Gemeente Abcoude


AGENDA/BESLUITENLIJST
VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 2 januari 2006
O P E N B A A R PORTEFEUILLE: burgemeester J. Streng

1. Concept-besluitenlijst van de B&W-vergadering d.d. 20 december 2005. Toelichting:
Wekelijks wordt de besluitenlijst van de vorige vergadering vastgesteld. Ambtelijk advies:
Instemmen met de besluitenlijst.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Benoeming leden stembureau.
Ambtelijk advies:
De bezetting van de stembureaus voor de te houden Gemeenteraadsverkiezing op 7 maart 2006 vast te stellen volgens bijgaand conceptbesluit.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

3. Wijziging mandaatregeling 2005.
Toelichting:
Jaarlijks wordt nagegaan of de mandaatregeling geactualiseerd dient te worden door nieuwe regelgeving of uitbesteding van taken. De mandaatregeling legt vast welke bevoegdheden door ambtenaren in naam van het college of de burgemeester mogen worden uitgeoefend. Het college en de burgemeester worden nu voorgesteld de bijlage van het mandaatbesluit te wijzigen. De voornaamste verandering is gelegen in de uitbesteding van Sociale Zaken aan De Ronde Venen, en de mandaatverlening inzake belastingheffing en invordering. Ambtelijk advies:
Het mandaatbesluit dat door de burgemeester en door burgemeester en wethouders op 4 januari 2005
-ieder voor zover het zijn bevoegdheid betreft- is vastgesteld, te wijzigen conform de bij dit besluit behorende bijlage.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten met inachtneming van een kleine correctie.
4. Financiering gemeentelijke ombudsman vanaf 1 januari 2006. Toelichting:
De gemeentelijke ombudsman heeft aangegeven wat de tarieven voor 2006 zijn. Tevens geeft zij aan dat gemeenten kunnen kiezen uit drie varianten voor wat betreft de betaling. Het gaat dan om een bedrag per inwoner, een bedrag per verzoek of een combinatie van beide. Het verstandigst is om te kiezen voor een bedrag per inwoner. Het risico wordt zo afgekocht. Als er 2 of meer klachten zijn is deze variant de goedkoopste. De gemeente Abcoude kan tevens altijd een beroep op de ombudsman doen. De keuze geldt in principe voor 6 jaar. Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt met ingang van 1 januari 2006 te kiezen voor financiering van de gemeentelijke ombudsman volgens een bedrag per inwoner (variant 1). B&W-besluit:
Niet overeenkomstig voorstel besloten. B&W kiezen voor variant 2 ofwel betaling per casus.
---

PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode


1. Voortgangsnotitie Bovenkamp 7.
Toelichting:
Op 13 december is het principebesluit voor de vestiging van kantoren op de Bovenkamp 5 en 7 aangehouden. Er is een voortgangsnotitie opgesteld. Met deze voortgangsnotitie kan tot besluit worden overgegaan.
Ambtelijk advies:

1. In principe medewerking verlenen aan het mogelijk maken van vestiging kantoor op Bovenkamp 7.
2. Het huurcontract met Meliora met een maand verlengen (tot 1 april 2006).
3. Uitsluitsel geven vóór 5 januari aan notaris of de verkoop van Bovenkamp 7 door kan gaan (vooruitlopend op beleidsvisie).
B&W-besluit:
Niet overeenkomstig voorstel besloten. B&W willen nog steeds medewerking verlenen maar wachten de uitwerking van het gebied Bovenkamp door VHP nog even af. In verband hiermede zal de gebruiksovereenkomst met Meliora tot 1 mei worden verlengd.
2. Onderzoek van de Inspectie VROM met betrekking tot de uitvoering van de VROM-taken door de gemeente Abcoude.
Toelichting:
De Inspectie heeft gekeken naar de feitelijke uitvoering (wettelijke taak) die naar voren komt in vergunningen en andere beschikkingen, alsmede het toezicht en de handhaving op de VROM-taken. Daarbij is nagegaan of de uitvoering door vastgesteld beleid en programma's geborgd is. Bij de wettelijk verplichte taken zijn verbeterpunten aangegeven en voor het overige aanbevelingen. De beoordeling van de uitvoering van de VROM-taken is aangegeven in bijlage 1. De voorstellen tot de te nemen acties zijn aangegeven in het Plan van aanpak. Voorzover de raad beslissingsbevoegd is, zal hiervoor een voorstel met financiele consequenties moeten worden voorbereid. Een concept-voorbeeld is reeds toegevoegd
Ambtelijk advies:
Kennisnemen van de door de Inspectie voorgestelde verbeterpunten en aanbevelingen en de het Plan van aanpak voorgestelde activiteiten overnemen en ter kennis brengen van de Inspectie. Voor de activiteiten waar de raad beslissingsbevoegd in is, zal aan de raad nog voorstellen worden gedaan o.b.v. de definitieve rapportage.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. B&W nemen kennis van de voorlopige rapportage en zien de verdere uitwerking -waaronder de onderbouwing van de benodigde financiën- met belangstelling tegemoet.

3. Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan Woongebied Abcoude. Toelichting:
Het bestemmingsplan Woongebied Abcoude heeft deze zomer in ontwerp ter visie gelegen. Het plan vervangt een 20-tal verouderde bestemmingsplannen. De zienswijzen geven aanleiding het plan op onderdelen aan te passen. Daarnaast zijn enkele ambtshalve wijzigingen doorgevoerd. Aan de raad wordt derhalve voorgesteld het plan - in afwijking van het ontwerp zoals dat ter visie heeft gelegen - gewijzigd vast te stellen.
Ambtelijk advies:
De raad voorstellen het bestemmingsplan Woongebied Abcoude gewijzigd vast te stellen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---

4. Verklaring van geen bezwaar GS voor de aanleg bouwwegen en bouwrijpmaken gebied Hollandse Kade-Stationsgebied.
Toelichting:
Het aanleggen van bouwwegen en het bouwrijpmaken van het gebied is in strijd met het geldende bestemmingsplan Fluitekruid Noord. In verband daarmee is aan GS verzocht een verklaring van geen bezwaar af te geven, teneinde met toepassing van artikel 19, lid 2 WRO de strijdigheid te kunnen opheffen. Tegen het voornemen vrijstelling zijn ruim 200 zienswijzen ingekomen. De zienswijzen zijn evenwel niet zodanig zwaarwegend van aard dat geen vrijstelling verleend zou kunnen worden. Een klein deel van het v.m. puinpad is vermoedelijk nog verontreinigd en valt niet onder de vrijstelling. Ambtelijk advies:
Vrijstelling verlenen o.g.v. artikel 19, lid 2 WRO voor het aanleggen van bouwwegen en het bouwrijpmaken van het gebied Hollandse Kade-Stationsgebied m.u.v. een deel van een v.m. puinpad ter grootte van 55 x 6 m.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

5. Verlaging appartementsgebouwen Stationslocatie Hollandse Kade met één bouwlaag. Beschrijving gevolgde proces en consequenties van oorspronkelijk plan I en varianten plan II. Toelichting:
Op verzoek van de gemeente is een studie verricht naar de verlaging met één bouwlaag die feitelijk neerkomt op een verlaging van 116 cm - zie notitie -. Hiertegenover staan hoge kosten die niet volledig gecompenseerd worden. Ambtelijk advies:
De beide plannen voor te leggen aan de commissie VROM d.d. 18 januari 2005 ter verdere behandeling.
B&W-besluit:
Niet overeenkomstig voorstel besloten. B&W nemen het navolgende standpunt in:
- uit een oogpunt van vormgeving, stedebouwkundige inpassing en financiële opbrengst verdient het oorspronkelijke plan nog steeds de voorkeur;
- ter tegemoetkoming aan de ingediende zienswijzen in het kader van het bestemmingsplan is de meerderheid van het college bereid om variant 1 (bouwhoogte 17,06 m) te accepteren omdat bij deze variant sprake is van budgettaire neutraliteit;
- de meerderheid van het college is geen voorstander van variant 2 (bouwhoogte 15,90 m) i.v.m. het te verwachten tekort van 637.000;
Een minderheid ofwel de portefeuillehouder is om redenen van -naar zijn mening- politieke realiteit (4 van de 5 partijen zijn volgens hem voor een laag minder) voorstander van presentatie van variant 2 waarmee ook een volkshuisvestelijk belang wordt gediend. Het standpunt van de meerderheid van het college zal worden verwoord.
PORTEFEUILLE: wethouder Y.M.G. van den Heerik

1. Teruggaaf te veel geïnde OZB.
Toelichting:
Bij de begrotingsbehandeling op 20 oktober 2005 heeft de raad unaniem een motie aangenomen waarin B&W wordt opgedragen de te veel geïnde OZB 2005 terug te geven aan de burgers van Abcoude. Bijgevoegd raadsvoorstel geeft aan hoe dit het best kan gebeuren. Ambtelijk advies:
Het voorstel teruggaaf OZB voor te leggen aan de raad. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---


