578), de Sportage (3.124), de Sorento (2.321), de onlangs gelanceerde Rio (2.214) en de Cerato (1.197).

Het totale marktaandeel van Kia in 2005 kwam uit op 3,23%, wat een groei betekent van 23% ten opzichte van het marktaandeel van 2,62% vorig jaar.

Nieuw geïntroduceerde modellen in combinatie met een snelle ontwikkeling van de Kia-organisatie hebben ertoe geleid dat Kia voor het vierde achtereenvolgende jaar spectaculair gegroeid is. Voor het komende jaar verwacht Kia de stijgende lijn te zullen voortzetten. In 2006 introduceert Kia maar liefst 6 nieuwe modellen. In februari verschijnt de nieuwe Kia Magentis op de Nederlandse markt, waarmee het merk ook in de traditionele zakelijke markt zijn intrede zal doen. Eind van het jaar zal Kiaâs eerste fabriek in Europa gereed zijn. Daar zal een spectaculaire nieuwe middenklasser worden geproduceerd. Uiteindelijk verwacht Kia in 2006 door te groeien naar meer dan 19.000 verkochte personenautoâs (registraties) waarmee het merk haar positie in de top 10 verstevigt.