Ingezonden persbericht

Makelaardij verder bedreigd door vernieuwend internetconcept

'Zelf doen' en toch meer kopers trekken

KRONENBERG, 20060102 -- Het internet maakt het mogelijk dat consumenten geen makelaar meer nodig hebben om een huis te kopen of te verkopen. 'Zelf doen' is meer dan ooit in. Ikwilmijnhuisverkopen.nl geeft 'doe-het-zelf'-verkopers de mogelijkheid om hun woning extra opvallend op het internet te zetten via zogenaamde Direct-Domeinnamen. Een vernieuwende en complete promotie- en verkoopservice.


Sinds 2001 is ikwilmijnhuisverkopen.nl in geheel Nederland actief om de zelfverkoper te ondersteunen met diensten, die het mogelijk maken om beter te presteren dan de standaard makelaar. Afgelopen jaar werd afgesloten met een groei van maar liefst 145% in het aantal klanten tot meerdere honderden per jaar. Van de particuliere verkopers slaagde 68% erin om via ikwilmijnhuisverkopen.nl hun woning zelf te verkopen. Per 1 januari 2006 is de dienstverlening verder uitgebreid met een standaard berichtgeving aan alle makelaars (NVM en VBO) uit de stad of regio per e-mail dat een woning particulier te koop wordt aangeboden. Voor het scherpe basistarief van EUR 275,- zet een particulier zijn woning al te koop. Vele duizenden euro's aan een makelaar uitgeven is niet meer nodig.

De basis van het concept van Ikwilmijnhuisverkopen.nl leunt op zogenaamde Direct-Domeinnamen. Iets wat door geen enkele andere 'doe het zelf'-aanbieder op het web in Nederland wordt aangeboden. Onder opvallende en wervende domeinnamen zoals www.fraaihuis.nl, www.ruimehoekwoning.nl of www.luxelandhuis.nl wordt de eigen woning optimaal op het web gepresenteerd door het opmaakteam van ikwilmijnhuisverkopen.nl. De kracht van de promotie is dat deze Direct-Domeinnaam overal duidelijk herkenbaar terugkomt: op het 'Te Koop'-bord, in flyers, brochures en advertenties op het web, zowel als in de gedrukte media. Grote voordeel is dat elke advertentie ­ waar dan ook ­ direct opvalt door het gebruik van deze Direct-Domeinnaam ten opzichte van alle anderen. Door nu enkel deze naam in de webbrowser in te toetsen, komt de kandidaat-koper direct zonder zoeken op de woningpresentatie terecht.

Loek Sassen, een van de mede-directeuren van ikwilmijnhuisverkopen.nl, geeft aan: "Het probleem van elke 'doe-het-zelf'-verkoper is, hoe bereik ik zelf voldoende potentiële kopers? Daar hebben wij met onze formule over nagedacht. Immers het is eigenlijk onmogelijk een 10-cijferig telefoonnummer op een 'Te Koop'-bord van een makelaar te onthouden of direct de betreffende woning op zijn website of in zijn etalage te vinden, omdat men bijvoorbeeld de straat niet kent of eenvoudigweg de tijd niet heeft om er uitgebreid naar te zoeken. De liefde op het eerste gezicht houdt zo snel op. De kracht van ons Direct-Domeinnaam concept zit in de combinatie van direct op te vallen, snel door te geven in het 'tip'-circuit, eenvoudig te vinden zijn op het internet en de woning hoogwaardig te presenteren met alle relevante informatie in een oogopslag beschikbaar. Zo worden veel meer kopers bereikt en verkoopt de particulier sneller tegen een betere prijs. Verkopen binnen 3 tot 5 maanden zijn eerder regel dan uitzondering", licht Sassen toe.

Volgens Sassen hoeven zelfverkopers ook niet bang te zijn. De waardebepaling, het rondleiden van mogelijke kopers en de onderhandelingen veroorzaakt de meesten geen echte hoofdbrekens meer. Maar het toelichten van de voorlopige verkoopakte aan de kopende partij, die ook gratis ter beschikking wordt gesteld door ikwilmijnhuisverkopen.nl, wordt soms nog als een probleem gezien. Veel makelaars claimen dit als hun toegevoegde waarde. "Onzin", zegt Sassen, "want bijna niemand weet dat elke notaris graag het voorlopig koopcontract toelicht en opstelt voor beide partijen zonder extra kosten wanneer bij hem de transportakte wordt gepasseerd. Alleen de notaris kan de juiste juridische adviezen geven over alle mogelijke clausules in het koopcontract, waarvan de makelaar eigenlijk slechts een doorgeefluik is. Als dank voor deze openbaring hebben we ons niet geliefd gemaakt bij diverse makelaarspartijen".

Per half februari 2006 wordt het eenvoudiger voor consumenten om afscheid te nemen van hun makelaar volgens de nieuwe voorwaarden die de grote brancheorganisaties voor makelaars hebben opgesteld in samenwerking met de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond. Bij afzegging van een opdracht mag de makelaar dan geen schadevergoeding meer van zijn klant eisen. Dit betekent vervolgens ook dat wanneer een verkoper zelf een gegadigde vindt voor zijn woning, hij de gewezen makelaar geen courtage hoeft te betalen. Degenen die toch nog twijfelen over hun eigen verkoopsucces kunnen dus zowel met een 'doe het zelf'-concept aan de slag alsook met de makelaar. De kans dat alleen een geringe vergoeding aan ikwilmijnhuisverkopen.nl betaald hoeft te worden is aldus 68%.
We zetten de makelaars trouwens niet geheel buiten spel besluit Sassen. Makelaars kunnen van onze bijzondere promotiedienstverlening gebruikmaken en zich in deze afbreukmarkt onderscheiden van standaard makelaars via www.ogpmakelaar.nl.