Verdachten veel te lang in politiecel

E.o.r.g.

Amsterdam, 4 januari 2005 De Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden Nederland (EORG Nederland) heeft een werkgroep opgericht die zich in de toekomst bezig gaat houden met het volgen van mensen die te lang in een politiecel verblijven alvorens ze over worden gebracht naar een huis van bewaring.

Momenteel zitten verdachten van delicten gemiddeld 14 dagen tot 21 dagen in een politiecel, dat is volgens de EORG Nederland onaanvaardbaar. 10 dagen is het maximum. De EORG wil dat rechter-commissarissen de 14 dagen termijn terugbrengen naar maximaal 10 dagen, anders dient een gedetineerde een financiele vergoeding te krijgen ( bij een delict waar een straf meer dan 4 jaar op staat), en vrijgelaten bij een delict waar een straf minder dan 4 jaar op staat).

Daarnaast wil de EORG af van politiebureau's die tevens dienen als huis van bewaring, in feite is dit precies hetzelfde als een kleiner politiebureau, en lijkt in de verste verte niet op een huis van bewaring.

De EORG is van mening dat het een taak van de overheid is om verdachte personen binnen de kaders van de regelgeving te huisvesten in een huis van bewaring, als zij daar niet mee uit de voeten kan dienen mensen, desnoods met een dagvaarding op zak, naar huis te worden gestuurd.

Het probleem is exact hetzelfde als de TBS wachtlijsten.