Stichting Wakker Dier

Eerste goede voornemen 2006 gesneuveld: geen verdoving bij biggencastratie Persbericht - 04 januari 2006

Het goede voornemen van een werkgroep met onder andere landbouworganisatie LTO om per 01-01-2006 te gaan verdoven bij de castratie van biggen, wordt massaal door varkensboeren genegeerd. Uit een beknopte inventarisatie van Wakker Dier blijkt dat vrijwel zonder uitzondering biggen ook in 2006 zonder verdoving zullen worden gecastreerd. Het gaat jaarlijks om ongeveer 7 miljoen mannelijke biggen. Begin 2005 gaf een werkgroep met onder meer vertegenwoordigers van de LTO en varkensslachterijen aan dat verdoven per 01-01-2006 realistisch was. De aanbeveling van de werkgroep `Meer beren op de weg' was dan ook om per 01-01-2006 te gaan verdoven bij de castratie. Uit onderzoek blijkt dat de onverdoofde castratie van biggen zeer pijnlijk is en nog dagen ernstige pijn veroorzaakt. De biggen staan trillend op de poten en moeten overgeven van de pijn. Alternatieven zijn haalbaar en betaalbaar: in veel andere landen worden de alternatieven al toegepast en verdoving maakt varkensvlees nog geen anderhalve eurocent per kilo duurder.

De castratie wordt uitgevoerd uit angst voor `berengeur' aan varkensvlees, die kan ontstaan bij niet gecastreerde mannetjes biggen. In Noorwegen zijn al sinds 2002 positieve ervaringen opgedaan met de (verplichte) verdoving bij castratie. In andere Europese landen worden andere alternatieven toegepast zoals een lager slachtgewicht (Spanje en Portugal), detectie van berengeur aan de slachtlijn (Denemarken jarenlang) of vindt men berengeur geen probleem (Engeland en Ierland). In Australië wordt berengeur succesvol voorkomen met een vaccinatie (`immuno-castratie'). De slachterijen betalen daar de kosten (nog geen dubbeltje per kilo vlees) om deze methode te stimuleren. Ondanks de reele alternatieven ondergaan er in Europa jaarlijks 101 miljoen biggen deze pijnlijke behandeling. Dat zijn 274.000 biggen per dag en 3 biggen per seconde.

In Nederland worden vrijwel alle mannelijke biggen onverdoofd gecastreerd. Dat zijn er jaarlijks ongeveer 7 miljoen. Een aantal varkensboeren die voor export naar Engeland produceren, castreren niet omdat de Engelse markt dit als eis stelt. Een paar biologische boeren verdoven bij het castreren.

Ter informatie:


* Rapport 'Meer beren op de weg':
http://www.ltonet.nl/lto-nederland/sectoren/varkens/archief/eindra pportwerkgroepcastratie.pdf

* Verdoving kost circa 1,30 EUR per big. Omdat een vleesvarken ongeveer 50 kilo vlees levert en alleen de mannetjes gecastreerd worden, betekent dit 1,30EUR/50/2= 1,3 eurocent per kilo vlees