2. Vaststelling notitie financiële procedures rondom bouwprojecten. Toelichting:
Mede naar aanleiding van de motie van D66 (aangenomen in de raadsvergadering van 4/7-7-2005) is een notitie opgesteld over de financiële procedures rondom de bouwprojecten. Deze notitie heeft als doel de financiële informatievoorziening rondom de bouwprojecten voor de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders en de ambtelijke organisatie helder en duidelijk te maken en voor de toekomst de procedure-afspraken vast te leggen. Ambtelijk advies:
De raad voor te stellen bijgevoegde notitie vast te stellen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. B&W willen nog nadere informatie hoe ambtelijk de aansturing en controle van dit AO-proces is georganiseerd.
PORTEFEUILLE: wethouder E. Doorn

1. Advies commissie bezwaarschriften inzake een door een inwoner van Abcoude ingediend bezwaarschrift.
Toelichting:
Tijdens de commissie bezwaarschriften gemeente Abcoude en Breukelen zijn nieuwe feiten met betrekking tot de zone-indeling van het huis van betrokkene tot de dichtstbijzijnde school naar voren gekomen. Daarom wordt geadviseerd het advies van de commissie voor wat betreft het wijzigen van de motivering en het ontvankelijk verklaren van het bezwaarschrift over te nemen, maar gelet op deze specifieke situatie een nieuw besluit te nemen waarin een vergoeding wordt verstrekt. Dit nieuwe besluit houdt in voor slechts één kind het drempelbedrag in rekening te brengen i.p.v. twee, omdat er slechts één maal een vergoeding wordt verstrekt. Dit betekent dat de betrokkene vanwege het feit dat de woning en de dichtstbijzijnde toegankelijke school binnen één zone ligt voor het schooljaar 2005- 2006 een vergoeding krijgt.
Ambtelijk advies:
Het advies van de commissie bezwaarschriften gemeente Abcoude en Breukelen gedeeltelijk overnemen en een nieuw besluit nemen.
B&W-besluit:
Wordt aangehouden. De portefeuillehouder gaat nog na of in casu sprake is van een mogelijke precedentwerking.

2. Evaluatie jeugdbeleid.
Toelichting:
Uw college wordt verzocht in te stemmen met de evaluatie jeugdbeleid en met de continuering van het ingezette beleid.
Ambtelijk advies:
Een jaar na de vaststelling van de nota: 'okaal Jeuugdbeleid in Abcoude's een eerste evaluatie L i gehouden. Deze evaluatie beoogt niet meer te zijn dan een globale stand van zaken. Deze evaluatie laat zien, dat met name op de beleidsvelden: zorg, onderwijs, informatie en participatie en jeugdopbouwwerk veel op gang is gebracht en een aantal onderdelen zijn gerealiseerd. De op gang gebrachte processen zullen in 2006 vastere vorm krijgen en gecontinueerd worden. Het verdient aanbeveling door te gaan op de ingeslagen weg. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---


3. Toekomstvisie en plan van aanpak wonen, welzijn en zorg. Toelichting:
Ten gevolge van de extramuralisering, de vergrijzing en de vermaatschappelijking van de zorg is een inventarisatie gehouden op het terrein van wonen, welzijn en zorg. Deze inventarisatie heeft geleid tot een vertaling naar het document "Toekomstvisie en plan van aanpak wonen, zorg en welzijn". De deelnemende partijen zullen vanuit hun eigen verantwoordelijkheid zorg dragen voor de uitvoering van het plan. De gemeente draagt zorg voor:

- ontwikkelen woonvisie

- visie op de WMO ontwikkelen, en:

