Gemeente Dordrecht


---

Verhogen van grondwater is technisch mogelijk

Aanpak grondwateronderlast

Karin Notenboom

Het verhogen van het grondwater is mogelijk bij 710 van de 1625 onderzochte woningen. Dit blijkt uit de nota "Aanpak grondwateronderlast in het aandachtsgebied funderingen" waarvan het college van Burgemeester en Wethouders vandaag kennis heeft genomen. De maatregelen om het grondwater te verhogen, worden vooralsnog niet uitgevoerd. Financiering van de maatregelen is op dit moment niet mogelijk. Het college wil de kosten betalen uit het verbrede rioolrecht; besluitvorming door de Tweede Kamer moet dit wettelijk mogelijk maken.
Kosten
Met de aanleg en het beheer van de grondwatermaatregelen is éénmalig EUR 6.5 miljoen euro nodig. De onderhoudskosten bedragen jaarlijks EUR 400.000,--. Bij de afwegingen van de kadernota over 2007 besluit de gemeenteraad of dit geld hiervoor vrijgemaakt kan worden. Heffing via het verbrede rioolrecht gaat ervan uit dat elke inwoner via het rioolrecht meebetaalt aan de maatregelen. De mogelijkheid om betrokken huiseigenaren om een substantiële eigen bijdrage te vragen, wordt onderzocht. De gemiddelde grondwaterherstelkosten zijn EUR 9150 per woning.

Onderzoek
De onderzochte blokken zijn geselecteerd op basis van rapporten uitgevoerd binnen het funderingenonderzoek. Voor 608 woningen (30% van de onderzochte bouwblokken) is helder welke maatregelen technisch mogelijk zijn en is een aanpak ontworpen. Voor 99 woningen (circa 6% van de onderzochte bouwblokken) ligt er een aanpak, maar moet bij huiseigenaren nadere informatie worden gehaald, om een betrouwbare uitspraak te kunnen doen over de haalbaarheid en het soort maatregel. In overige gevallen zijn maatregelen niet nodig, wordt de grondwaterstand nog gemonitord of is aanvullend grondonderzoek nodig.

Maatregelen
Verhoging van de grondwaterstand door infiltratie van water kan schimmelaantasting van funderingshout (verder) voorkomen. De maatregelen zijn veelal een combinatie van de aanleg van infiltratieleidingen aan de voor- of achterzijde van een woning of in de straat, gebruikmaking van oppervlaktewater en/ of regenwater en waterconservering. Hierbij wordt met behulp van een folie een soort `dam' rond de woning aangelegd om een voor schadelijke bacteriën zo ongunstig mogelijk klimaat te scheppen.

Communicatie
De bewoners van de 1625 woningen ontvangen binnenkort een brief waarin is aangegeven of het verhogen van de grondwaterstand bij hun woning noodzakelijk en/of mogelijk is.

Redactie
Karin Notenboom
Communicatie

telefoon (078) 639 6908 of 06-51 37 33 04

email kl.notenboom@dordrecht.nl

Informatie