Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


Aandacht voor preventie in veiligheidsplan Antillen

Titel
Plan Veiligheid Nederlandse Antillen gepubliceerd

In het nieuwe veiligheidsplan voor de Antillen ligt veel minder dan voorheen de nadruk op repressie. Omdat uit criminologisch onderzoek blijkt dat repressie alleen onvoldoende effect heeft, kiezen de regeringen voor een integrale aanpak. Preventie, zelfredzaamheid en resocialisatie zijn naast repressie nieuwe kernwoorden in de aanpak van criminaliteit. Het motto luidt dan ook: `Criminaliteit kun je alleen op een integrale wijze aanpakken'.

In het plan worden de recente initiatieven op het gebied van criminaliteitsbestrijding gebundeld. Er is ook een nieuw accent bijgekomen: het plan gaat ervanuit dat politie en Justitie effectieve bestrijding van de criminaliteit slechts kunnen realiseren in samenwerking met andere overheidsdiensten op lands- en eilandniveau, bedrijven, non-gouvernementele organisaties en burgers.

Met de nadruk op preventie wordt ingezet op investeren in betere opvoeding, beter onderwijs, meer naschoolse opvang, sociale vormingsplicht, werkgelegenheid, wijk- en buurtwerk en voorlichting.

Het 'Plan Veiligheid Nederlandse Antillen: Naar een veilige leefomgeving voor de burgers' dateert van december 2005, maar is op 2 januari openbaar gemaakt.