Politie Haaglanden

Trendbreuk in criminaliteit Haagse regio

Aantal aangiftes opnieuw lager

Den Haag, 03-01-2006 o De regio Haaglanden is voor het tweede opeenvolgende jaar objectief veiliger geworden. Dat zei korpschef mr. G. Bouman van Politie Haaglanden dinsdag 3 januari in zijn nieuwjaarstoespraak. Vanaf 2003 is het aantal aangiften verminderd. Ruim 10.500 minder auto-inbraken, 3500 minder woninginbraken en 4500 bedrijfsinbraken minder. We hebben gezamenlijk met anderen gezorgd voor een trendbreuk in de criminaliteitscijfers.

Een uitzondering is het aantal geweldsdelicten, vooral mishandeling en bedreiging, dat nog steeds overeenkomstig de landelijke trend stijgt, ondanks het hoge oplossingspercentage van 60 en 69 procent. Deze tendens is, volgens Bouman, alleen te keren in een langlopende integrale aanpak. ,,De geweldsdelicten die door middel van gericht beleid en een strenge aanpak zijn te beïnvloeden zijn straatroven, diefstallen met geweld en overvallen. Dat doen we dan ook met succes. Mishandelingen en bedreigingen zijn delicten die bij deze tijd schijnen te horen. Er zijn steeds meer mensen met een kort lontje in deze samenleving. Als politie alleen heb je daar maar beperkte invloed op. Daar is meer voor nodig.

Meer dronkenrijders gepakt

De politie heeft op een aantal fronten meer geïnvesteerd. Het aantal haaldelicten (delicten zonder aangifte) is in drie jaar tijd met 59 procent toegenomen. Zo is vanaf 2002 het dubbele aantal dronken rijders van de weg gehaald.

Bouman zei verder zich grote zorgen te maken over het geweld tegen politiemensen. Het aantal collegas dat zich door opgelopen letsel ziek moest melden is aanzienlijk toegenomen: 64 in 2003 en 104 in 2004. De cijfers over 2005 zijn nog niet bekend, maar ik ben ervan overtuigd dat er wederom sprake zal zijn van een toename, aldus Bouman. Ons korps zal elk toegepast geweld tegen politiemensen keihard aanpakken en verwacht alle steun van een ieder die daarin een rol kan spelen.

Grote wervingscampagne

De korpschef voorziet een personeelstekort voor zijn korps. Het korps leidt veel agenten op, maar ziet ook veel mensen vertrekken. De uitbreiding van het KLPD, de DKDB en de AIVD veroorzaakt vooral in Haaglanden een verhoogde uitstroom.

In zijn nieuwjaarstoespraak kondigt de korpschef een grote wervingscampagne aan.

We nemen het maximum aantal studenten per jaar in. We gaan actief, assertief en individueel gericht werven. Alles wat mogelijk is en fatsoenshalve verdedigbaar is, zullen we ondernemen om collegas van elders aan te trekken, aldus Bouman.

De korpschef pleit in dit verband voor een Randstadtoelage om de hoge woonkosten, de hogere werkdruk en risicos te compenseren. Het streven is alle wijkbureaus voor minimaal 95 procent te bezetten, studenten niet meegeteld.