Gemeente Sneek


Nieuwjaarstoespraak van burgemeester drs. A.A.M. Brok van Sneek uitgesproken op maandag 2 januari 2006.
Alleen uitgesproken tekst geldt.

Beste mensen,

Afgelopen jaar werd Nederland uitgenodigd om zich voor het eerst uit te spreken via een referendum. Ondermeer reden voor mij om dit keer het thema: "uitnodiging" centraal te stellen.

De uitslag is zeer overtuigend geweest.
Een Nederlands Neen tegen de nieuwe Europese Grondwet. De beweegredenen waarom het een Neen is geworden, werden ook pijnlijk duidelijk.

Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder en eigenlijk moet je constateren dat, zonder of met " Breed Maatschappelijke Discussie", het stevige debat over de toekomst van Europa verstomd lijkt.

En dat gebeurt wel meer.
Onderwerpen die op het ene moment nog zo duidelijk op de agenda staan, blijken snel weer gedateerd te zijn en ingeruild te worden voor een ander onderwerp...

Voor een groot deel komt dat door de dynamiek van onze samenleving en de mediacratie waarin wij leven. Ruim 10 Nederlandse TV zenders en andere vormen van media moeten de gunst krijgen van de kijker en/of luisteraar.

Het pluriforme aanbod is op zich zelf verrijkend omdat we daarmee kunnen kijken EN vergelijken en niet gebonden zijn aan een specifieke bron.

Mensen, dus ook politici en ook bestuurders, worden echter ook wel eens meegenomen in de golven van de hektiek...

Hierdoor is het niet altijd meer vanzelfsprekend dat er ruimte en rust is voor beschouwing en verdieping. Dit kan weer vervlakking en populisme tot gevolg hebben.

Ik durf met klem te zeggen dat ik dit in de lokale politieke arena van Sneek niet waarneem. Maar ook wij moeten alert blijven.

Met betrekking tot europa zijn we ook in Sneek uitgenodigd om de discussie te vervolgen. De gemeenschappelijke toekomst van ons allen ligt dan wellicht niet in het europa van de verworpen Grondwet, maar wel in het Europa waar welvaart en welzijn voor velen (meer) is weggelegd en waar ook de komende 60 jaar geen oorlog zal zijn. En laten we wel zijn..
Zo vanzelfsprekend is dat niet.

Het komende jaar bent u ook uitgenodigd om deel te nemen aan de vele festiviteiten in het kader van Sneek 550 jaar stadsrechten. Natuurlijk bestaat de stad al veel langer en alhoewel tegen iedere leeftijd weer iets anders te zetten is, vieren we dat Sneek 550 jaar geleden extra rechten kreeg op terrein van handel en rechtspraak. Bevoegdheden die ons door de jaren heen meer centrum gemaakt hebben. Centrum van de Zuidwesthoek.
Zonder het platteland om ons heen hadden we die positie nimmer gekregen... In dit verband is het aardig te constateren dat juist in een jaar waar de intensivering van die samenwerking op de bestuurlijke agenda zal staan, wij ook ons jubileum vieren.

2006 is ook het jaar waarin velen uitgenodigd worden om naar de stembus te gaan. 8 politieke partijen zullen in onze gemeente de strijd aangaan om een deel van de 23 zetels te bemachtigen. Ik wens alle partijen, kandidaten en vrijwilligers veel succes toe bij het voeren van een inhoudelijke campagne. Ik hoop dat u veel boeiende contacten zult hebben met de kiezers van onze drie dorpen en stad.

Beste mensen,
Naast het "uitgenodigd" worden is het bovenal, ook in 2006, van belang dat mensen zich uitgenodigd voelen.

Als je immers niet het gevoel hebt erbij te horen, dan heb je een heel ander probleem.

Wellicht heeft een ieder van ons wel eens het GEVOEL er niet helemaal bij te horen..

Diegenen uit onze gemeenschap voor wie de meest wezenlijke dingen niet altijd aanwezig zijn, voelen zich buitengesloten..

Maar vergis u niet.
Ook anderen die materialistisch niets tekort komen, kunnen zich buitengesloten voelen..

Ik hoop dat een ieder hier aanwezig, handelend vanuit welke positie of verantwoordelijkheid dan maar ook, beeld blijft houden bij de menselijke maat en de beelden en dromen die daar bij horen dat wij uitstralen dat een ieder zich uitgenodigd moet en kan voelen.

De Friese kunstschilder Kor Onclin, 3 jaar geleden overleden, heeft in 1994 een schilderij gemaakt met een gedicht erbij dat hierbij naadloos aansluit.. (overigens tot half januari is er van hem een expositie in het Fries Schildershuis in Leeuwarden)

Het werk heet "Standing Invitation"
Gedicht:

Altijd ben je uitgenodigd
om waar dan ook samen
het leven te delen
elke uiting te horen
en diepte te verwerken
en vooral in de schoonheid
van het zijn
de universaliteit
te vinden...

Dat wens ik u toe..
Kortom: ik wens u een Zalig Nieuwjaar.


---- --