Politie Gelderland-Zuid

Korpschef kijkt terug en vooruit

Regionaal, 03-01-2006 o Tijdens de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van de politie Gelderland-Zuid, dinsdag 3 januari 2006 in het Hoofdbureau te Nijmegen, heeft korpschef Wil van Uden teruggekeken op het afgelopen jaar en vooruitgekeken naar 2006.

Cijfers
De korpschef begon met een cijfermatig overzicht van belangrijke resultaten in onze regio de laatste jaren. Voor het jaar 2004 heeft Gelderland-Zuid de prestatiebeloning van de minister gekregen en het ziet er naar uit dat dit ook voor het jaar 2005 zal gelden.

Enkele cijfers:
De criminaliteit is met 15% gedaald.
Woninginbraken namen in die periode af met meer dan 20 % en als je naar de laatste 5 jaar kijkt zelfs met 35%
De ophelderingspercentages zijn met 60% gestegen. Van ruim 13% naar bijna 22%. Ook dit jaar weer bijna 2% meer dan vorig jaar. Speerpunten zoals de oplossing van de gewelddelicten (Mishandeling / bedreiging/ openlijk geweld) stegen van onder de 50% naar meer dan 75% nu. De verkeersveiligheid is sterk verbeterd. Er zijn 25 % minder aanrijdingen waarbij doden of gewonden vallen. Van 421 naar 322 Het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer ging dit jaar van 36 naar 26. Controles helpen. Het aantal overtreders neemt zichtbaar af. Dit jaar iets meer dan 1300 keer rijden onder invloed lijkt veel. Maar daarvoor hebben we wel meer dan 100.000 blaastesten afgenomen. De politie handhaaft heel duidelijk weer de kleine norm. Er worden door de basispolitiezorg ruim 2 maal zoveel bekeuringen geschreven. 50% meer staandehoudingen in onze regio en in Nijmegen zelfs een verdubbeling.
Ondanks deze cijfers zet de daling van aangiften niet door. De campagne "Altijd aangifte doen!", die in juni 2005 is gestart, heeft een stijging laten zien van 4% meer aangiften.

Waardering
De korpschef haalde direct ook het belangrijkste punt voor verbetering aan dat uit de cijfers naar voren komt. De waardering voor het laatste politiecontact daalde de laatste 12 jaren met ongeveer 7% en zit nu onder de 60%. Dat vroeg om nader onderzoek. Bureau Intomart heeft voor het gehele land onderzocht waar die lagere waardering uit voort kwam. Deze daling ligt niet aan de meer handhavende politie. Juist voor die meer handhavende politie is in Gelderland-Zuid grote waardering. De daling van de waardering zat ook niet in het functioneren in de buurt.

Uit het onderzoek blijkt dat de burger het meest ontevreden is over het laatste contact bij het doen van aangifte of melding. Het korps Gelderland-Zuid zal het komende jaar veel energie erin steken om een en ander om te buigen.
Het onderzoek dat in opdracht van BZK heeft plaats gevonden, geeft een beeld waar die mindere tevredenheid mee te maken heeft. Op basis van dit onderzoek worden aan aantal aanbevelingen gedaan die samengevat kunnen worden met het begrip actieve wederkerigheid.

Burgers verwachten een actieve politie ook bij hun aangifte, Een politie die uitstraalt dat aangifte doen zin heeft, Die oprecht geïnteresseerd is wat burgers overkomen is en hen serieus neemt,
Die burgers praktische tips geeft,
Die hen informeert over het proces,
Die hen van preventieadvies bedient,
Die dezelfde aangevers achteraf ook daadwerkelijk informeert wat er met hun aangifte is gebeurd.

In december is in de Raad van Hoofdcommissarissen een landelijk bejegeningprofiel vastgesteld. Dat gaat ook Gelderland-Zuid het komende jaar implementeren.
De korpschef gaf ook aan dat een organisatie als de politie altijd gevoelig zal blijven voor invloeden van buitenaf. Hij noemde als voorbeeld de moord op Louis Sévèke. De korpschef refereerde aan de suggestie dat ons korps niet het aangewezen korps was om de moord op Sévèke te onderzoeken en wees daarbij op het tegenspraakteam dat op initiatief van het korps zelf al direct na de moord op Sévèke gevormd is.

