Vereniging van Effectenbezitters


Ronald Brus (Crucell) beleggerstopman 2005

Persbericht | 04-01-2006

Crucell topman Ronald Brus is gekozen tot beleggerstopman 2005. In deze door de VEB georganiseerde verkiezing behaalde hij 26,3 procent van de stemmen en bleef daarmee ABN Amro topman Rijkman Groenink (22,3 procent) nipt voor. Achter Brus en Groenink waren er vijf topmannen die tussen de 5 en 10 procent van de stemmen behaalden en streden om de derde plaats. Deze eervolle derde plaats werd uiteindelijk behaald door Harold Goddijn van beursnieuweling TomTom.

Met de verkiezing van Brus wordt net als vorig jaar geen AEX-fonds tot winnaar verkozen. Toen won Jan Aalberts (nu achtste) met 23,7 procent voor Abel Slippens (Sligro) met 14,9 procent. De AEX bestuurders zijn te vinden op plaatsen 2 (Groenink), 4 (Elverding), 6 (Tilmant) en 8 (Koffrie, gedeeld achtste met Aalberts).

De eerste plaats voor Brus is te danken aan de uitstekende koersontwikkeling in 2005 een stijging van 118% (van 10,10 tot 21,99) en een positieve bedrijfsmatige ontwikkeling. Crucell sloot in het afgelopen jaar vele overeenkomsten met farmaceutische grootmachten. De financiële resultaten weerspiegelen die ontwikkelingen nog niet, maar daar lijken beleggers zich (nog) geen zorgen over te maken. In de eerste negen maanden van 2005 werd een verlies geleden van 12,3 miljoen euro op een omzet van 25,5 miljoen euro. Beleggers en analisten gaan er getuige de beurswaarde van 900 miljoen euro vanuit dat wanneer medicijnen op basis van Crucells biotechnologie zullen worden verkocht, omzet en winst sterk zullen stijgen.

De tweede plaats van Groenink is natuurlijk te danken aan zijn overwinning in de overnamestrijd om Antonveneta. Voor beleggers leverde dat (nog) niet veel op. De koers van ABN Amro steeg in 2005 met 13,3 procent, 12 procent minder dan de AEX index. Ook collegas ING (+32%), Fortis (+32%) en Aegon (+37%) deden het beter dan ABN Amro. In het eindklassement moet ING topman Tilmant echter genoegen nemen met een zesde plaats.

De nummers 10 tot en met 12 leden aan de relatieve onbekendheid van onderneming en/of topman. Deze topmannen Pruitt (Univar), Geelen (Beter Bed) en Van Gelder (Boskalis) waren in 2005 wel goed voor een gemiddelde koersstijging van 103 procent.

Bij de uitslag zijn twee correcties toegepast. Ten eerste mochten deelnemers slechts eenmaal stemmen. In de verwerking is slechts een stem per IP adres toegelaten. Bovendien is een correctie gemaakt voor een stemmengolf voor Brus, naar aanleiding van een oproep op het forum van beleggerssite IEX. Daar werden oproepen geplaatst om op Brus te stemmen, met als doel de uitslag te manipuleren. Voor het stemmeneffect van deze oproep dit effect duurde minder dan een etmaal is de stand gecorrigeerd.

Hieronder volgt de uitslag van de stemming. De VEB zal de prijs in de komende weken aan de heer Brus uitreiken.

Ronald Brus (Crucell)

26,2%

Rijkman Groenink (ABN)

22,3%

Harold Goddijn (TomTom)

9,4%

Peter Elverding (DSM)

8,4%

Gert Jan Kramer (Fugro)

6,5%

Michel Tilmant (ING)

6,0%

Wim van Vonno (BAM)

5,7%

Jan Aalberts (Aalberts)

4,8%

Frans Koffrie (Buhrmann)

4,8%

Gary Pruitt (Univar)

2,5%

Frans Geelen (Beter Bed)


1,8%

Rob van Gelder (Boskalis)


1,6%

Totaal aantal stemmen: 1471