Vereniging FME-CWM

Deze informatie is het laatst gewijzigd op: 04 jan 2006


Jaarrekening lezen

Door grote missers in de jaarrekeningen van grote ondernemingen zoals Enron en Ahold ligt het jaarrekeningrecht onder vuur. Om de betrouwbaarheid, transparantie en vergelijkbaarheid van de jaarrekeningen te vergroten zijn en worden door diverse betrokken instanties voorstellen gedaan over de inhoud van de jaarrekening. De vraag is of de Nederlandse ondernemers op de verzwaring van de vereisten zit te wachten, voor het MKB ligt het voor de hand om deze vraag met nee te beantwoorden.

Nu is het al zo dat voor veel ondernemers de jaarrekening een jaarlijks terugkerende noodzakelijkheid is, waarvan de inhoud en de opgenomen informatie niet altijd volkomen duidelijk is. Is dit gevoel wel juist en terecht? In deze workshop wordt ingegaan op het waarom van de jaarrekening. Het nut van de jaarrekening wordt duidelijk gemaakt door met de deelnemers een balans en resultatenrekening te lezen. De trainer zal in overleg met de deelnemers bepalen welke posten van de jaarrekening (uitgebreider) zullen worden toegelicht en uitgediept. Input van de deelnemer levert dus bij deze workshop meer rendement op.

Doel
Met interactie van de deelnemers wordt tijdens de workshop geanalyseerd wat feitelijk het doel en nut van de jaarrekening is. De deelnemer leert een jaarrekening lezen en is na de workshop beter in staat om de inhoud van een jaarrekening te begrijpen.

Bedoeld voor
Beslissers, leidinggevenden, beslissingsvoorbereiders en administratieve medewerkers die kennis van de jaarrekening willen verkrijgen of verder willen verdiepen.

Trainer
De workshop wordt verzorgd door de heer Adri Robijn RA, vennoot van de middelgrote maatschap DRV Accountants en Belastingadviseurs. Hij is werkzaam in met name de MKB-praktijk en heeft een ruime ervaring op het gebied van de jaarverslaggeving. Adri Robijn is onder meer voorzitter van de Vaktechnische Commissie Accountancy van DRV Accountants en Belastingadviseurs. Over de jaarverslaggeving heeft hij meerdere artikelen geschreven.

Programma
Jaarrekening
In eerste instantie wordt kort ingegaan op de historische aspecten van de jaarverslaggeving. Aansluitend komt de bestaande regelgeving aan de orde. Het blijkt dat meerdere instanties verschillende eisen stellen aan de jaarrekening. Dit is verwarrend voor de opsteller van de jaarrekening.

Doel van de jaarrekening
Tijdens de workshop wordt een analyse gemaakt van wat feitelijk de doelen en belanghebbenden zijn bij de jaarrekening van een organisatie. Deze analyse zal door de trainer worden opgebouwd door gebruik te maken van de input van de deelnemers. Door deze interactie worden de eigen denkbeelden van de deelnemers al dan niet bevestigd.

Opbouw
De deelnemers staan samen met de trainer stil bij de verschillende onderdelen van de jaarrekening, waarvan de wettelijke definitie luidt: de balans, de resultatenrekening en de toelichting daarop. Hoe zijn deze onderdelen opgebouwd, welke structuur is daarop van toepassing en dat is de specifieke betekenis van die jaarrekeningposten? Voorraad, onderhanden werk lonen en afschrijvingen zijn voorbeelden hiervan. De jaarrekeningposten die aan de orde komen en de diepgang van de behandeling van specifieke jaarrekeningposten worden mede bepaald door de deelnemers aan de workshop. De trainer biedt de mogelijkheid aan de deelnemers om hieraan richting te geven.

Grondslagen
Vaak wordt onvoldoende gelet op de keuze van de grondslagen van de jaarrekening. Terwijl de uitkomsten van de jaarrekening juist mede worden bepaald door de gemaakte keuzes van de grondslagen van waardering en resultaatbepaling. Hoe waardeer ik mijn onderhanden werk, wanneer neem ik winst? Zijn voor de verschillende doeleinden van de jaarrekening verschillende grondslagen mogelijk? Kunnen de fiscale winstcijfers afwijken van de commerciële jaarrekening?

Aanmelding
U kunt zich aanmelden via het aanmeldingsformulier. In verband met het interactieve karakter van de workshop is het aantal plaatsen beperkt tot 25. Inschrijving zal plaatsvinden op volgorde van aanmelding en dient te geschieden voor 2 februari 2006. Bij verhindering kan de plaats van de deelnemer(s) worden ingenomen door een collega. Na aanmelding is annulering niet meer mogelijk.

Kosten
Per deelnemer bedragen de kosten 289,-. Dit bedrag is exclusief BTW en inclusief documentatiemap en een broodje.

Locatie en tijdstip
De workshop wordt gehouden op 15 februari 2006 aan de Boerhaavelaan 40 te Zoetermeer.
De workshop start om 16.00 uur en zal om circa 19.00 uur worden afgesloten.

Wijziging
Stichting Members Benefits behoudt zich het recht voor indien de omstandigheden hiertoe aanleiding geven het programma te wijzigen en bij onvoldoende aanmelding een workshop te annuleren.

Stichting Members' Benefits, Claudia Willems, 079 - 353 12 05, cwi@fme.nl