Toekomst
Wil Gelderland-Zuid ook in 2006 de prestatiefinanciering binnenhalen, dan zullen alle prestatie-indicatoren die de minister met ons korps in een convenant heeft afgesproken, voor 100% gehaald moeten worden. De korpschef stelde het korps in 2007 een groot feest in het vooruitzicht, wanneer een en ander werkelijk gaat lukken. Ook is 2006 het laatste jaar van het visiedocument 2003 2006. De belangrijkste doelstelling van dat visiedocument was het veiliger maken van Gelderland-Zuid. Alles wijst er op dat dit gaat slagen. In 2006 zal Gelderland-Zuid een nieuw visiedocument opstellen dat verder bouwt op dit de visie 2003-2006. Op basis van de landelijke visie "Politie in ontwikkeling" en onze eigen ervaringen zullen er een aantal aanpassingen komen om de politiezorg in Gelderland-Zuid verder te verbeteren. De voorbereidingen daarvoor zijn al in volle gang. Het motto van de landelijke visie is Waakzaam en Dienstbaar. Dit zijn ook de twee kernbegrippen die in concrete acties terug zullen komen in visie 2007 2010 van Gelderland-Zuid. Die waakzaamheid begint altijd op wijk en buurtniveau. Dat zijn de haarvaten van de samenleving en daar begint alles. Daarom blijft gebiedsgerichte politiezorg en lokale verankering zo belangrijk. Het signaleren van onveiligheid en het adviseren over oplossingen aan het bestuur is een belangrijke taak voor de politie. Onveiligheid moeten we proberen in de kiem te smoren. Dat kan alleen met een politie die heel dicht bij burgers staat en die weet wat er leeft. Dat blijft ook de komende jaren zo. Toch komen er enkele aanpassingen doen in ons concept. Er komen grotere eenheden. Daarnaast zal op ieder district flexcapaciteit komen om problemen die ergens in het district spelen snel aan te kunnen pakken.
De rol van de netwerker wordt aangepast. Ze krijgen een nog nadrukkelijkere rol in het gebied. Zij zijn het gezicht van de politie en de belangrijkste schakel met de burgers in wijk en buurt. Afhankelijk van de problematiek maken worden zij nog meer vrijgemaakt voor het functioneren in de wijk of buurt. De naam wordt ook aangepast aan de voor de burger beter herkenbare WIJKAGENT.

Duidelijk moet ook zijn dat hij of zij niet alleen de rol naar de burger moet vervullen, maar ook een belangrijke rol heeft binnen het grotere team en naar andere partners. De wijkagent mag echter niet zoals in het verleden de gehele leefbaarheidsproblematiek op zich nemen, maar moet vooral vanuit de veiligheidsbril naar de wijk blijven kijken.
De informatie die van de wijkagenten komt moet binnen de organisatie goed verwerkt worden. Vele organisatorische aanpassingen om deze informatiepositie verder te verbeteren en te stroomlijnen zijn al in gang gezet. In het komende jaar zal dit nog verder inhoud krijgen. Ook zal er een effectieve en efficiënte inzet van capaciteit zijn. Het komende jaar zal er een nadrukkelijke keuze gemaakt worden en zal het in alle teams merkbaar moeten zijn dat de capaciteit op een betere manier wordt ingezet. Dit alles moet leiden naar gericht blauw op straat. Blauw dat op de juiste tijdstippen en op basis van goede informatie de goede dingen doet op straat.

Prijzen
Traditioneel reikte de korpschef de kwaliteitsprijzen uit. In Gelderland-Zuid worden ieder jaar twee prijzen uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie: het Kwaliteitsstempel voor grote kwaliteit op kleine schaal. Dit ging dit jaar naar medewerkers van de Technische Recherche. Deze collegas hebben meegeholpen slachtoffers te identificeren na de tsunami van Kerstmis 2004. Al eerder verrichte een technisch rechercheur dit werk in het voormalige Joegoslavië.

De tweede prijs, de Kwaliteitsprijs, ging naar een collega van Gelderland-Zuid, samen met een collega van het Openbaar Ministerie, voor hun inspanningen rond het verbeteren van de processen bij het frontoffice van het OM, dat sinds een jaar in het hoofdbureau gevestigd is. Mede door hun inspanningen zijn doorlooptijden verbeterd, processen duidelijker geworden en aantallen sepots verminderd.

Gezond
Tot slot kondigde de korpschef aan dat 2006 voor ons korps in het teken zal staan van Fit en Gezond. Op diverse plaatsen in de regio zullen zogenaamde Wellpoints komen, automaten waarmee een quick scan van iemands gezondheid gemaakt kunnen worden. Tijdens de receptie nodigde de korpschef al 25 collegas uit de uitdaging aan te gaan en te laten zien dat zij binnen enkele weken hun gezondheid (verder) kunnen verbeteren.

(Auteur 06)