Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Uitstel maar geen afstel

Vakantieprognose 2006: geen groei

Den Haag, 4 januari 2006

De ANWB verwacht dat het aantal vakanties in 2006 niet zal groeien. Het aantal korte en lange vakanties zal met 34,4 miljoen op hetzelfde aantal uitkomen als in 2005. Een van de indicaties voor de stabilisering van het aantal vakanties is het achterblijven van de boekingen ten opzichte van vorig jaar. De consument beslist steeds later wat hij gaat doen. De uiteindelijke keuze uit het overweldigende aanbod op de reismarkt laat langer op zich wachten, ook economische motieven en onzekerheden spelen bij de beslissing een rol.

Reisaanbieders spelen in op de behoefte aan op maat samengestelde reisarrangementen. Met name bij verre reizen neemt de vraag naar dergelijk aanbod toe. Prijs is hier minder bepalend. Kwaliteit, flexibiliteit en persoonlijke aandacht des te meer.

De helft van het aantal korte en lange vakantie wordt doorgebracht in eigen land. De populairste vakantiebestemming blijft Nederland.

Buitenland :

De ANWB heeft vorig jaar aan leden en niet-leden gevraagd of zij hun vakantieplannen laten beïnvloeden door de aanslagen in Londen, Turkije en Egypte. Driekwart gaf aan dat dat niet het geval is. Voor de andere 25% leidde het meestal tot een andere bestemming. De ANWB verwacht dat de populairste bestemmingen van 2006 zullen zijn:


* Frankrijk, als populairste vakantieland ( kampeer, bus, trein. 2.600.000)
* Turkije, de populairste vliegbestemming (1.000.000)
* Verenigde Staten, populairste verre bestemming (300.000)
* Oostenrijk, populairste sneeuwbestemming (525.000)
* Canarische eilanden, populairste winterzonbestemming (100.000) De ANWB verwacht in de kampeermarkt een voorzetting van de trend naar meer luxe enerzijds en een behoefte aan natuurlijk kamperen anderzijds. Dit jaar zal door de kampeerders die eind juni of begin juli vertrekken mogelijk extra gekeken worden naar mogelijkheden voor kabeltelevisie of andere faciliteiten om het WK voetbal te kunnen volgen.

De concurrentie in de reiswereld verscherpt. Touroperators concurren niet alleen op prijs maar zoeken ook naar andere mogelijkheden om de klant voor zich te winnen. Met name de touroperators met kleine volumes zullen het moeilijk krijgen. De ANWB adviseert te boeken bij touroperators die zijn aangesloten bij de SGR, (Stichting Garantie Fonds).

Bronnen: ANWB, CVO en TNS NIPO /ANVR

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)