Gemeente Hilversum

Subsidiëring van schoolbegeleiding met één jaar verlengd

4 januari 2006
De subsidiëring van schoolbegeleiding wordt met één jaar verlengd. Dit is een éénmalige compensatie in 2006 voor het vervallen van het gemeentelijk aandeel subsidiëring schoolbegeleiding. Immers, in het kader van Perspectief voor de Toekomst was in 2004 besloten dit gemeentelijk aandeel per 1 januari 2006 geheel te beëindigen.

Voor het verrichten van activiteiten ter ondersteuning van het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid door de onderwijsbegeleidingsdienst stonden schoolbesturen op grond van een oude afspraak met de gemeente een deel van hun
schoolbegeleidingsmiddelen af. Indertijd bestond de verwachting dat het totaal aan middelen dat de gemeente jaarlijks specifiek van het Rijk ontvangt voor het onderwijsachterstandenbeleid niet toereikend zou zijn om daaruit volledig de ondersteuning door de onderwijsbegeleidingsdienst te kunnen bekostigen. De middelen van de scholen werden als het ware gebundeld en werden opgevat als een solidariteitsbeginsel.

Naar nu blijkt, is het afstaan door de scholen uit hun eigen schoolbegeleidingsmiddelen niet nodig is geweest. De middelen die de gemeente specifiek voor onderwijsachterstandenbeleid van het Rijk ontvangt, blijken voldoende te zijn om daaruit volledig de kosten van ondersteuning door de onderwijsbegeleidingsdienst ten behoeve van het onderwijsachterstandenbeleid te kunnen bekostigen. Desondanks blijft het in het kader van Perspectief voor de Toekomst genomen besluit tot de bezuiniging op het gemeentelijk aandeel in de schoolbegeleiding structureel.

De besturen van de openbare en bijzondere scholen voor primair onderwijs in Hilversum kunnen zich met deze éénmalige compensatie verenigen.