Provincie Overijssel

Debatcentrum Overijssel een stap dichterbij

Het op te richten Overijssels debatcentrum is weer een stap dichterbij. Begin 2005 sprak het provinciebestuur het voornemen uit om de wenselijkheid te onderzoeken van een Overijssels debatcentrum. Daartoe heeft het een onafhankelijke kwartiermaker gevraagd naar een formule te zoeken die aansluit bij de Overijsselse behoeften en al bestaande initiatieven. Het bureau Politiek Online heeft in overleg met vertegenwoordigers van Provinciale Staten een voorstel gedaan voor de vorm en opzet van zoân debatcentrum.

De formule van Politiek Online spreekt Gedeputeerde Staten aan en GS hebben dan ook besloten de instelling van een Overijssels debatcentrum te willen stimuleren en het voorstel aan Provinciale Staten voor te leggen.

Het is de bedoeling dat er vier tot zes grote debatten per jaar komen, met ruimte voor extra debatten tussendoor als er actuele ontwikkelingen zijn. De onafhankelijkheid qua programmering en keuze voor onderwerpen staat voorop. Een dergelijk debatcentrum zal er echter niet in één keer staan. De provincie neemt in eerste instantie het voortouw en zal een onafhankelijke programmamanager aantrekken. Die moet de onderwerpen vaststellen voor de debatten en wordt daarbij bijgestaan door een programmaraad met vertegenwoordigers van uiteenlopende instellingen, organisaties en belangengroeperingen. De provincie kan zelf ook een beperkt aantal onderwerpen aandragen. De debatten zullen op wisselende locaties plaatsvinden, waardoor de verschillende regioâs binnen de provincie aan bod kunnen komen.

Ook voor de financiering wordt uitgegaan voor een groeiscenario, waarbij de financiële betrokkenheid van de provincie in de loop van de tijd wordt afgebouwd.