Gemeente Ede

nummer 001 / Ede, 3januari 2006

Gemeente start project Geldzorgen in de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg'

Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag de aanpak van het project Geldzorgen in de OGGZ vastgesteld. Doel van dit plan is de reguliere schuldhulpverlening toegankelijker te maken voor de doelgroep. De uitvoering en concretisering van het projectplan gebeurt in samenspraak met de convenantpartners uit de Valleiregio en de stuurgroepleden OGGZ.

Het gemeentelijk Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ)-beleid is gericht op de ontwikkeling van een sluitend vangnet voor dak- en thuislozen, mensen met psychische problemen en verslaafden. Instellingen die werken met kwetsbare groepen (behorend tot de doelgroep van de OGGZ) lopen bij het werken met hun cliënten regelmatig aan tegen financiële problematiek die niet oplosbaar is. De doelgroep van het project:
heeft merendeels niet (direct) oplosbare schulden; kan niet voldoen aan de strakke eisen die verbonden zijn aan het volgen van een minnelijk of wettelijk traject schuldregeling. De financiële problemen staan in belangrijke mate de oplossing van het eigenlijke OGGZ-probleem in de weg. Daarom is in OGGZ-verband besloten om een aanpak op maat te ontwikkelen. Door het ontwikkelen van een aanpak van schuldhulpverlening vergroot de kans op maatschappelijk herstel.
Tegen deze achtergrond is het doel van het project:
1. Het ontwikkelen van een sluitende aanpak voor OGGZ-patiënten die naast hun psycho-sociale problemen ook kampen met financiële problemen;

2. Aantoonbaar maken dat een aanpak op maat van psychosociale en financiële problematiek effectiever, efficiënter en goedkoper is vooral op de lange termijn;
Inzicht verschaffen in het effect van de aanpak op de overlast in de stad door zwerfgedrag, woon en buurtoverlast en criminaliteit. Het project loopt van 1 januari 2006 tot 1 januari 2008. Het is vernieuwend en de resultaten ervan kunnen ook elders worden benut om tot een andere werkwijze te komen.
Naar verwachting zal de provincie Gelderland bijna de helft van de projectkosten voor haar rekening nemen. Dit betreft een door de gemeente aangevraagde extra subsidie vanuit het Gelderse Stedelijke Ontwikkelingsbeleid.

---