Gemeente Hardenberg

Januari 2006 - Aanleg rondweg Slagharen na de zomer

Aanleg rondweg Slagharen na de zomer

Dinsdag 3 januari 2006

Naar verwachting start de aanleg van de rondweg in Slagharen in de tweede helft van 2006. Hiervoor werden in 2005 twee afzonderlijke procedures gevolgd. Zo is het bestemmingsplan Slagharen rondweg opgesteld. Om de aanleg van de rondweg te bespoedigen is eind 2004 ook een vrijstellingsprocedure in het kader van de Wet op de Ruimtelijke Ordening gestart. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit vrijstellingsbesluit echter op advies van de commissie bezwaarschriften ingetrokken, omdat dit in strijd zou zijn met de wet. Nu wordt alleen nog een bestemmingsplanprocedure gevolgd.

De vrijstellingsprocedure (Artikel 19, lid 2 WRO) was opgestart omdat werd verwacht dat het bestemmingsplantraject langer zou gaan duren, onder andere door ingediende bezwaren en een daardoor langere goedkeuringsprocedure bij de provincie. Het volgen van een vrijstellingsprocedure zou het mogelijk maken eerder te starten met de aanleg van de rondweg, nog voordat het nieuwe bestemmingsplan is vastgesteld.

In mei 2005 nam het college van burgemeester en wethouders een vrijstellingsbesluit. Hierbij werd gebruik gemaakt van een zogenaamde algemene verklaring van geen bezwaar van de provincie Overijssel. Tegen dit vrijstellingsbesluit zijn enkele bezwaarschriften ingediend, die zijn behandeld en beoordeeld door de commissie bezwaarschriften. In november 2005 heeft de commissie bezwaarschriften een advies uitgebracht aan het college van burgemeester en wethouders.

De commissie bezwaarschriften is tot de conclusie gekomen dat burgemeester en wethouders het vrijstellingsbesluit op onjuiste gronden hebben genomen. In deze situatie is het gebruik van een algemene verklaring van geen bezwaar van de provincie in strijd met de wet, aldus de commissie bezwaarschriften. Het advies van de commissie is mede ingegeven door een vergelijkbare kwestie in de gemeente Raalte, waarbij een vrijstellingsbesluit en bouwvergunning werden vernietigd door de Rechtbank in Zwolle omdat dit in strijd was met de wet.

Het college van burgemeester en wethouders heeft eind december besloten het advies van de commissie bezwaarschriften over te nemen en het vrijstellingsbesluit in te trekken. Overigens heeft dit geen consequenties voor de aanleg van de rondweg, er is hooguit sprake van enige vertraging. Het bestemmingsplan Slagharen rondweg is inmiddels door de gemeenteraad vastgesteld en ter goedkeuring aangeboden aan Gedeputeerde Staten van Overijssel. Naar verwachting nemen GS in maart 2006 een besluit over het bestemmingsplan. De aanleg van de rondweg kan dan na de zomervakantie in 2006 van start gaan.