Gemeente Bergen


Persbericht

Datum 3 januari 2006
Plaats Nieuw Bergen

Duitse rechter vernietigt vergunning Airport Weeze (Flughafen Niederrhein)

Het Oberverwaltungsgericht van de deelstaat Nordrhein-Westfalen heeft vandaag, 3 januari 2006, uitspraak gedaan in de procedure tussen de gemeente Bergen en de Bezirksregierung te Düsseldorf, zijnde de instantie die de vergunning aan Airport Weeze verleend heeft in juni 2001. De aan het vliegveld verleende vergunning is daarbij vernietigd.

De gemeente Bergen heeft altijd het standpunt verkondigd niet tegen de vergunning te zijn, maar wel enkele voorwaarden vervuld te willen zien met betrekking tot het gebruik van het vliegveld. Deze voorwaarden houden verband met de volgende aspecten:
1. adequaat systeem van onafhankelijke controle, toezicht, handhaving en sancties;
2. geen nacht- en weekendvluchten en geen uitbreiding op termijn;
3. gevolgen van luchthaven in het kader van de vigerende natuurwetgeving (Vogel- en Habitatrichtlijnen, Flora- en Faunawet);
4. verkeersafwikkeling op de grond;

5. rampenplan.

Om deze aspecten op juiste wijze verankerd te krijgen in de vergunning, heeft de gemeente in eerste instantie bezwaar gemaakt tegen de verleende vergunning en later beroep ingesteld tegen de beslissing van de Bezirksregierung te Düsseldorf op het ingediende bezwaar. Op dit beroep is nu door het Oberverwaltungsgericht beslist, waarbij de rechter verder is gegaan dan de gemeente verwachtte, en is de vergunning van het vliegveld vernietigd. Een nadere motivering van de uitspraak wordt over ongeveer twee weken verwacht.

Feitelijk betekent deze uitspraak dat mag worden doorgegaan met vliegen tot het moment waarop de uitspraak van de rechter rechtskracht verkrijgt. En dat zal zijn na verloop van één maand na deze uitspraak. In deze periode van een maand heeft de Bezirksregierung de mogelijkheid, volgens de Duitse advocaat van de gemeente, om bij het Bundesverwaltungsgericht in Berlijn een rechtsmiddel aan te wenden tegen het niet toelaatbaar zijn van een herziening van de uitspraak van het Oberverwaltungsgriecht. Als dit verzoek wordt ingewilligd zal het Bundesverwaltungsgericht het oordeel van het Oberverwaltungsgericht heroverwegen.

........




Gemeente Bergen