Ingezonden persbericht


Rotterdam, 3 januari 2006

PERSBERICHT

Idealisme of avontuur de keuze voor een onveilig bestaan in Afrika

MoveYourAss volgt jonge idealist naar Burundi

In de eerste uitzending van het nieuwe jaar volgt LLiNK's jongerenprogramma MoveYourAss Josefien de Kwaadsteniet. Van jongs af aan droomt ze al van een leven in Afrika en onlangs begon ze aan het idealistische avontuur. Ze vertrekt voor twee jaar naar het onrustige Burundi om lokale organisaties te ondersteunen. In MoveYourAss vertelt ze over haar idealen, haar werk en haar leven in de hoofdstad Bujumbura. MoveYourAss wordt vanaf 2006 uitgezonden op woensdag om 23:20 uur op Nederland 3.

Het eerste dat opvalt in de studentenkamer van Josefien aan de Nieuwe Gracht in Utrecht is een ouderwetse schoolkaart van Afrika. Olifantjes en zebra's vullen de overwegend zandkleurige kaart. Landsgrenzen ontbreken. Josefien kent inmiddels ook de andere kant van Afrika: willekeurig getrokken landsgrenzen hebben geleid tot oorlogen en geweld. HIV/Aids, malaria en bilharzia bedreigen de productiviteit van het continent.

Toch kiest ze voor het avontuur in Afrika. Na haar studie en verschillende reizen wordt haar droom werkelijkheid. Voor ICCO, een interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking, gaat ze in Burundi capaciteitopbouw doen. Deze modieuze term is een containerbegrip voor een inhoudelijke bijdrage aan lokale, maatschappelijke organisaties die wel een onpartijdige organisatiedeskundige kunnen gebruiken. Bewust maakt ze de keuze voor Burundi, ondanks het feit dat dit land al decennia lijdt onder etnische conflicten tussen Hutu en Tutsi's en 6% van de bevolking besmet is met HIV.

MoveYourAss volgt Josefien's vertrek uit Utrecht en zoekt haar twee maanden later weer op in de stad Bujumbura. Daar vertelt ze over haar nieuwe bestaan. MoveYourAss volgt haar tijdens verschillende projectbezoeken, zoals een project voor straatkinderen en een lokaal radiostation. Op bijeenkomsten van de VN blijft ze op de hoogte over de veiligheidssituatie in de regio. Ook in haar dagelijks leven moet ze rekening houden met de geweldadige situatie in het land, waar sinds 1993 zo'n 200.000 burgers het leven hebben verloren en een gewapende oppositie het straatbeeld onveilig maakt. Alleen reizen is er dus niet bij en in plaats van te stappen (er heerst een avondklok) gaat ze naar de sportschool. Is het idealisme, het avontuur of een keuze voor een ander bestaan? Josefien volgt gewoon haar hart en dat ligt in Afrika.

MoveYourAss is een programma van LLiNK. LLiNK maakt programma's over mondiale verhoudingen, mensenrechten, dierenrechten, natuur en milieu. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. Sinds september 2005 zendt LLiNK uit op Nederland 3, Radio 1, 3FM, 747AM en www.LLiNK.nl.

Let op: vanaf deze week wordt MoveYourAss wekelijks op een andere dag en tijdstip uitgezonden, namelijk op woensdag om 23:20 uur op Nederland 3.

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie en beeldmateriaal:

Yvonne Gispen 010-288 2281

'MOVE YOUR ASS' wordt uitgezonden door LLiNK. LLiNK maakt programma's over mondiale verhoudingen, mensenrechten, dierenrechten, natuur en milieu. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. Sinds 2005 zendt LLiNK uit op Nederland 3, Radio 1, 3FM, 747AM en www.LLiNK.nl.

--
Met vriendelijke groet,

Daphne van der Vegt
Stagiaire Dierenwelzijn / Communicatie

LLiNK de nieuwe omroep
Lloydstraat 5
3024 EA Rotterdam
T: +31 (0)10 28 82 282
F: +31 (0)10 28 82 200
E: daphne@llink.nl
I: www.llink.nl

LLiNK, de kleinste omroep met de grootste idealen, maakt programma's over mondiale verhoudingen, mensen- en dierenrechten, natuur en milieu. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt vanaf september 2005 uit op Nederland 3, Radio 1, 747AM en 3FM en www.llink.nl