Vereniging Natuurmonumenten


2005 GOED JAAR VOOR ZELDZAME INSECTEN IN IJSSELVALLEI 02-01-2006

Nieuw

In de IJsselvallei zijn in 2005 verschillende zeldzame insectensoorten gevonden in natuurterreinen. De meest spectaculaire waarneming was die van de zeldzame bandheidelibel. Het is een echte nieuwkomer in dit gebied. De waarneming is gedaan door een vrijwilliger die natuurterreinen van Natuurmonumenten inventariseert. Hij trof meerdere exemplaren bijeen aan, wat een aanwijzing is dat de diertjes zich hier voortplanten.

Meer zeldzame vondsten

Behalve de bandheidelibel, zijn er in 2005 in de IJsselvallei ook exemplaren gevonden van de tengere pantserjuffer en zompsprinkhaan. Omdat de tengere pantserjuffer sterk lijkt op de algemene pantserjuffer, is het mogelijk dat hij al langer in de Ijsselvallei leeft, maar over het hoofd gezien is. De zompsprinkhaan is al een bekende soort in de IJsselvallei. Deze sprinkhaan is vorig jaar op nieuwe locaties in de IJsselvallei gevonden.

Toekomst

Natuurmonumenten verwacht dat de bandheidelibel en andere zeldzame insectensoorten zich in de toekomst zullen uitbreiden of vestigen in de IJsselvallei. In het beheer wordt al rekening met de komst van deze dieren gehouden. Natuurmonumenten hanteert in de IJsselvallei een zogenaamd gefaseerd maaibeheer. De wei- en hooilanden worden niet in zijn geheel gemaaid. Er blijft een deel van het gras staan, waardoor insecten kunnen overleven.

Bandheidelibel

De bandheidelibel is een opvallende soort. Hij is onmiskenbaar door het rode achterlijf in combinatie met de brede bruine band over de vier vleugels. De bandheidelibel plant zich voort in beekjes en ander zwak stromend water. Deze insecteneter foerageert op min of meer beschutte zonnige plekken langs de waterkant. Hij is te zien tussen juli en oktober. Daarna overwintert hij als larve of ei. Deze soort was uit Noordwest Europa verdwenen, maar sinds 1953 herstelt de populatie zich langzaam. De laatste jaren zijn in Gelderland slechts enkele vindplaatsen bekend. De IJsselvallei kan daar nu aan toegevoegd worden.