- in het kader van de WMO visie op thuiszorg ontwikkelen. Ambtelijk advies:
In te stemmen met bijgaand document "Toekomstvisie en plan van aanpak wonen, zorg en welzijn" en uitvoering te geven aan de daarin genoemde actiepunten. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. De toekomstvisie heeft voornamelijk een signaalfunctie. In het stuk moet dit meer tot uitdrukking komen alsmede de constatering, dat het gevraagde gevarieerde woningbouwprogramma niet kan worden gerealiseerd binnen het toegewezen woningvolume.
4. PMG/WWZ.
Toelichting:
De gemeente staat voor een belangrijke opdracht om vorm en inhoud te gaan geven aan de vergrijzing. Door de verkoop van het PMG vanuit een bredere invalshoek te benaderen kunnen hierin de eerste resultaten worden geboekt. In samenhang met de verkoop van het PMG kunnen een aantal bewegingen in gang worden gezet, die voor zowel Westhoek als voor de gemeente i.h.k.v. de ontwikkeling van een WWZzone als uitermate belangrijk kunnen worden gekenschetst. Ambtelijk advies:
Akkoord te gaan met raadsvoorstel.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten met inachtneming van enkele tekstuele aanpassingen.
5. Notitie voor de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) in de gemeente Abcoude
Toelichting:
Alhoewel de Wmo nog niet formeel is vastgesteld, is het wel van belang dat gemeenten vroegtijdig anticiperen op de wet. Het rijk heeft hiervoor 45.000,-- beschikbaar gesteld. De Wmo is een kaderwet en de gemeente heeft dan ook een grote beleidsvrijheid. In samenhang met de lokale situatie en het wettelijk kader is een plan van aanpak opgesteld.Het plan is tot stand gekomen in samenspraak met burgers, betrokken organisaties en instellingen. Dit heeft geleid tot bijgaande notitie met daarin genoemd de doelstellingen in het kader van de Wmo voor 2006. Ambtelijk advies:
In te stemmen met bijgaande notitie voor de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de daarin gestelde doelen voor 2006.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.
Aldus vastgesteld in de B&W-vergadering van 10 januari 2006. De secretaris, de burgemeester,
---

MANDAATBESLUITENLIJST
BEHORENDE BIJ DE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 2 januari 2006
O P E N B A A R PORTEFEUILLE: burgemeester J. Streng

1. Verzoek om vergunning voor het plaatsen van 10 sandwichborden in het dorp Abcoude ter aankondiging van de plaatsing van de doseersluis aan de Nieuwe Amsterdamseweg te Abcoude.
Toelichting:
Vergunning verlenen.
Ambtelijk advies:
Op 8 december 2005 is van gemeentewege een verzoek binnengekomen om vergunning voor het plaatsen van 10 sandwichborden in de gemeente Abcoude in de periode 28 december 2005 tot en met 25 januari 2006. Deze borden worden geplaatst met als doel het passerende verkeer te attenderen op de ingebruikname van de doseersluis aan de Nieuwe Amsterdamseweg en deze aan te moedigen tot het gebruiken van de A2. Ingevolge de Welstandsnota voldoet een reclame-uiting aan redelijke eisen van welstand als de plaatsing ten behoeve van in de gemeente plaatsvindende evenementen is. Als de plaatsing onderaan lantaarnpalen geschiedt zonder voetgangers te belemmeren voor een periode van maximaal 10 dagen. Geadviseerd wordt aan het college om in afwijking van deze criteria vergunning te verlenen voor het plaatsen van 10 borden ter aankondiging van de plaatsing van de doseersluis voor de periode 28 december 2005 tot en met 25 januari 2006. Mandaatbesluit d.d. 21-12-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.
PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode

1. Aanvraag reguliere bouwvergunning veranderen en vergroten woonhuis, Zuwe 17A, Baambrugge.
Ambtelijk advies:
Met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening jo artikel 20 van het Besluit op de Ruimtelijke Ordening medewerking verlenen aan een vrijstellingsprocedure om een bestaande woning met maximaal 50 m2 uit te breiden.
Mandaatbesluit d.d. 22-12-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Aanvraag lichte bouwvergunning plaatsen dakkapel, Starnheim 15, Abcoude. Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 22-12-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.

3. Aanvraag reguliere bouwvergunning renoveren woonhuis, vernieuwen fundering, Voordijk 12, Abcoude.
Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 22-12-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Aanvraag lichte bouwvergunning plaatsen fietsenberging voor de berging in de voortuin, Achter de Kerken 21, Abcoude.
Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 22-12-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---


5. Aanvraag lichte bouwvergunning vergroten woonhuis op begane grond, Angsteloord 49, Abcoude.
Ambtelijk advies:
Vrijstelling en bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 22-12-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.
PORTEFEUILLE: wethouder E. Doorn

1. Samenwerkingsarrangement invoering WMO in het kader van de Samenwerking Utrecht-West. Toelichting:
In het kader van de Samenwerking Utrecht-West ten aanzien van de invoering van de WMO daar waar mogelijk gezamenlijk de onderwerpen op te pakken en hiertoe een coördinator vanuit de gemeente Woerden aan te stellen. Deze overeenkomst eindigt op 31 december 2007. Ambtelijk advies:
In te stemmen met het voorstel om te komen tot samenwerking ten aanzien van de invoering van de WMO in het samenwerkingsverband van Utrecht-West. Mandaatbesluit d.d. 29-12-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.


---