Gemeente Amsterdam

Rembrandt 400 jaar

3 januari 2006
---
ATCB

In 2006 viert Amsterdam het vierhonderdste geboortejaar van de wereldberoemde 17e-eeuwse schilder Rembrandt van Rijn (1606-1669). Vandaar dat het komende jaar Nederlands grootste schilder uit de Gouden Eeuw in de schijnwerpers staat.

Tentoonstelling

Vanaf december 2005 t/m januari 2007. Hieronder treft u een selectie van enkele tentoonstellingen. Voor het complete overzicht klikt u hier.

Museum het Rembrandthuis

Hoe leefde Rembrandt? Waar schilderde en etste de beroemdste kunstenaar van Nederland zijn meesterwerken? In welke omgeving speelden zich de meest dramatische gebeurtenissen van zijn leven Vooraanzicht Rembrandthuis af? Het Rembrandthuis heet een ieder die dat wil ervaren van harte welkom.

Rembrandt kocht het huis in 1639, op het toppunt van zijn roem. In 1656 ging hij failliet, omdat hij zijn schulden niet meer kon betalen. Alle kostbaarheden in zijn huis werden geveild, waaronder een grote verzameling kunst en rariteiten. Een notaris stelde een lijst op van zijn bezittingen. Zo weten we hoe het huis in Rembrandts tijd was ingericht.

Locatiegegevens

Rembrandthuis Jodenbreestraat 4 -6 Telefoon 020 52 00 400

Wandelroute Rembrandt

Rembrandt is ongetwijfeld de beroemdste kunstenaar die Amsterdam in de loop der eeuwen heeft voortgebracht. Zijn naam is onlosmakelijk met de Nederlandse `Gouden Eeuw' verbonden, toen Amsterdam zich in korte tijd ontwikkelde tot de rijkste stad ter wereld die ook vele kunstenaars aantrok. Het Amsterdam van Rembrandt is verrassend goed bewaard gebleven.

Rembrandtplein Rembrandt is ongetwijfeld de beroemdste kunstenaar die Amsterdam in de loop der eeuwen heeft voortgebracht. Zijn naam is onlosmakelijk met de Nederlandse `Gouden Eeuw' verbonden, toen Amsterdam zich in korte tijd ontwikkelde tot de rijkste stad ter wereld die ook vele kunstenaars aantrok. Het Amsterdam van Rembrandt is verrassend goed bewaard gebleven.

Turbulente tijd

Op de achtergrond van deze wandeling speelt steeds de turbulente tijd mee waarin Rembrandt leefde. Binnen een halve eeuw groeide Amsterdam namelijk van een stad met 60.000 naar 200.000 inwoners. Bijna driekwart van de Amsterdammers in die tijd was dan ook elders geboren. Om alle nieuwe inwoners te huisvesten werd de stad aan het begin van de 17e eeuw uitgebreid met de nu beroemde grachtengordel. Voor de minder-aanzienlijke immigranten werden 'nieuwbouw'-wijken aangelegd in het Noord-westen (de 'Jordaan') en in het Oosten (o.a. de 'Nieuwmarktbuurt'). In beide buurten heeft Rembrandt gewoond.

Het wandelrouteboekje is vanaf 1 december 2005 te koop voor EUR 3,00 bij de VVV Informatiekantoren van Amsterdam Toerisme & Congres Bureau.

De Meesterwerken

De presentatie in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum, biedt de De Nachtwacht uitzonderlijke kans om alle hoogtepunten uit de Gouden Eeuw bij elkaar te zien: prachtige poppenhuizen, een schat aan zilver, het mooiste Delfts Blauw, de grootse schutterstukken, iconen uit de Nederlandse geschiedenis en natuurlijk alle publiekslievelingen zoals de beroemde schilderijen van Jan Steen, Frans Hals, Vermeer en Rembrandt. Ruim 400 meesterwerken zijn te zien. Samen vertellen zij het indrukwekkende verhaal van het politieke, economische en artistieke wonder van de Gouden Eeuw. De Nachtwacht is en blijft natuurlijk het middelpunt van de collectie.

Locatiegegevens

Rijksmuseum Jan Luijkenstraat 1 Telefoon 020 6747000

Evenementen & activiteiten

Vanaf december 2005 t/m januari 2007. Hieronder treft u een selectie van evenementen en activiteiten. Voor het complete overzicht klikt u hier.

Kunststad Ter gelegenheid van Rembrandt 400 heeft Kunststad voor u een bijzonder programma met diverse lezingen, excursies en overige activiteiten samengesteld. Onder andere brengt Kunststad u: `Mooie jongens in de 17e eeuw', `Het Rome van Caravaggio', `Rembrandt-Caravaggio: genieën van de barok' en `Caravaggio: onstuimig, ontroerend'.

Locatiegegevens

Kunststad Amsterdam Telefoon 020 4198742

Rembrandts Nachtwacht op het Rembrandtplein

Natuurlijk kan het Rembrandtplein in Amsterdam, het plein dat vernoemd is De Nachtwacht op het Rembrandtplein naar deze wereldberoemde schilder, het Rembrandt jaar niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. Tijdens het vierhonderdste geboortejaar zal door de Ondernemingsverening Rembrandtplein en Omgeving een in brons gegoten versie van Rembrandts `Nachtwacht' op het Rembrandtplein geplaatst worden. Deze omvangrijke beeldengroep is het werk van twee Russische kunstenaars, Alexander Taratynov en Mikhail Dronov. Het kunstwerk bestaat uit 22 levensgrote bronzen figuren.

Locatiegevens

Rembrandtplein Telefoon 020-5540700

The Rembrandt Recycling Project 2 apr - 7 mei 2006

The recycling project The Rembrandt Recycling Project geeft Rembrandt eindelijk weer die plaats waar hij zelf het liefste wilde zijn: onder de mensen. De creative directors van De Kunstfabriek hebben van ruim 30 bekende en minder bekende schilderijen van Rembrandt bijzondere bewerkingen gemaakt met een eigentijdse interpretatie.

Met moderne technieken zijn authentieke details van schilderijen gesampled, geciteerd, gemengd, gerecycled, geremixed en daarna op de meest traditionele wijze, de ambachtelijke schilderkunst, getransformeerd naar vandaag. Op die manier zijn er totaal nieuwe Rembrandt-schilderijen ontstaan, zonder de eigenheid van Rembrandt te verliezen. Nu kan iedereen thuis van zijn of haar eigen Rembrandt genieten. En dat is precies wat de Kunstfabriek wil.

Locatiegevens

The Rembrandt Recycling Project 2 april 2006 t/m 7 mei 2006 Polonceaukade 20 Telefoon 020-4889430