Ackermans & van Haaren


DEME-Groep bestelt twee nieuwe medium-jumbo sleepzuigers

3 januari 2006

DEME-Groep bestelt twee nieuwe medium-jumbo sleepzuigers bij IHC Holland, bestemd voor de markten in India, het Midden-Oosten en het Verre Oosten.

DEME (Dredging, Environmental & Marine Engineering) van Antwerpen â België, heeft bij IHC-Holland Dredgers in Kinderdijk, Nederland de opdrachten bevestigd voor de bouw van twee sleephopperzuigers met een beuninhoud van respectievelijk 11.650 m3 en 9.000 m3.

Beide schepen worden gebouwd op de scheepswerf van IHC in Kinderdijk. Levering van het eerste schip (11.650 m3) is voorzien voor 31 oktober 2007. Het tweede schip (9.000 m3) komt op 30 april 2008 in de vaart.

Met deze bestelling is een totaal bedrag gemoeid van 120 miljoen Euro.

Het ontwerp van beide schepen is een compromis geworden tussen maximale nuttige lading (in Ton) enerzijds en minimale diepgang anderzijds. De diepgang van beide geladen schepen zal nooit meer bedragen dan 8,50 m, wat aanzienlijk minder is dan schepen van concurrenten met analoge beunvolumes (diepgang tussen 10 m en 12 m !). De meeste baggermarkten in India, China en andere beloftevolle baggermarkten acepteren geen schepen met een diepgang van meer dan 10 m.

Deze nieuwe investeringen worden door DEME gemaakt met het oog op het behouden en versterken van haar positie in belangrijke groeimarkten in India, het Midden Oosten en het Verre Oosten.

DEME onderstreept bovendien het belang van de Indische markt met de aankondiging van de oprichting, samen met de belangrijke Indische industriële groep Larssen & Toubro, van een lokaal Indisch baggerbedrijf. Dit nieuwe bedrijf kwam tot stand onder het impuls van de heren Luc Bertrand, Voorzitter van de Raad van Bestuur van DEME en de heer Naik, Afgevaardigd Bestuurder en Voorzitter van Larssen & Toubro.

Met dit nieuwe bedrijf â een strategisch partnership met een grote Indische gediversifieerde industriële groep â is DEME klaar voor de nieuwe bagger- en waterbouwkundige uitdagingen die zich in India aankondigen.

De waterbouwsector is één van de sectoren waarin Vlaanderen bij de wereldleiders hoort en deze sector is nog steeds in volle expansie, zowel in Europa als internationaal. De DEME-Groep heeft in oktober 2005 nog de krachtigste rotscutterzuiger ter wereld in de vaart gebracht. In september 2006 wordt een nieuwe sleepzuiger met een beuncapaciteit van 5.800 m3 gedoopt, gevolgd door een identiek zusterschip begin 2007.

De groep DEME heeft momenteel orders voor een waarde van meer dan
1.000 miljoen Euro in zijn boekje staan en beweegt in een nog steeds aantrekkende markt. Hiervoor wordt momenteel ook een intense rekruteringscampagne gevoerd worden, niet enkel gericht naar jonge bemanningsleden, maar ook geënt op jonge kaders met internationale ambities, zoals o.m. ingenieurs, licentiaten economie en handelswetenschappen, licentiaten in de rechten en tal van andere specialiteiten.